Rekurzeme.lv ARHĪVS

Pašmācības ceļā iemācās siet sieru

VENDIJA PIKŠE

2018. gada 26. aprīlis 07:10

211
Pašmācības ceļā iemācās siet sieru

Kazdandzniece Daila Štube jau vairākus gadus sien gardu mājas sieru. Siera gatavošanu viņa apguvusi pašmācības ceļā, pirms tam pagatavojot neskaitāmi daudz brāķu. “Es, protams, zināju aptuveno siera pagatavošanas procesu, bet pirmie mēģinājumi bija ļoti interesanti. Siers bija kunkuļains, staipīgs un neēdams,” stāsta D. Štube. Turpinot eksperimentus, saimniece tomēr apguvusi pareizu siera siešanu un tagad ar lepni paceltu galvu piedāvā pagaršot savu darinājumu.
“Es izmantoju vājpienu, lai siers nav tik trekns. Lieku klāt biezpienu, mājas olas, ķimenes un sāli. To visu, kad saliek kopā, vajag kārtīgi maisīt un mīcīt,” stāsta saimniece. Siera maisīšanai tiek izmantota īpaša, ļoti izturīga karote. “Pirmā karote salūza, jo izrādās, ka mums visas karotes ir metinātas no divām daļām, un tieši pa šo savienojuma vietu tās pie lielākas slodzes pārlūst. Tagad man ir tāda, kas taisīta no viena gabala – to ļoti sargāju, jo bez tās sieru neuztaisīt,” norāda D. Štube.
Kazdangā sietais siers ir īsta manta, to novērtē arī saimnieces radi un draugi, kuri reizēm tiek pie kāruma. “Sieru taisu savai ģimenei un draugiem. Jāņos mūsu siers ir ļoti pieprasīts. Kādreiz, kad bijām mājražotāji, pasūtījumu bija ļoti daudz un nevarējām pat visus izpildīt. Siera gatavošana ir atkarīga no govīm, piemēram, pagājušajos Jāņos man govis aizgāja ciet un nebija piena, tāpēc arī siers neiznāca,” stāsta D. Štube. Saimniece cer, ka šovasar lopi būs ar mieru sadarboties un neliegs pienu, no kā pagatavot gardu Jāņu sieru.
Savas zināšanas par siera siešanu saimniece nodevusi tālāk. “Pagājušajā gadā, kad salauzu roku, sieru sāka siet mana jaunākā meita. Man ir četras meitas, bet sieru vislabāk sien tieši jaunākā. Viņai padodas tikpat labi kā mammai, varbūt pat labāk,” spriež siera sējēja.