Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kāda izmēra dators tev ir piemērotāks – 13 vai 15 collu?

2018. gada 10. janvāris 07:00

407
Kāda izmēra dators tev ir piemērotāks – 13 vai 15 collu?

Dažkārt izmēram patiesi ir nozīme. Piemēram, iegādājoties jaunu portatīvo datoru. Taču, kas vēl ir jāņem vērā?

Ir vairāki faktori, kas var ietekmēt tavu lēmumu. Dažkārt tas var nebūt viens konkrēts kritērijs, bet to kopums. Piemēram, vai izvēlēties datoru ar 13 vai 15 collu monitoru. Šajā gadījumā nav runa tikai par to, vai gribi mazāku vai lielāku datoru. Ekrāna izmērs parasti ir cieši saistīts arī ar citiem parametriem.

Kā izdarīt pareizo izvēli? Lūk, kas tev jāņem vērā!

Kad un kur plāno izmantot datoru

Vai tu bieži ceļo? Varbūt dodies uz skolu, universitāti vai darbu, kur katru dienu nepieciešams ņemt līdzi datoru? Lai arī kāds būtu iemesls, tiem, kuriem šo ierīci bieži nākas pārnēsāt, komforts ir primārais izvēles faktors. Pašsaprotami, ka šajā gadījumā lielākā daļa cilvēku uzskatīs, ka prātīgākā izvēle ir portatīvie datori ar 13 collu monitoru, jo tie ir viegli un ērti paņemami līdzi jebkur. Tajā pašā laikā ir vērts arī apsvērt domu par lielāku monitoru, jo tas atvieglos dažādu uzvedumu izpildi.

Vai zini, kādiem mērķiem datoru izmantosi? Noteikti ņem vērā savu dzīvesveidu. Piemēram, ja tu darbojies ar video apstrādi, prātīgāks variants būs dators ar lielāku ekrānu. Savukārt tiem, kas lielākoties šo ierīci izmanto rakstīšanai, interneta lietošanai, sociālo mediju apmeklēšanai utt., pilnībā pietiks ar 13 collu monitoru.

4K – jā vai nē?

Šajā gadījumā tev jāpārdomā savas individuālās vajadzības. Ja saproti, ka bez 4K displeja neiztikt, ņem vērā, ka tad labāk izvēlēties 15 collu displeju. Protams, ir pieejami arī mazāki modeļi ar šāda veida ekrāniem, taču lielākoties šāds pikseļu apjoms sastopams lielākā izmēra datoros.

Viens no iemesliem, kādēļ tev var būt nepieciešams 4K, ir video apstrādāšana. Taču, kā jau minējām iepriekš, lielāka datora ekrāna izvēle var tikt pamatota arī ar citiem iemesliem, piemēram, grafiku un, protams, lielākā ekrānā ir vieglāk arī saredzēt dažādas detaļas, kas īpaši svarīgas video un arī foto rediģēšanā.

Gan 4K, gan arī cita veida izšķirtspējas, kas augstākas par Full HD, ir sastopamas arī skārienjūtīgajos ekrānos. Tiesa, lielākajai daļai 1080p izšķirtspējas datoru nav skārienjūtīgo ekrānu, tādēļ padomā, vai tev šāda funkcija ir svarīga un nepieciešama.

Pieslēgvietu skaits

Vēl viens nozīmīgs kritērijs datora izvēlē, kuram jāpievērš īpaša uzmanība, ir pieslēgvietu skaits tā sānos un aizmugurē. Mūsdienās šīs iekārtas kļūst arvien vieglākas un plānākas, taču līdzi šīm ērtībām prom tiek “paņemtas” arī pieslēgvietas, samazinot to skaitu.

Vai esi gatavs pirkt datoru, kuram ir tikai viena USB pieslēgvieta? Vai arī tev, iespējams, ir nepieciešamas arī citas, piemēram, HDMI, SD kartes u.c. porti? Ja tā, tad 15 collu portatīvie datori būs īstā izvēle. Turklāt šobrīd tieši šiem un arī citiem datoriem interneta veikalā 220.lv pieejama lieliska akcija (vairāk: portatīvie datori akcija), kuras ietvaros varēsi iepirkties izdevīgāk!

Kas jāatceras?

Šīs ir vairākas svarīgākās lietas, kuras, mūsuprāt, tev vajadzētu ņemt vērā, pārdomājot, kāda izmēra datora displeju izvēlēties – 13 vai 15 collu (protams, ir pieejami arī citi varianti). Atceries, ka lēmums būs jāpieņem tev pašam. Esi uzmanīgs, veicot izvēli, pārdomā, kādiem mērķiem izmantosi portatīvo datoru, vai tev to bieži vajadzēs pārnēsāt, kā arī ņem vērā ekrāna izmēra nozīmi tavā darbā, mācības utt. Tāpat, protams, pievērs uzmanību arī veikalam, kur datoru iegādāsies.

Tavs galvenais mērķis ir pieņemt lēmumu un iegādāties portatīvo datoru, kas nodrošina tev visas nepieciešamās funkcijas un atvieglo ikdienu. Ja tev nav nepieciešams liels displejs, vairākas pieslēgvietas, jaudīgs procesors vai 4K displejs, tu, iespējams, paliksi pie 13 collu monitora, taču par sliktu nenāks arī citu alternatīvu izpētīšana.

Lai vieglāk atrastu tieši tādu portatīvo datoru, kāds tev nepieciešams, saraksti uz lapas visus parametrus, kuri tev ir nozīmīgi un pēc tam izmanto interneta veikalā 220.lv pieejamos preču filtrus, lai atlasītu datoru modeļus pēc to ražotāja, tipa, procesora, operatīvās atmiņas, cietā diska un daudziem citiem kritērijiem.