Rekurzeme.lv ARHĪVS

Grilējot un cepot, jāpiesargās ar degšķidruma lietošanu

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2018. gada 26. aprīlis 07:10

3
Grilējot un cepot, jāpiesargās ar degšķidruma lietošanu

Lai ātrāk tiktu pie ugunskurā vai grilā ceptajiem gardumiem, iedzīvotāji iekuršanai izmanto degšķidrumu, kas arī kļuvis par populāru malkas plīšu un krāšņu iekuršanai. Statistikas dati liecina, ka visbiežāk tiek pieteikti negadījumi, kad apdegumi ir radušies, applaucējoties ar verdošu ūdeni, kafiju vai tēju, tomēr apdegumi, kas radušies tieši ugunskuru vai grila dēļ, arī ierindojas augstās vietās.
Apdrošināšanas kompānijas un mediķi aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, īpaši, ja tuvumā ir bērni un iereibuši atpūtnieki. Degmaisījuma šķidrums ir jānovieto bērniem nepieejamā vietā, pudelei jābūt aiztaisītai, lai to nevarētu iedzert. Pirms degmaisījuma lietošanas rūpīgi jāiepazīstas ar etiķetē sniegto informāciju par drošu lietošanu un jāseko tās norādēm. Degmaisījumu nedrīkst liet atklātā ugunī, jo tas var izraisīt uzliesmojumu. Kad tiek aizdedzināta uguns, degšķidrumu ir aizliegts turēt rokās, jo tas var izraisīt eksploziju, radot plašus, smagus apdegumus.
Lietojot viegli uzliesmojošus līdzekļus, to tuvumā nedrīkst smēķēt.
Ja bērns vai pieaugušais ir iedzēris degšķidrumu, nedrīkst izraisīt vemšanu, jo šāda rīcība palielina risku šķidruma iekļūšanai plaušās un to bojāšanai. Cietušais nekavējoties jānogādā slimnīcā vai jāizsauc mediķu brigāde.