Rekurzeme.lv ARHĪVS

Durbes ērglēni dodas pasaulē

Rekurzeme.lv

2018. gada 19. jūlijs 09:04

316
Durbes ērglēni dodas pasaulē

13. jūlijs jeb melnā piektdiena bija liktenīga diena Durbes novadā tiešsaistē vērojamās jūras ērgļu ligzdas iemītniekiem. Rīts tās vērotājiem sākās ar šoku – jaunākais ērglēns naktī bija pazudis. Bet vecākais jaunulis pēcpusdienā no ligzdas izlidoja, vēsta laikraksts "Kursas Laiks".

Šopavasar ērgļu ligzdā pie Durbes jeb Durbertvillā tika izdētas divas olas un sekmīgi izperēti divi mazuļi.

Šajā ligzdā ērglēnu gredzenošana, kas parasti izsit no ierastā ritma viņu vecākus, šogad nenotika, tāpēc to īstais dzimums palika nenoskaidrots.

Putnēnu attīstībā kritisks laiks bija karstajās maija dienās, kad vecāki nepiegādāja tiem barību vai tās bija ļoti maz. Pirmais allaž tika pabarots vecākais mazulis, un vērotāji bažījās, vai jaunākais neaizies bojā. Taču zivju piegāde uzlabojās, un jaunie ērgļi priecēja vērotājus ar interesantām savstarpējo attiecību izpausmēm.

Jūlija sākumā abi putnēni sāka aktīvi vēcināt spārnus un palēkties virs ligzdas. Robe jau apguva ligzdas koka zarus, un pēc 10. jūlija vērotāji gaidīja, ka kuru katru brīdi tā veiks pirmo lidojumu. Tas notika 13. jūlijā ap pusdienlaiku, kad Robe mērķtiecīgi pacēlās spārnos no augstākā zara.

Ornitologs Jānis Ķuze, kura ziņā ir šīs ligzdas novērošana un apsekošana, "Kursas Laikam" pauž vērtējumu, ka Robes pirmais lidojums bijis ļoti labs un spēcīgs.

Pirms tam putnu faniem sirdssāpes sagādāja Vilnis – no rīta atklājās, ka ērglēna ligzdā vairs nav. Pēc kameras ierakstiem vērotāji secināja, ka putns visticamāk naktī no ligzdas izkritis. Vilnis vēl nebija sācis lēkt zaros, tāpēc variants, ka tas izlidojis tumsā, netiek pieļauts.

Iespējams, tas nokritis, stāvus guļot uz pielijušās ligzdas malas, vai Robe, lecot no zara, brālīti nejauši pagrūdusi.

No rīta situāciju uz vietas apsekot ieradās J. Ķuze, taču Vilni zem priedes vai tās tuvumā neatrada.