Rekurzeme.lv ARHĪVS

Tehnikumā - siera diena

ANITA PLATACE

2017. gada 21. decembris 07:00

81
Tehnikumā - siera diena

“Siers ir izmantojams visos ēdienos un ēdienreizēs,” šādu apgalvojumu pārdomāt Liepājas Valsts tehnikuma topošajiem pavāriem, konditoriem, viesmīlības un ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem piedāvāja Latvijas Siera kluba pārstāvji, kuri otrdien pie viņiem viesojās. Tika demonstrēta jauna dokumentālā filma “Mūžīgais piens”, kas stāsta par Latvijas siera ražošanas uzņēmumiem, to daudzveidīgo produkciju un sagatavošanas receptēm.

Ar garšu sajūt nianses
“Mums arī māca pievienot ēdieniem sieru,” apliecina topošais kuģu pavārs Ardis Lukišs. Audzēkņi jau paspējuši to pagatavot kopā ar gaļu, izmantot mērcēs. “Siers ir universāls produkts – to var izmantot jebkurā ēdienā,” A. Lukišam piekrīt kursabiedrenes.
Jauniešiem ir interese par pavāra profesiju, novērojusi skolotāja Silvija Mame. Vienu gadu uzņemšana šajā specialitātē izpalikusi, un tagad tas radot grūtības tehnikuma mācību ēdnīcā, kur audzēkņi iziet cauri visiem procesiem. Skolotāja spriež, ka šī profesija allaž būs pieprasīta, jo “visa mīlestība iet caur vēderu”. Viņa ir gandarīta, ka to izvēlas daudz puišu, jo pavāra darbs ir fiziski smags – gan jācilā smagie katli, gan jāpavada uz kājām daudzas stundas.
“Svarīgi – lai pavāram būtu ļoti laba garšas sajūta. Un rokām jāaug no pareizās vietas,” uzskata S. Mame. Pēc garšas jāsaprot, kādas ir ēdiena sastāvdaļas, kas pielikts par daudz un kā pietrūkst. SIA “Elpa” vadītājs Gundars Sisenis uzskata, ka šo sajūtu jauniešiem ir sabojājuši daudzu produktu sastāvā esošie garšas pastiprinātāji.

Cep un ietin bekonā
Siera kluba valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova stāsta, ka šī ir jau otrā filma jauniešu auditorijai. Iepriekš tapusi “Piena deja”. Filmas jaunieši uztver ar lielāku interesi nekā klausoties lekcijas par šo pašu tēmu. Siera kluba pārstāvju mērķis ir arī parādīt šā produkta pielietošanas daudzveidību. Filmā redzams, kā, piemēram, “Elpas” sieru apcept uz pannas vai kopā ar piedevām ietīt bekona šķēlē.
Tehnikuma pavāri ar Siera klubu esot “uz tu”, tā pasākumiem atsaucas arī skolotājas Velta Cīpa un Agrita Šulce. 
Interese par sieru neapsīkst, ar skaitļiem pamato V. Davidanova. Šā gada deviņos mēnešos tā eksporta apjoms pieaudzis par 19%, bet naudas izteiksmē – par 49%. Šogad Latvijā ražotoā siera šķirnēm pievienojušās 11 jaunas, to kopumā ir ap 90.