Rekurzeme.lv ARHĪVS

FOTO: Dēseles dārziem un dzirnavām dod jaunu elpu

Rekurzeme.lv

2018. gada 22. jūlijs 08:24

8798
FOTO: Dēseles dārziem un dzirnavām dod jaunu elpu

"Vaiņodes novadam mēs esam jaunums," zina teikt Sanda Ļaudāma. "Redzējām, ka Dēseles dārzi jau divus gadus aug ciet." Tagad Sanda un Raivis Ļaudāmi ir gan dārzu, gan Dēseles dzirnavu saimnieki.

Tieši tad, kad Ļaudāmi par šo vietu ieinteresējušies, bijušais īpašnieks vēlējies pārdot septiņus hektārus. "Kad izstaigājām teritoriju, sapratām, ka gribam pamēģināt, uzdrīkstēties un darīt."

Pirmajā platībā turpinājuši audzēt tur esošās mellenes un sējuši graudus. Tagad augu sekai iesēti gan aunazirņi, gan lielie pelēkie zirņi.

S. Ļaudāma atklāj, ka ar vīru sāk sadalīt darbības jomas, viens otru tajās tikai papildinot. "Es eju prom no graudu nozares, neesmu tajā simtprocentīgi iekšā kā agrāk, bet kūrēju tikai papīru lietas un tirdzniecību. Vīrs vairāk praktiskās lietas iznes – pats strādājot ar tehniku, viņš vislabāk var laukus pārredzēt un iepazīt. Kad viņš iekāpj kombainā, man jāpieslēdzas arī pamatnozarei, kas mums tomēr ir galvenā."

Bijušajās Dēseles dzirnavās Ļaudāmi līdz galam noveduši kādreizējā īpašnieka ieceri par viesu namu. "Ja man būtu tādas dzirnavas!" S. Ļaudāma reiz iesaukusies, viesojoties kādās citās. "Ko lai es ar to visu daru?" bijusi viņas pirmā reakcija, ienākot Dēseles dzirnavās. Tomēr uzdrīkstēšanās ņemt klāt arī tūrisma nozari attaisnojusies. "Sapratām, ka šī vide jādara zināma un atpazīstama ne tikai latviešiem, bet arī uz āru.” Jau esot dzirdēti komplimenti: "Te ir mazā Itālija!", "Jūtos kā Austrijā!"

Dzirnavu lielajā zālē var rīkot pasākumus – no semināra līdz kāzām. Padomāts par aprīkojumu ar modernajām tehnoloģijām. Tās izmantojis kādas skolas pedagogu kolektīvs, šeit sabraucot uz mācību gada noslēguma sēdi.

Garām un cauri dzirnavām tek Bakūzes upīte, kuras krasti īsā laikā attīrīti no zāles un krūmiem. Nolīdzinātā, ar mauriņa zāli apsētā laukumā iecerēta neliela estrāde, kur varētu uzstāties populāri mūziķi.

"Man ir svarīga kvalitāte," uzsver saimniece. Tās dēļ varot arī atteikt, piemēram, kāzas ar lielāku viesu skaitu, jo tos guldina tikai gultās. Uzticoties cilvēkiem, uz palodzēm novietoti sīki dekoriņi.

Ilgi diskutējuši, vai numuriņos likt televizorus, un izšķīrušies iztikt bez tiem. Daudzi viesi par to esot sajūsmā. Pašlaik necenšas, lai viesu namam būtu liela noslodze, labprātāk veido viesiem miera ostu. Apmeklētāji esot priecīgi, ka viņus sagaida un par visu pastāsta paši saimnieki.