Zemenes visai vasarai
Beidzot arī šogad ir klāt zemeņu laiks. Lielākas, mazākas, saldas un sulīgas ogas silda savus sarkanos sānus vasaras saulītē. Ir klāt īstais brīdis, lai palutinātu sevi ar kaut ko garšīgu, kā arī reizē uzlabotu savu veselību. Zemeņu laiks nav nemaz tik ilgs – tāpēc baudiet to!
Mums visiem noteikti gribētos, lai zemenes varētu celt galdā jau pirmajās saulainajās pavasara dienās, bet rudeņos ēst līdz pat salnām, jo zemeņu laiks diemžēl ir diezgan īss. Parastās dārza zemenes zied un ražo tikai vienu reizi gadā – ogas ienākas jūnijā, un atkarībā no tā, vai šķirne ir agrā, vidējā vai vēlā, zemenes var baudīt arī ar dažu nedēļu starplaiku. Taču izrādās, ka gardās ogas iespējams baudīt arī vasaras otrajā pusē. Tā sauktās remontantās zemenes (tai skaitā arī mēness zemenes jeb neitrālās dienas zemenes) vasaras laikā var ziedēt un dot ražu vairākkārtīgi. Mūsu klimatā parasti gan tikai divas reizes, taču siltākos reģionos pat trīs reizes sezonā. Šo zemeņu augļi gan ir mazāki, un otrā raža arī vairs nav tik bagātīga kā pirmā, bet garšas kvalitāte paliek nemainīgi laba.
Arī mēneszemenes ļauj paildzināt zemeņu ēšanas priekus līdz pat pirmajām salnām. To ogas gan nav tik lielas, kā dārza zemenēm, toties tās ir dekoratīvas, gardas un, no medicīniskā viedokļa raugoties - pat vēl vērtīgākas nekā dārza zemenes, jo palīdz podagras, nierakmeņu, žultsakmeņu un kuņģa čūlas gadījumos.
Arī dārza zemenēm netrūkst labu īpašību. Tās veicina apetīti, patīkami atsvaidzina, izvada no ķermeņa lieko šķidrumu, kā arī palīdz cīnīties ar stresu, jo tām ir nomierinoša iedarbība. Tiem, kuri rūpējas par savu figūru, zemenes būs vislabākais deserts, jo ogu sastāvā ir 90% ūdens, turklāt 100 gramos ogu ir tikai 33 kilokalorijas. Protams, tikai tad, ja tās lieto uzturā svaigas, nevis, piemēram, ar cukuru vai putukrējumu. Ja tomēr ir vēlme saglabāt slaidu vidukli un arī našķēties, zemenes var pārliet ar jogurtu, vai saldinātu ar medu.
Uztura speciālisti iesaka zemenes lietot mazasinības gadījumā, jo tās satur daudz folskābes (lai uzņemtu dienas folskābes devu, jāapēd 500 grami zemeņu) un dzelzi. Augstais kalcija saturs pasargās kaulus no osteoporozes, kālijs un magnijs stiprinās sirdi, savukārt silīcijskābe darbosies kā pretiekaisuma līdzeklis un mazinās ģikts un reimatisma radītās sūdzības. Zemenēs ir arī daudz C vitamīna, pat vairāk nekā apelsīnos un citronos. Tikai 175 grami ogu ļaus uzņemt pieauguša cilvēka C vitamīna dienas devu.
Veselīgas ir ne tikai pašas ogas – arī zemeņu lapu tēja ir ārstnieciska un palīdz, piemēram, caurejas gadījumos. Saspiestu ogu sula sajaukta ar barojošu krēmu atsvaidzinās ādu. Seju var palutināt arī ar zemeņu un biezpiena masku. Lapu uzlējums palīdzēs, ja sejas āda ir problemātiska un ar izsitumiem. Svaigu ogu sula uzklāta uz nakti arī palīdzēs izskaust pumpas.
Tomēr, lai cik arī veselīgas nebūtu zemenes, ir kāda lieta, ko vajadzētu paturēt prātā – daudziem cilvēkiem no zemenēm var būt alerģija. Tomēr tas nenozīmē, ka no šīm veselīgajām ogām vajadzētu pilnībā atteikties, jo no dažu sugu zemenēm, kā, piemēram, Lambada, alerģijas slimniekiem nepatīkamās sajūtas nerodas.
Zemeņu laikā tirgotāji piedāvā daudz un dažādas zemeņu šķirnes, kuras atšķiras ar formu (tās var būt ovālas, apaļīgas un spicas), krāsu (tās variē no gaiši sarkanām līdz pat tumši sarkanām), augļa stingrību, garšu, aromātu un ražu. Gatava zemene ir tad, ja vairāk kā 2/3 no ogas ir sarkanā krāsā. Ņemiet vērā, ka jau noplūktas ogas gan vairs nenogatavosies.
Zemenes ir ļoti jūtīgas pret saspiedumiem, tādēļ tās ātri bojājas. Pērkot ogas, jāpievērš uzmanība, vai tās nav ļoti saspaidījušās, kā arī - vai nav pārgatavojušās. Vislabāk, protams, zemenes ēst svaigā veidā. Uzglabāt tās var apmēram divas dienas slēgtā traukā ledusskapī. Pirms ēšanas ogas vislabāk iemērkt un noskalot stāvošā ūdenī, tad nožāvēt sietiņā vai nosusināt ar virtuves dvieļiem. Kātiņu ar lapiņām vislabāk atdalīt no ogas pēc mazgāšanas, lai zemene nepiesūktos ar ūdeni, jo tādejādi ies zudumā tās aromāts. Jāpiebilst, ka zemenes satur ap 300 dažādu aromātu. Bojātas ogas ir jāizlasa, jo tās ātri sapūdē arī apkārt esošās. Zemenes, kurām ir pamanāmas tumšas, mīkstas vietas labāk uzturā nelietot.
Svaigas zemenes var ēst gan ar cukuru, gan putukrējumu, gan tāpat – no krūma noplūktas, turklāt šī karaliskā oga izcili var rotāt tortes un desertus, to var pievienot biezpienam, gatavot pankūku pildījumu, augļu salātus, pievienot saldējumam, kokteiļiem, jogurtam. Lai atsauktu atmiņā karstās vasaras dienas, zemenes var sasaldēt, lai baudīt tās arī ziemā.
Uzziņai
250 gramu ogu satur:
• 80 kilokalorijas
• 1 g tauku
• 40 mikrogrami folskābes
• 162,6 miligrami C vitamīna
• 62,6 miligrami kalcija
• 37,6 miligrami magnija
• 362,5 miligrami kālija
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām