Rekurzeme.lv ARHĪVS

Austriešu žalūziju īpatnības

2017. gada 17. novembris 07:00

276
Austriešu žalūziju īpatnības

Austriešu žalūzijas ir uz augšu ceļamas, un tās tiek šūtas no plānāka vai biezāka aizkaru auduma. Tās ir sakrokotas tikai pie apakšas, bet līdz pašai augšai tās ir taisnas, kad ir nolaistā veidā. Toties paceltā veidā tās veido eleganti skaistas viļņveida krokas, kas piešķir telpai gaumīgi greznu akcentu. Austriešu žalūzijas var būt izgatavotas kā no plāna materiāla (tills, organza), tā no jebkura bieza materiāla auduma.

Austriešu žalūzijas palīdz nedaudz ieekonomēt audumu un vietu telpā, jo tās aizņem tikai nedaudz vairāk par loga platumu un augstumu vai tieši tikpat atkarībā no tā, kurā vietā tiek stiprinātas (loga ailē vai pie sienas). Austriešu žalūzijas sastāv no žalūziju paceļamās mehānikas un pašas žalūzijas, kura piestiprināta pie mehānisma.

Šīs žalūzijas ir atvasinājums no romiešu žalūzijām, jo to stiprinājumi un pacelšanas mehānismi ir līdzīgi, tomēr austriešu žalūzijas atšķiras ar viļņveidīgajām ielocēm pie apakšmalas, turklāt tās neveido simetriskas horizontālas ieloces, ceļot uz augšu, kas raksturīgi romiešu žalūzijām.

Austriešu žalūzijas piešķir telpai noslēpumaini romantisku noskaņojumu. Tās var būt kā īpašs dekoratīvs elements, kas gaumīgi iekļauts telpā, izceļas vai papildina jau esošo telpu. Šāda veida žalūzijas nereti izmanto klasiskā stila interjeros, tomēr tas gaumīgi izskatīsies jebkurā interjerā, saskaņojot ar telpas iekārtojumu.

Līdzīgi kā romiešu žalūzijas arī austriešu žalūzijas ir elegantas un praktiskas, turklāt piešķir telpai klasisku un romantisku noskaņu.

Tā kā austriešu žalūzijām apakšā raksturīgs bagātīgs viļņveida krokojums, tad tās piestāvēs pie izliektām noapaļotām formām interjerā. Šīs žalūzijas var būt ar vienkāršākām ielocēm uz augšu, bet, izmantojot vieglāku un gaisīgāku audumu, tās var padarīt īpaši kuplas.

Austriešu žalūzijas pēc funkcijām ir tikpat ērtas kā parastās žalūzijas, bet izskatās kā viegli, gaisīgi un romantiski aizkari, kas telpā aizņem maz vietas. Lai austriešu žalūzijām piešķirtu karalisku eleganci, tās var papildināt vēl ar īpašas formas aizkariem un/vai interesantiem lambrekeniem.

Austriešu žalūzijas rada mājīgu gaisotni gan vasarā, kad reizēm nepieciešams telpu aizsargāt no saules stariem, gan ziemā, kad tās ar savu bagātīgo viļņveida krokojumu, papildinot mājas interjeru, rada arī siltuma sajūtu.