Rekurzeme.lv ARHĪVS

Tomātu ražu vērtē kā labu

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2018. gada 10. augusts 12:02

89
Tomātu ražu vērtē kā labu

Aizputnieks Jānis Basis Aizputes tirgū piedāvā savā piemājas saimniecībā izaudzētos tomātus. Saimnieks atzīst, ka raža šogad, spītējot karstumam, ir padevusies branga.
“Karstums prasa savu – siltumnīcās tomātu stādi ir jālej. To daru ne retāk kā reizi trijās dienās,” viņš norāda. Silts un pat salīdzinoši tveicīgs laiks tomātiem patīkot, jo tie ir siltummīļi – tad to augļos izstrādājas vērtīgās vielas, tie ir mīkstāki un uzturvielu ziņā vērtīgāki.
“Reizi dienā nolasu vismaz pa kastei tomātu,” saimnieks raksturo ražu.
Tomātos, kas ir nakteņu dzimtas augs tāpat kā kartupelis, paprika un baklažāns, ir kalcijs, magnijs, mangāns, dzelzs, cinks, jods un citi mikroelementi, tāpēc tomāti ir sevišķi nozīmīga uztura sastāvdaļa, jo šīs vielas ir ļoti nepieciešamas asins sastāva atjaunošanai, kaulaudu attīstībai, dažādu dziedzeru sekrēcijai un sirds veselībai. Tomāti ir labs antioksidants. Interneta veselības portālos un veselīga dzīvesveida piekritēju rakstos sacīts, ka uztura speciālisti rekomendē gadā apēst vismaz 20 kilogramus tomātu, ideāli – 20 tomātus nedēļā. Ieteicams, ka tomātus ēd siltus vai karstus – tad labāk izdalās vērtīgās vielas, īpaši no sarkanajiem tomātiem. Dzeltenos tomātos vērtīgo vielu ir mazāk, tos var ēst  vairāk svaigā veidā.
Ilgāk svaigi uzglabājas tomāti, kas novākti ar visu ķekaru. Zaļus tomātus ēst nedrīkst, jo tajos ir daudz indīgo vielu. Jāņem vērā, ka ledusskapis nogalina tomātu aromātu, tāpēc labāk tos uzglabāt istabas temperatūrā.
Tomātu dzimtene ir Dienvidamerika, daudz tos izmanto itāļu virtuvē, taču lielākā tomātu audzēšanas valsts ir Ķīna, pēc tam ASV, Indija, Turcija un Ēģipte.