Pēc Liepājas kūkām kāro pat rīdzinieki
Liepājniecei Madarai Reinei dažādu gardumu gatavošana un cepšana sākotnēji bijusi vien vēlme piepelnīt naudu ģimenes budžetam. Taču, sākot darboties, ēdēju interese par pašgatavotajiem kārumiem tikai augusi. Nu kārumu gatavošana kļuvusi par pilna laika nodarbi. Kūkas, eklēri, zefīri – to visu M. Reine gatavo savā "Kārumnīcā" Liepājā.
Oficiāli M. Reines radītais zīmols darbojas gadu – kopš pērnā maija, taču cept dažādus našķus viņai labpaticis arī iepriekš. Interese par gardumu pagatavošanu bijusi jau bērnībā, bet nopietnāk par to sākusi domāt, kad no prombūtnes Anglijā atgriezusies Latvijā.
M. Reine reģistrējusies kā pašnodarbinātā un šobrīd gardumus cep savās mājās, tādēļ visa atbildība par produktu iegādi, to kvalitāti, sanitārajām normām un finanšu jautājumiem gulstas uz pašas pleciem. Izburties cauri nodokļu līkločiem nemaz neesot bijis tik sarežģīti, lieti noderējis grāmatvedības kursos apgūtais. Tomēr ne ar visu vienmēr jātiek galā vienai, nereti talkā nāk arī citi ģimenes locekļi. Liels palīgs ir vīrs Einārs, kurš sagādā vajadzīgās izejvielas, iepakojumus, rūpējas arī par gardumu piegādi.
Receptes un idejas M. Reinei rodas pašai. Ja nepieciešams, pēc padoma tiek meklēts internetā. Šobrīd populārākās no M. Reines piedāvāto gardumu klāsta ir mazās siera kūciņas. Gandrīz tikpat pieprasītas ir tā dēvētās burtu kūkas – kūkas, kas veidotas kāda burta formā. Šobrīd pēc tām ir ļoti liels pieprasījums.
Izejvielas kūku cepēja visbiežāk iegādājas vietējos veikalos. Lielu uzmanību M. Reine pievērš tam, lai viņas gatavotajā produkcijā klāt nebūtu mākslīgu piejaukumu un krāsvielu. Augļus un ogas gardumu rotāšanai izvēlas atkarībā no sezonas.
Aizvien lielāks pieprasījums jūtams pēc veģetārām un vegānām kūkām. “Kaut kas ir taujāts, bet es vēl tik tālu neesmu tikusi. Esmu taisījusi kūkas bez miltiem, bez glutēna.”
Informāciju par savu darbošanos M. Reine izplata ar sociālo tīklu starpniecību. Vislabākā reklāma ir cilvēku atsauksmes, kas nonākušas līdz dzirdīgām ausīm. Cepēja atzīst: tik lielu pieprasījumu pēc pašas gatavotajiem gardumiem nav gaidījusi. "Es esmu pati šokā par to, kā tas ir aizgājis." Šobrīd pieprasījums ir tik liels, ka pasūtījums jāpiesaka vismaz divas nedēļas iepriekš.
Lai gan “Kārumnīcas” mītne ir Liepāja, pasūtījumi kūku pagatavošanai pienāk pat no Rīgas. Maijā vien pasūtījumi uz galvaspilsētu piegādāti četras reizes. M. Reine novērojusi, ka daudzi, ieraugot gardumu fotogrāfijas, nemaz neiedomājas apskatīties, kur tās tiek gatavotas. Kad gardumi jāved uz galvaspilsētu, tiek nokomplektēti vairāki pasūtījumi, lai brauciens atmaksātos. Kūkas uz tālākām vietām ceļo agrās rīta stundās, lai siltajā laikā tās glābtu no izkušanas un deformēšanās.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām