Soda nelegālu gaļas ražotāju, vietējie iedzīvotāji aizstāv vainīgo

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) kādā Grobiņas privātmājā pašā pilsētas centrā atklājis nelegālu gaļas produktu ražotni. Dienests uzsācis sodīšanas procesu, tomēr vietējie iedzīvotāji ir neapmierināti, sakot: “Kam traucē, ja cilvēks nedaudz piepelnās? Produkcija viņam vienmēr bijusi kvalitatīva!” Vaininieks Agris Bunka savu vainu atzīst, tomēr ir pārsteigts par dienesta attieksmi.
Brīnās par dienesta īso atmiņu
Nelegālais gaļas pārstrādes cehs atklāts, kad PVD saņēmis informāciju par to un veicis kontrolpirkumu. “Par to, ka gaļas produkti ražoti tirgošanai, nevis pašpatēriņam, liecina ne tikai pirkuma fakts, bet arī samērā labais pagrīdes ražotnes aprīkojums – gaļas sadales galdi, gaļas maļamā un desu pildīšanas ierīce, konservu kārbu aizvākojamā ierīce un vairāki autoklāvi, garšvielu un piedevu daudzums,” norādīts PVD paziņojumā presei. Aukstuma kamerās atrastas arī kūpinātas desas un konservi.
Pats rūpala saimnieks šo situāciju vērtē kā absurdu. Savu vainu notikušajā viņš nenoliedz un saprot, ka izdarījis kļūdu, nereģistrējoties vajadzīgajās iestādēs, tomēr apsūdzība par ceha veidošanu, viņaprāt, ir negodīga. “Kādreiz man piederēja veikals “2 santīmi”, kur mēs cepām un vārījām visādus gardumus. Sākās problēmas ar finansēm, nevarējām nomaksāt nodokļus un veikalu slēdzām, bet visu aprīkojumu un telpas paturējām. Tagad PVD to visu ir pagriezis tā, ka es speciāli esmu iepircis iekārtas, dārgu aprīkojumu, lai ražotu konservus, bet tā nav, jo tas viss man pieder jau sen,” skaidro uzņēmējs. Nepatīkami esot arī tas, ka veikala pastāvēšanas laikā visas telpas un aprīkojums tika saskaņoti ar pašu PVD, bet izskatoties, ka dienesta darbinieki to piemirsuši. “Mēs kopā to tā saucamo cehu iekārtojām,” teic A. Bunka, kurš iepriekš labi sadarbojies ar PVD.
Vēl dienests konstatējis, ka persona, kura vadījusi nelegālo biznesu, pirkuma laikā apgalvojusi, ka tirgo mežacūku gaļas konservus, lai gan izrādījās, ka konservi ražoti no mājas cūku gaļas. “Tas nozīmē, ka produkts, kas ražots no lētākas izejvielas, tirgots par dārgāku cenu un, iespējams, ne viens vien šī rūpala klients šādā veidā ticis maldināts,” uzskata dienests un atgādina, ka pārtikas iegāde pie nereģistrētiem ražotājiem var apdraudēt patērētāju veselību.
A. Bunka atzīst, ka šajā partijā bijusi mājas cūkas gaļa, tomēr klientiem par kvalitāti nav jāuztraucas. Par savas produkcijas kvalitāti un drošību viņš ir pilnībā pārliecināts. “Es gaļu pirku veikalā, man ir visas pavadzīmes un čeki, tāpēc nevar teikt, ka gaļa ir nekvalitatīva,” uzskata A. Bunka un piebilst, ka gaļas veikaliem taču arī ir PVD pārbaudes.
Vai protam atšķirt, ko ēdam?
Negodīga attieksme no pieķertā gaļas pārstrādātāja liek padomāt par to, vai mēs protam atšķirt gaļu, kas pagatavota konservos, un vai klientus tas maz uztrauc? Daļa no aptaujātajiem grobiņniekiem par to nesatraucas, svarīgāka esot kvalitāte, un viņi ir pārliecināti, ka ar to viss ir kārtībā. “Viņš pats ir tīrīgs cilvēks, un gan jau ēdiens tiek taisīts tīrībā,” kategoriski nosaka kāda sastapta grobiņniece.
Ir cilvēki, kuri atzīst, ka neprot atšķirt mājas cūku gaļu no mežacūkas, tāpēc labāk no konserviem izvairās. “Par konkrēto gadījumu neko daudz nezinu, bet, runājot par gaļas konserviem kopumā, man tādi negaršo un es neēdu. Nezinu, kas tur ir iekšā, gaļu atšķirt nevaru, tāpēc grūti saprast, vai ražotāji nemānās,” uzskata kāda vietējā veikalniece, kura nevēlējās atklāt laikrakstam savu vārdu. Sieviete gan atceras, ka padomju varas gados ēdusi tā saucamās tūristu brokastis, tās esot bijušas gardas.
Maija Rolava laikrakstam stāsta, ka parasti uzticas tirgotājam, jo pagaidām nav gadījusies rūgta pieredze un bez pierādījumiem neesot pamata apšaubīt tirgotāja piedāvāto. No nelegālā Grobiņas gaļas tirgotāja gan viņa neko neesot iegādājusies, ikdienas vajadzībām gaļu pērk veikalos un tirgū, jo tā ir ērtāk. “Uzskatu, ka šobrīd noķertais cilvēks ir kļūdījies. Mēs visi reizēm kļūdāmies, tā notiek. Labāk būtu bijis, ja gaļas pārstrāde būtu reģistrēta un viss būtu oficiāli. Ja cilvēks kaut ko dara, ir jāuzņemas kaut kāda daļa atbildības,” uzskata M. Rolava. Viņa novērojusi, ka šādas nelegālas darbības agri vai vēlu vienmēr tiek atklātas, tāpēc arī šoreiz tas noticis.
Pircēji brauc pat no citām pilsētām
Aprunājoties ar vairākiem vietējiem iedzīvotājiem, “Kursas Laiks” saņem informāciju, ka Grobiņā par nelegālo gaļas ražotni zinājuši daudzi un pēc produkcijas braukuši pat no citām pilsētām. Pensionāre Ruta Enkuzena laikrakstam atzīst, ka viņas radinieki braukuši pat no Vērgales, lai nopirktu konservus un desas. Par to, vai meža gaļa pagatavota pareizi, viņai nekad neesot radušās šaubas, jo zināms, ka pieķertais cilvēks ar pārtiku darbojas jau ilgi un zina, cik svarīgi ir to pareizi apstrādāt.
PVD gan norāda, ka tik viegli nevajag uzticēties, jo šādi nelegāli ražotāji nav spiesti izpildīt kvalitātes un tīrības prasības, tāpēc saražoto nevar uzskatīt par veselībai drošu. “Pirms dažiem gadiem valstī tika reģistrēti vairāki trihinelozes gadījumi, kas vistiešākajā veidā bija saistīti ar nepareizi apstrādātu gaļu. Trihineloze ir parazitāra infekcijas slimība, ar ko iespējams inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu vai svaigu cūkas vai medījuma gaļu, kas inficēta ar parazītiska tārpa kāpuriem,” informē PVD un piebilst, ka šāda saslimšana var beigties arī letāli.
Grobiņas novada iedzīvotājs Zigmunds Cinkus ir mednieks ar daudzu gadu pieredzi, notikušais Grobiņā viņu izbrīna. “Zināju, ka šis cilvēks ar to nodarbojas, bet nebija pat aizdomu, ka tas nav legāli,” atzīstas Z. Cinkus, kurš pats nekad nav pārstrādājis gaļu tirdzniecībai. “Mūsu mednieku kolektīvā medījumi tiek sadalīti savā starpā. Katrs mājās var pagatavot savām vajadzībām, pacienāt ģimeni un draugus, bet ne pārdot,” stāsta mednieks. Arī viņš atgādina, ka ar medījumu gaļu jārīkojas uzmanīgi un tā noteikti pareizi jāapstrādā. “Ja grib pārstrādāt gaļu tirdzniecībai, tad tā vispirms jāved uz laboratoriju, lai veiktu analīzes. Ja taisa mājās tikai pašpatēriņam, tad pašam jāzina, kā pareizi gatavot, un analīzes nav obligātas,” norāda Grobiņas mednieks. Par notikušo viņš ir pārsteigts: “Negribu nevienu cildināt vai nozākāt, bet pieaudzis cilvēks tomēr pats zina, ko dara, un atbild par saviem darbiem.”
Uzskata, ka nosūdzējuši skauģi
Ruta Birzniece dzīvo kaimiņos mājai, kurā pārstrādāta gaļa. “Man nekad tā vieta netraucēja. Nevarētu teikt, ka bieži pie viņiem iepirkos, bet pāris reizes esmu ēdusi. Bija ļoti garšīgi, tikai manai gaumei sāls par daudz,” stāsta kundze, kurai medījumu gaļa vienmēr asociējusies ar gardu delikatesi. Viņai šķiet, ka par ražotni pasūdzējies kāds kaimiņš vai cits skaudīgs cilvēks. “Reizēm sētā tika dedzināti gruži, un apkārtējiem nepatika dūmi, varbūt tāpēc kāds nosūdzēja,” iespējamo variantu min R. Birzniece, atzīstot, ka viņai žēl, ka tā sanācis un ka tagad īpašnieks tiks sodīts, jo noziegums neesot liels. Viņasprāt, labāk ir, ja cilvēks spēj apgādāt ģimeni ar šādu darbu nekā cietīs trūkumu, cenšoties nomaksāt nodokļus un izpildot bargās dienestu prasības.
Grobiņniece Sarmīte Freimane uzskata, ka arī PVD jau sen zinājis par notiekošo. “Neviens nekad nebija sūdzējies. Tagad kāds pasūdzējās un vajadzēja rīkoties,” uzskata S. Freimane un piekrīt: ja saimnieciskā darbība būtu laikus reģistrēta, šādas problēmas, protams, atkristu. “Viņa produkcija ir ļoti garda! Vai nav bail no slimībām? Ak kungs, slimības var visur dabūt! No šī man bail nebija, un vispār domāju, ka bailes no slimībām ir pārspīlētas. Mēs visi esam pirkuši, ēduši, un viss ir labi. Grobiņniekiem grobiņnieks jāaizstāv!” laikrakstam atklāj S. Freimane.
Pārrunās sodu un tālāko rīcību
PVD laikrakstam atklāj, ka tikšanās ar vainīgo personu notiks 2. martā, tad arī tiks noteikts soda apmērs. Fiziskām personām sods par šādu nelikumību var būt no 70 līdz 350 eiro, juridiskām – no 400 līdz 700 eiro.
“Kā būs tālāk, vēl īsti nezinu. Iešu uz sarunu ar PVD, gribu zināt visas jaunās likuma prasības. Varbūt varēšu pārkvalificēties par mājražotāju. Pēc tam vajadzēs iet arī uz Valsts ieņēmumu dienestu noskaidrot, vai, oficiāli reģistrējoties kā gaļas produktu ražotājam, man neatņems pensiju. Ja varēšu izpildīt visas prasības un tas atmaksāsies, tad es labprāt turpinātu taisīt desas un gaļas konservus, bet negribu, lai tas būtu pārāk sarežģīti, jo es tomēr vairs neesmu jauns puika,” tālāko rīcības plānu atklāj A. Bunka. Viņš skaidro, ka ar rūpalu sācis nodarboties, lai piepelnītu naudu ikdienas iztikšanai.
Par nākotnes plāniem un to, kā tālāk ražot grobiņnieku iecienītos gardumus, vēl ir pāragri spriest, jo sākumā jātiek galā ar radušos situāciju, uzskata pensionārs. Ja papīru sakārtošana būs pārāk grūta, ražotni varētu arī slēgt. Lielākā daļa grobiņnieku, ar kuriem runāja laikraksts, balso par to, lai cehā turpinātu gatavot desas un konservus, jo tās esot ļoti gardas.
VIEDOKLIS
“Rīgas Miesnieks” uzskata, ka pagrīdes gaļas cehi ir valsts mēroga problēma
“Medijos izskanējusī informācija par to, ka atklāts kārtējais pagrīdes gaļas cehs – šoreiz Grobiņā, atkārtoti apliecina to, ka melnais un pelēkais sektors gaļas produktu ražošanas nozarē arvien ir milzīgs,” norāda uzņēmuma “HKScan Latvia” jeb “Rīgas Miesnieks” pārdošanas direktors Heino Lapiņš. “Turklāt skumjais fakts šajā gadījumā ir ne tikai nodokļu nemaksāšana valstij, bet arī tas, ka pagrīdes cehi neievēro nekādas stingras kvalitātes prasības, jo gluži vienkārši nav spiesti to darīt.”
“Rīgas Miesnieks” uzskata, ka tā ir valsts mēroga problēma, kurai risinājums meklējams arī pircēju attieksmes maiņā. “Pērkot un ēdot tādus pārtikas produktus, kuru izcelsme ir nezināma un kuru sagatavošanas laikā nav ievērotas nepieciešamās kvalitātes normas, mēs apdraudam gan savu, gan līdzcilvēku veselību, jo riskējam iegūt slimības, kas rodas nepareizas pārtikas uzglabāšanas un sagatavošanas procesā,” norāda uzņēmums.
Pērkot uzticama ražotāja produkciju, klients var būt pārliecināts, ka savu naudu atdod par preci, par kuru ir samaksāti nodokļi, kuras izveidē ir ievērotas stingras kvalitātes prasības un kura ir veselībai droša.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām