Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ko darīt, ja nespēj izlemt, ko dāvināt?

2018. gada 27. janvāris 07:00

110
Ko darīt, ja nespēj izlemt, ko dāvināt?

Kā vieni svētki garām, tā tūlīt jau klāt nākamie! Tāpēc dāvanas un to izvēle ir vienmēr aktuāls temats, kas var sagādāt grūtības. Ir tik daudz svētku, tik daudz vajadzību apsveikt, tik plašs piedāvājums veikalu plauktos. Ko darīt tad, ja nekādi nevar izlemt, ko īsti dāvināt?

Te var noderēt daži padomi un pieejas, kas palīdzēs atrast izeju no situācijas, kad šaubu un arī varbūt laika trūkuma dēļ nav atrasta īstā dāvana, kas tiešām nesīs patiesu prieku tās saņēmējam.

  • Taisi sarakstu un “prāta vētru”

Bieži vien saka, ka ātrās un pat muļķīgās idejas ir tās labākās, jo tās rada mūsu zemapziņa, asociācijas, nevis prāts un loģika. Šāda pieeja var palīdzēt arī dāvanas izvēlē. Ko darīt? Peņem lapu un dažu minūšu laikā, daudz nedomājot, uzraksti īpašības un sajūtas, kas nāk prātā par konkrēto cilvēku. Kas viņš ir? Kas viņam patīk, rūp, kas aizrauj?

Pēc tam pretī katram punktam uzraksti lietas, kas ar to asociējas, ko varētu pasniegt kā dāvanu. Tā ir “prāta vētra”, kas veiksmīgi var aizvest pie idejas, kāda dāvana būs īstā. Var sakombinēt vairākus no variantiem, radot pārdomātu un personisku dāvanu, kas tiešām apliecinās, ka dāvinātājs ir domājis tieši par šo cilvēku, kuram dāvana tiek pasniegta.

  • Uzdāvini pieredzi, sajūtas, piedzīvojumu

Vari atkāpties no ierastā scenārija par mantu, kas iesaiņota košā papīrā. Varbūt šoreiz labāk uzdāvināt kaut ko, kas nav sataustāms, bet gan sajūtams un izbaudāms? Arvien populārākas kļūst dāvanas, kas saņēmējam piedāvā iegūt jaunu pieredzi, papildināt zināšanas, gūt ķermenisku baudījumu.

Pasākumi, koncerti, pakalpojumi, semināri — šajā segmentā piedāvājums ir tiešām ļoti plašs. Vadoties pēc iepriekšējā punktā minētā principa, var saprast, kāda pieredze vai sajūtas tad varētu saistīt šo cilvēku. Piemēram, dāvana, kas ļauj apmeklēt svešvalodu kursus, pavadīt brīvdienas SPA vai izmantot kādu aktīvās atpūtas piedāvājumu. Šādas dāvanas visērtāk ir pasniegt dāvanu kartes formātā. Lai nebūtu stundām jāmaldās pa uzņēmēju mājaslapām, var izmantot Lieliska Dāvana pakalpojumus. Tur jau apkopoti Latvijas uzņēmēju labākie pakalpojumi, ko var iegādāties kā dāvanu kartes. Tā būs dāvana, kas sniegs sajūtas, emocijas, jaunu pieredzi.

  • Ko šim cilvēkam patiešām vajag?

Praktiska dāvana vienmēr ir laba ideja. Tikai jāsaprot, kas tieši šim cilvēkam ir nepieciešams. Šāda pieeja vieglāk īstenojama būs ar tiem, kurus labāk pazīstam — ģimenes locekļi un draugi. Un atkal vajadzētu padomāt par to, ko gaviļnieks ikdienā dara, kāda ir viņa profesija, dzīves ritms un pārliecība. Kādas ir ientereses un kas viņa dzīvē šobrīd ir aktuāls.

Vienmēr ir kādas tēmas, kas izceļas uz citu foma, kaut kas šobrīd aktuāls. Var padomāt par notikumiem, kas šī cilvēka dzīvē tikko bijuši vai drīz būs. Piemēram, studentam tuvojas pēdējā sesija un noslēguma darba rakstīšana. Var sagatavot dāvanu komplektu, pat tādu kā izdzīvošanas komplektu šim laikam — enerģijas batoniņus, kafiju, motivējošu un uzmundrinošu dziesmu izlasi, veikt abonementu kādā datu bāzē, kas viņam nepieciešama. Ja draugs nesen bijis ceļojumā un vēl ir tā noskaņās, tad var uzdāvināt skaistu grāmatu par šo zemi, izveidot personalizētu foto albumu, kur varēs salikt labākās fotogrāfijas no ceļojuma.

  • Izpēti vēlmju sarakstus un sociālos tīklus

Ja nekas no iepriekšminētā neuzrunāja, tad ir vēl kāds veids, kā īstā dāvana var nonākt pie īstā cilvēka. Tas gan vairāk attieksies uz jaunāko paaudzi, kas aktīvi izmanto internetu dažādiem mērķiem. Var nedaudz izspiegot pašus tuvākos cilvēkus — ieskatīties viņu vēlmju sarakstos, ko bieži vien piedāvā veidot interneta veikali. Varbūt, ka piezīmju aplikācijā ir saglabāts kaut kas noderīgs. Un sociālo tīklu informācija — komentāri, dalīšanās un patikšana — tas viss var norādīt uz to, ko šis cilvēks varētu gribēt. Internetā atstātās pēdas var aizvest pie lieliskas dāvanas. Tikai vajag nedaudz pacietības. Un, protams, tas jāīsteno, nepārkāpjot privātuma robežas.

  • Vienkāršu dāvanu pārvērt piedzīvojumā

Ja tomēr negribi riskēt un labāk paļaujies uz dāvanām, kas glābj visās situācijās (grāmatas, trauki, skaistumkopšanas produkti, rotaslietas, ēdamas lietas u.c.) tad arī šādu dāvanu var padarīt īpašu un aizraujošu, ja to pareizi iesaiņo un pasniedz.

Piemēram, dāvana var būt kaut kur nolikta, bet saņēmējs seko īpašām zīmēm vai risina rēbusu, lai atrastu dāvanu. Kādā ēdamā dāvanā var būs paslēpta vēl cita dāvana, kas būs negaidīts pārsteigums. Grāmatas vidū var ielīmēt lapu, kur ir personisks veltījums un pielīmēta atslēdziņa, ar ko atvert kādu kastīti vai atvilktni, kur atkal gaidā kāds pārsteigums. Atliek tikai būt radošam, jo visvairāk tiek novērtēta tā dāvana, kas liek smieties, priecāties un justies īpašam.