Rekurzeme.lv ARHĪVS

10 idejas, kur doties klases ekskursijā

2018. gada 26. janvāris 07:00

6686
10 idejas, kur doties klases ekskursijā

Skolēnu iemīļotākās dienas mācību gadā ir tās, kurās klase dodas izbraukumā. Klases ekskursija ir veids, kā saliedēt klasi, uzzināt ko jaunu, kā arī, tā palīdz izrauties no saspringtās mācību vides. Nereti klases ekskursijas tiek strukturētas divās daļās - izglītojošā un aktīvā. Skolēni apmeklē dažādus muzejus, teātrus un citas kultūras iestādes un ietver arī aktīvo atpūtu, kas ļauj skolēniem iesaistīties pašiem. Lasi rakstu un smelies idejas, kur vest klasi ekskursijā, ja esi skolotājs, taču arī kā bērna vecāks Tu vari ieteikt sava bērna klases audzinātajam, kas būtu Tava bērna klasei vispiemērotākie varianti!

1. SLIDOTAVAS

Janvārī, strauji pazeminoties temperatūrai, atveras slidotavas, piedāvājot iespēju aktīvi pavadīt laiku ikvienam. Tā nav problēma, ja skolēnu slidošanas prasmes nav attīstītas, jo kopā ar klasesbiedriem to iemācīties ir vieglāk un arī jautrāk. Šīs aktivitātes palīdzēs skolēniem satuvināties, lieliski kopā pavadīt laiku un iegūt neaizmirstamu pieredzi. Kā arī, tā ir lieliska iespēja uz ekskursiju aicināt arī vecākus, kas jaunāko klašu skolēniem var palīdzēt ar slidošanas prasmju apguvi.

2. ZOODĀRZA APMEKLĒJUMS

Vēlies, lai klase dotos aplūkot vēl neredzētus dzīvniekus? Mazāko klašu skolēni noteikti novērtēs zoodārza apmeklējumu. Nav nepieciešams braukt uz siltajām zemēm, lai to izdarītu, jo pietiek ar pastaigu pa pašmāju zoodārzu te pat mūsu galvaspilsētā - Rīgā. Šeit būs iespējams aplūkot gan lielos zīdītājus, gan pavisam mazās radībiņas, kas atrodamas tropu mājā. Iespējams, šī klases ekskursija liks no jauna iemīlēt dzīvniekus.

3. NAKTS AKTIVITĀTES – “PIEDZĪVOJUMS STĀMERIENĀ”

Varbūt plānot klases ekskursiju uz Latgali? Šī ekskursija būs piemērota vecāko klašu skolēniem un lieliem piedzīvojumu meklētājiem. Ekskursijā būs iespēja iepazīt leģendām apvīto Stāmerienu, dodoties pārgājienā. Ekskursijas laikā skolēni gūs ieskatu šaursliežu dzelzceļa vēsturē, kas atspoguļos laika posmu no 1903.- 2018.gadam, piedalīsies Stāmerienas pils spoka meklējumos, kā arī vakaru neslēgs ar kopīgu zupas vārīšanu. Šīs un vēl daudzas citas aktivitātes skolēniem būs iespējams izbaudīt Stāmerienā.

4. MEISTARKLASE MAIZES CEPTUVĒS

Dažādas maizes ceptuves Latvijā piedāvā ekskursijas interesentiem. Ceptuvēs iespējams novērot ceļu no grauda līdz maizes tapšanai, iepazīties ar dažādiem miltu veidiem, kā arī pašiem izmēģināt spēkus maizes cepšanā. Protams, neiztikt arī bez maizes degustēšanas un interesantiem stāstiem visas ekskursijas garumā, ko nodrošinās gida pavadība.

5. KINO PILSĒTIŅA CINEVILLA

Iecienīta ekskursijas vieta jau daudzu gadu garumā ir kino pilsētiņa Cinevilla. Šeit būs iespēja izbaudīt specefektu šovu, ekskursiju, kurā skolēni varēs iejusties aktieru ādā un izbaudīt filmēšanas procesus. Pilsētiņai īpaši vēsturisko auru piešķir 1. un 2. pasaules kara dekorācijas. Cinevilla parūpējusies arī par ekskursantiem, kuri kinopilsētiņu braukuši aplūkot no tālienes – ar viesnīcu “Hotel Cinevilla”.

6. EKSKURSIJA PA LATVIJAS NACIONĀLO OPERU UN BALETU

Klases ekskursijas izglītojošā daļa var aptvert pastaigu pa Latvijas Nacionālo Operu un Baletu. Šo ēku var uzskatīt par 19.gadsimta arhitektūras pieminekli. Gida pavadībā klase varēs aplūkot ēku ar tās neatkārtojamo interjeru un izzināt operas un balta vēsturi, kā arī gūt priekšstatu par ikdienu tajā un aizkulisēm. Jāpiebilst, ka klases ekskursija pieejama tikai sezonas laikā – no septembra līdz jūnijam, tāpēc šis ir īstais laiks, lai laicīgi pierezervētu apmeklējumu.

7. EKSKURSIJA LATVIJAS OKUPĀCIJAS MUZEJĀ

2018.gads ir ļoti nozīmīgs gads latviešu tautai, jo Latvijas valsts svin savu simtgadi. Tieši tas varētu būt iemesls, lai pievērstu lielāku skolēnu uzmanību Latvijas vēsturei. Latvijas Okupācijas muzejs piedāvā iespēju noskatīties īsu ievada filmu, vēlāk aplūkot muzeja plašo ekspozīciju, piemēram, laikmeta dokumentus, tai skaitā nodevīgo Hitlera – Staļina paktu, fotogrāfijas, kartes, plakātus, dažādus priekšmetus. Ekskursijas laikā iespējams uzzināt informāciju par individuālu cilvēku likteņiem, kas atrodami video liecībās, dienasgrāmatās, vēstulēs, personīgajos dokumentos utt.

8. LĀZERPEINTBOLS AR GUNSnLASERS

Ja vēlies klases ekskursiju pārvērst par īstu, adrenalīna pilnu piedzīvojumu, šī ir īstā vieta, kur to darīt. GUNSnLASERS piedāvā lieliski pavadīt laiku ar peintbola vai lāzertaga maču. Šīs aktivitātes ir komandu spēles, tāpēc jo īpaši piemērotas klasēm. Klasesbiedri kopā varēs domāt spēles stratēģiju un virzīties uz mērķi. Grupām virs 20 cilvēkiem spēles tiek piedāvātas par īpašu cenu. Iespējams spēlēt lāzertagu ar modernākajiem ieročiem, kas aprīkoti ar drošāko ekipējumu un sarkanā punkta tēmēkli, kas šāvienus padarīs precīzākus. Var izvēlēties arī adrenalīna piepildītu peintbola maču, kura laikā skolēni kārtīgi izskriesies un jautri pavadīs laiku. Jāteic, ka šīs aktivitātes būs labāk piemērotas skolēniem pamatskolas un vidusskolas vecumā. GUNSnLASERS iekštelpu un āra peintbola, lāzertaga parki izvietoti Andrejsalā, Mežaparkā, Zaķusalā un Juglā, varat izvēlēties to, pie kura būtu visērtāk nokļūt.

9. DELFĪNU ŠOVS KLAIPĒDĀ

Ja klases ekskursija plānota ārpus Latvijas robežām, Klaipēda Lietuvā ir viena no vietām, ko vērts apciemot. Ekskursija senajā tirgotāju pilsētā izsenis ir slavena ar jūrniecības tradīcijām, bagātu vēsturi un mākslas auru. Toties Klaipēdas jūras muzejā apmeklētājus uzņem delfinārijs, kurā delfīnu šovs iepriecina ar lieliski sagatavotiem priekšnesumiem, un delfīni tos izpilda draudzīgā tandēmā ar treneriem.

10. TALLINAS ENERĢIJAS CENTRS, JŪRAS MUZEJS UN NOSLĒPUMAINĀS BASTIONA EJAS

Tallinas enerģijas centrā Igaunijā iespējams aplūkot ap 130 interaktīvu eksponātu, kas iepazīstina ar enerģētikas vēsturi, atklāšanu, atjaunojamajiem energoresursiem, kodolenerģiju, balsi un skaņu, kā arī optiku. Tallinas Jūras muzejs Lennusdam, kas atrodas 1917.g. celtajos hidroplānu angāros ir viens no modernākajiem un interesantākajiem jūras muzejiem Ziemeļeiropā. Tāpat arī iespēja ceļot cauri gadsimtiem Bastiona ejās, kas izbūvētas jau 17.,18. gadsimtā.

Raksts tapis sadarbībā ar aktīvās atpūtas lietpratējiem no GUNSnLASERS. Izvēlieties savai audzināmajai vai bērna klasei labākos variantus, kurp doties klases ekskursijā! Veiksmīgu un uz draudzības pamata balstītu klases ekskursiju novēl GUNSnLASERS!