Rekurzeme.lv ARHĪVS

Pirmo reizi eksportē uz Vāciju

VENDIJA PIKŠE

2017. gada 16. novembris 07:00

1585
Pirmo reizi eksportē uz Vāciju

Priekules maiznīca darbojas kopš 1950. gada un gadu gaitā izturējusi konkurenci. Nopelni par to pienākas roku darbam un katra maizes kukulīša apčubināšanai.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, Priekules maiznīca jau sākusi piparkūku cepšanu un priecājas par ķiploku salmiņu pieprasījumu no Vācijas.

Piparkūkas cep jau oktobrī
“Šobrīd aktīvi strādājam pie piparkūkām un Ziemassvētku piedāvājuma, jau novembrī piparkūkas sāk tirgot veikalos,” stāsta maiznīcas direktore Zane Briķe. Gatavošanās piparkūku sezonai sākas augustā, kad maiznieki sāk aprēķināt nepieciešamo produktu daudzumu, cepšana sākas oktobrī. “Cilvēkiem jo­projām patīk mūsu tradicionālās piparkūkas, kas ir pilnīgs roku darbs. Šogad jaunums būs piparkūkas ar apelsīnu sukādēm. Tās gan nav ar rokām radītas, tāpēc tās varēsim izgatavot ātrāk un vairāk,” stāsta direktore.
Maiznīca produkciju realizē visā Latvijā, taču nesen izmēģināta pirmā eksporta iespēja. “Tikko kā vienu partiju ar ķiploku salmiņiem aizlaidām uz Vāciju. Vēl nezinām, kādas ir atsauksmes, gaidām, vai būs papildu pieprasījums,” stāsta uzņēmuma vadītāja un norāda, ka šāda iespēja Priekules maiznīcai bijusi pirmo reizi un, cerams, ne pēdējo.
Priekules maiznīca šogad piedalījās arī “Riga Food” pārtikas izstādē un nopelnīja Sudraba diplomus par Saulaines rupjmaizi ar sēklām un rudzu maizi ar šķeltiem rudzu graudiem.

Pret maizīti ar atbildību
Šobrīd Latvijā ir daudzi maizes cepēji, liela daļa no tiem strādā kā mājražotāji un cep ļoti dažādas maizes. Arī Priekules maiznīcas vadītāja norāda, ka konkurence maizes tirgū ir liela. Veikalu plaukti ir pilni ar maizēm, maizītēm, bulciņām un citiem konditorejas izstrādājumiem. Modē joprojām ir veselīgs dzīvesveids, un ļoti pieprasītas ir sēklu maizes un tumšās maizes. Maizes ceptuve iet līdzi pieprasījumam, tāpēc klientiem piedāvā vairākas graudu maizes.
Priekules maiznīca pārliecinājusies, ka klientu uzticību ļauj noturēt tieši ar rokām veidotie gardumi. “Mums ir ļoti daudz roku darba un cilvēciskā faktora, tāpēc ļoti atbildīgi izturamies pret katru produktu. Cilvēki to novērtē,” pārliecināta ir Z. Briķe.
Par maizes cepšanu un nogādāšanu līdz klientam rūpējas 70 darbinieki. Lielākoties visi ir vietējie iedzīvotāji, daži brauc no Vaiņodes un Gramzdas. Priekules maiznīca ir svarīgs uzņēmums vietējiem iedzīvotājiem, tāpēc svarīgi attīstīties un domāt par uzņēmuma nākotni. “Nākotnes plāni mums ir, bet par tiem nevar runāt, jo tad var nepiepildīties,” smejoties nosaka direktore, “teikt varu tikai to, ka plāni mums ir!”