Rekurzeme.lv ARHĪVS

Sarkanās jāņogas saglabās saldējot

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2018. gada 10. augusts 12:02

300
Sarkanās jāņogas saglabās saldējot

Aizputes novada Cīravas mazdārziņos “Kursas Laiks” pamana, ka pensionāre Malda Vizbule novāc sarkanās jāņogas. Tas raisa izbrīnu, jo lielākoties agrās jāņogas, kā šo ogu šķirni raksturo jau nosaukums, ievāc jūnijā ap Jāņu laiku, bet vēlākās šķirnes aptuveni divas nedēļas vēlāk.    
M. Vizbule stāsta, ka jāņogas tik vēlu rauj tāpēc, ka ātrāk nav bijis laika. Viņai paveicies, jo ražu nav paspējuši noēst putni, kuriem tieši šīs krāsas ogas esot lielākais kārums, jo labāk pamanāmas. Tā kā ogas patvērušās krūmu zaros ilgāk, tās izmēra ziņā ir lielas, apaļas, tumšas un kārdinoši skaistas. Tās nav paspējis sabojāt mitrums – tā šogad vienkārši ir ļoti maz. Lietus laikā un paaugstināta mitruma apstākļos nogatavojušās un pārgatavojušās jāņogas zaudē savu formu, pat izšķīst.
Saimniece vāc ogas no saviem diviem krūmiem, tiesa, ne ķekaros, bet gan pa vienai ogai, ko nākas redzēt salīdzinoši retāk. “Lai arī ārā ir karsti, istabā ir vēl karstāk, tādēļ izdomāju – ogu krūmi atrodas ēnainākā vietā, vismaz darīšu ko lietderīgu, bet pati būšu ēnā,” saka M. Vizbule. Jāņogām raksturīgi, ka to zari saaug krusteniski, un tas sagādā grūtības piekļūt ogām. Tādēļ M. Vizbule liek lietā šķēres un traucējošākos zarus izgriež. Vai M. Vizbule jāņogas vārīs ievārījumā, želejā vai tvaicēs no tām sulu? Izrādās, ka tradicionālās konservēšanas receptes viņa šogad nepielietos. “Meita man ir atstājusi nelielus plastmasas maisiņus ar aizvelkamu augšu. Likšu saldēt,” saimniece saka par plānoto ogu glabāšanas veidu. Jāņogas savas garšas īpašības pēc atsaldēšanas nezaudējot.
Pati M. Vizbule gan nekādus konservējumus neplāno patērēt. “Daudz es neko tādu nedrīkstu ēst, tādēļ ziemai neko īpašu šogad negatavoju,” viņa piebilst.
Sarkanās jāņogas ir īsts veselības avots, no kura īpaši smelt ražas laikā, ēdot tik, cik lien. To sastāvā esošā C vitamīna dēļ ogas var dažādos veidos saglabāt ziemai, lai vīrusu laikā stiprinātu imunitāti. Agrāk cilvēki jāņogas audzēja kā ārstniecības augu, kura lapas izmantoja kā diurētisku un sviedrēšanas līdzekli, un tikai vēlāk ogas sāka lietot pārtikā. Sarkanās jāņogas ir labs un spēcīgs asins attīrīšanas līdzeklis.