Rekurzeme.lv ARHĪVS

Veselīgi un maciņam draudzīgi pārtikas produkti

2018. gada 8. aprīlis 07:00

110
Veselīgi un maciņam draudzīgi pārtikas produkti

Kad esat uz strikta taupības budžeta, iegādāties pārtiku vienam šķiet neizsakāmi dārgi, bet iegādāties tieši veselīgus produktus – teju neiespējami, jo veikalos tie it dārgāki par neveselīgajiem.  Tomēr neuztraucieties, ja pagātnē paņemtie naudas kredīti un parādsaistības ir smagi iedzinuši robus jūsu maciņā, jūs tik un tā varat nodrošināt veselīgu uzturu, jo ir vairāki pārtikas produkti, kas ietilpst abās šajās kategorijas – ir gan veselīgi, gan maciņam draudzīgi. Lielāko daļu no pieminētajiem produktiem var iegādāties zem 1 eiro vērtības (protams, cenas ir aptuvenas un atšķiras atkarībā no zīmola un veikala, kurā produkti iegādāti).

1.    Pinto jeb raibās pupiņas
Ja jūs esat lieli cepto pupiņu cienītāji, tad jūs priecāsieties dzirdēt, ka tas ir ne tikai veselīgas, bet arī ļoti viegli un lēti pagatavojamas mājās apstākļos. Vienkārši nopērciet bundžiņu ar pupiņām, ieberiet tās pannā, samaisiet tās ar sagrieztiem ķiplokiem un garšvielām, un apcepiet līdz gatavas. Pildītas ar olbaltumvielām un šķiedrvielām, jebkura veida pupiņas ir gan garšīgs, gan veselīgs jebkuras maltītes papildinājums, jo īpaši – zupām un salātiem.

2.    Putnu olas
Ja uzturā nepieciešams uzņemt vairāk olbaltumvielu, tad putnu olas ir jūsu vispiemērotākā izvēle un vistu olas – arī vislētākā izvēle. Ēdiet ceptas vai vārītas, pievienojiet salātiem vai pagatavojiet gardu omleti.

3.    Zemesrieksti
Vieni no lētākajiem riekstu izstrādājumiem. Lai gan lielākā daļa zemesriekstu sviesta bundžiņu ir pildītas ar pārpārēm cukura, to dabiskajā formā šie pākšaugi ir īsts veselīguma avots. Ja tie tiek patērēti ar mērenību, zemesrieksti piegādā veselīgo tauku devu un var pat samazināt sirds slimību risku.

4.    Auzu pārslas
Daudziem no mums auzu pārslas asociējas ar bērnību. Un kā nu ne – auzu pārslās ir daudz šķiedrvielu, tauku saturs ir zems, un tās palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs. Auzu pārslas ir lielisks un barojošs produkts, ar ko droši varat gan uzsākt, gan nobeigt dienu.

5.    Brūnie rīsi
Izmantojiet brūnos rīsus balto rīsu vietā jebkurā jūsu iecienītajā receptē, lai iegūtu vairāk aizraujošu aromātu, garšu un tekstūru. Turklāt šī pilngraudu rīsu versija ir bagātāka ar šķiedrvielām, kā baltie rīsi, un var samazināt cukura diabēta risku.

6.    Lēcas
Šie vieglie pākšaugi papildina jebkuru karija ēdienu un zupas, kā arī darbojas kā lielisks gaļas aizstājējs Boloņas mērcē vai burgeros. Lēcās ir vairāk olbaltumvielu nekā liellopu gaļā un tās ir bagāti piesātinātas ar antioksidantiem.

7.    Lobītās ķirbju sēklas
Ķirbju sēklas ir lielisks krēmzupu un salātu papildinājums. Tās var vai nu grauzdēt kopā ar citām garšvielām, vai arī baudīt svaigā veidā. uzkodai. Tās satur neskaitāmus svarīgākos vitamīnus un minerālvielas, un kopā ar olbaltumvielām un dzelzi tā ir arī viena no veselīgākajām opcijām.

8.    Popkorns jeb cepti kukurūzas graudi
Popkorns ir ideāla zemu kaloriju uzkoda, kā arī lielisks šķiedrvielu avots. Sagatavojiet to pašu spēkiem uz panas ar folija cepurītes pārklājumu vai arī papīra maisiņā mikroviļņu krāsnī. Izvēlaties popkornu bez jebkādām garšām, tas būs gan lētāks, gan arī veselīgāks – bez nevajadzīgām ķimikālijām un krāsvielām. Gatavošanas procesā paši varēsiet pievienot visas kārotās garšvielas.

Ja izlasot šo sarakstu, sapratāt, ka tas jums ir noderīgs, tad noteikti ir vērts apmeklēt www.credpro.lv tiešsaistes vietnes bloga sadaļu, kurā apkopoti šādi un vairāki citi noderīgi finanšu padomu raksti par to, kā dzīvot saskaņā ar saviem līdzekļiem. Ir pēdējais laiks uzsākt ievērot tādu dzīvesveidu, kas draudzējas gan ar jūsu maciņu, gan ar jūsu veselību.