Rekurzeme.lv ARHĪVS

Āfrikas cūku mēra dēļ likvidēs 20 mājas cūkas piemājas saimniecībā Kuldīgas novada Pelču pagastā

LETA

2018. gada 25. jūlijs 10:45

41
Āfrikas cūku mēra dēļ likvidēs 20 mājas cūkas piemājas saimniecībā Kuldīgas novada Pelču pagastā

Jauns Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojuma gadījums konstatēts piemājas saimniecībā Kuldīgas novada Pelču pagastā, kur slimības dēļ tiks likvidētas 20 mājas cūkas, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Anna Joffe.

Viņa piebilda, ka PVD attiecīgajā saimniecībā veiks ĀCM apkarošanas pasākumus, tostarp likvidēs cūkas, kā arī ir uzsākta epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noskaidrotu iespējamos vīrusa nokļūšanas ceļus novietnē.

Saimniecībai noteikta karantīna, kas ilgs ne mazāk kā 40 dienas. Ap saimniecību noteiktas aizsardzības zona 3 kilometru rādiusā un uzraudzības zona 10 kilometru rādiusā. Aizsardzības un uzraudzības zonā uz nedēļu, kas atbilst slimības inkubācijas periodam, noteikts aizliegums pārvietot lauksaimniecības dzīvniekus. Tāpat no aizsardzības zonas teritorijas aizliegts izvest cūkgaļas produkciju: svaigu cūkgaļu, cūkgaļas izstrādājumus un produktus, kas satur cūkgaļu, aģentūru LETA informēja Kuldīgas novada pašvaldības pārstāve Kristīne Duļbinska.

PVD apzinās visas aizsardzības un uzraudzības zonās esošās novietnes un veiks tajās pārbaudes. Primāri pārbaudīs saimniecības, kurās tur cūkas. Medniekiem, kuru medību teritorija ietilpst, aizsardzības un uzraudzības teritorijā prasības saglabājas kā iepriekš - gadījumā, ja tiek nomedīta mežacūka, tās asins paraugi obligāti nododami pārbaudei.

PVD piemājas cūku turētājiem atgādina, ka vasaras mēnešos risks ienest vīrusu mājas cūku saimniecībās ir ievērojami lielāks - meža cūku barus ir kuplinājuši pavasarī dzimušie sivēni, tādējādi uzturot meža cūku populāciju un vīrusa klātbūtni dabā, savukārt pagalmos un pļavās, kurās meža cūkas mēdz ieklīst, zeļ zāle, kuru neapzinīgāks cūku turētājs kāro izbarot cūkām.

PVD aicina cūku turētājus būt atbildīgiem un atkārtoti atgādina - lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM un neizbēgamas to likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi, tostarp jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem - kategoriski aizliegts turēt vai laist cūkas ārā, nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās. Tāpat pastāvīgi jāapkaro grauzēji un nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki.

PVD arī mudina atcerēties, ka cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību (arī pagalmos pļauto zāli), termiski neapstrādātus kartupeļus, kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavus, kurus nevalkā ārpus novietnes.

Tāpat pie ieejas mājas cūku novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

ĀCM šogad līdz šim ir skāris sešas piemājas saimniecības piecu novadu sešos pagastos, kur uzliesmoju dēļ iznīcinātas 241 mājas cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.