Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ieteikumi tiem pāriem, kuri plāno grūtniecību

2018. gada 22. aprīlis 07:00

119
Ieteikumi tiem pāriem, kuri plāno grūtniecību

Jaunie pāri arvien biežāk izvēlas rūpīgi plānot to, kad viņu kopīgajā dzīvē ienāks bērniņš. Tāpēc dalāmies ar vairākiem būtiskiem ieteikumiem, kas noderēs pāriem, kuri tuvākajā laikā plāno grūtniecību.

•    Jāizvēlas labs ginekologs, pie kura stāties uzskaitē
Lai risinātu visus ar grūtniecības plānošanu un arī uzraudzību saistītos jautājumus, nepieciešams profesionāls ginekologs, kuram pāris uzticas, ar kuru izveidojies labs kontakts.

Ginekologu Latvijā ir tiešām daudz, viņi pieņem gan poliklīnikās, gan privātpraksēs un klīnikās. Ginekologs Rīgā un citās lielākajās pilsētās noteikti nebūs problēma, mazākos novados izvēle var nebūt tik liela, bet vienalga nebūs tā, ka nav neviena. Ja nedzīvojat pārāk tālu no galvaspilsētas, tad laba izvēle būs ginekologs Rīgā, jo tur koncentrējas labākie savas nozares speciālisti, kuriem ir moderns aprīkojums un iegūta pieredze Eiropas vadošajās klīnikās.

•    Jāveic veselības pārbaudes un laikus jānovērš problēmas
Gatavojoties grūtniecībai, ir svarīgi savlaicīgi pārbaudīt veselību, lai vajadzības gadījumā vēl pirms grūtniecības iestāšanās veiktu ārstēšanos. Ja kādas problēmas atklājas tikai grūtniecības laikā, tad ir grūtāk nozīmēt ārstēšanos, jo tas var radīt riskus gaidāmajam mazulim. Jāpārbauda ir ne tikai reproduktīvā veselība, bet arī kopējais veselības stāvoklis.

•    Veselīgs dzīvesveids jāuzsāk laikus
Grūtniecības gaitu un arī plānotā mazuļa veselību ļoti lielā mērā ietekmē pašu vecāku dzīvesveids un veselības stāvoklis. Ja ir nevēlami paradumi, tad tos jāmaina laikus. Jāseko veselīgam un sabalansētam uzturam, jāatsakās no smēķēšanas un alkohola. Lai organismā notiktu vērā ņemamas pārmaiņas, kas atstātu pozitīvu iespaidu uz mazuli, par šīm veselīga dzīvesveida vadlīnijām jādomā jau vismaz trīs un pat vairāk mēnešus pirms mēģina ieņemt mazuli un atsakās no izsargāšanās.

•    Informācija par grūtniecības norisi jāiegūst laicīgi
Brīdī, kad tiek konstatēts grūtniecības fakts, pār topošo vecāku galvām gāžas milzīgs daudzums informācijas. Labvēļi nekautrējas dalīties ar padomiem un aizrādījumiem, tad vēl ir grāmatas, žurnāli, internets un citi resursi, kas var nākt pat neaicināti. Galu galā tas rada stresu, apmulsumu un bailes, jo nereti informācija par vienu un to pašu jautājumu atšķiras, ir dažādi ekspertu viedokļi. Lai izvairītos no visa šī, ieteicams jau laikus apbruņoties ar uzticamu informāciju, ar kuru tad arī iepazīties. Vislabāk, ja uzticaties savam ārstam un viņa teiktajam.

•    Uzziniet par priekšrocībām darba vietā un sociālajām garantijām
Bērna ienākšana ģimenē neizbēgami skar finansiālos un nodarbinātības jautājumus, tāpēc jau savlaicīgi vēlams izpētīt visu, kas attiecas uz grūtnieces tiesībām darba vietā, kārtību, kādā tiek piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums, kāds finansiālais atbalsts pienāksies pirms un pēc dzemdībām, mazuļa pirmajā dzīves gadā. Tas viss saistīts ar topošās māmiņas nodarbinātības formu un sociālajām iemaksām.