Rekurzeme.lv ARHĪVS

Daži paradumi, kas palīdzēs saglabāt acu veselību

2018. gada 29. augusts 00:00

76
Daži paradumi, kas palīdzēs saglabāt acu veselību

Par acu labsajūtu un veselību aizdomājamies tikai tad, kad kaut kas nav kārtībā — izjūtam diksomfortu, pasliktinās redze, ir kādas sūdzības. Visticamāk, ka problēmu sākums meklējam jau tālākā pagātnē un savos ikdienas paradumos. Acis ir tās, kuras nesūdzas, tās pielāgojas arī sliktiem apstākļiem, bet galu galā tas var rezultēties ar problēmām.

Tāpēc katram no mums vajadzētu zināt par paradumiem, ko vēlams ievērot savā ikdienā, lai tīši vai netīši nekaitētu acīm. Informācija apkopota, sadarbojoties ar optikas salonu tīkla “Vision Express” redzes speciālistiem.

Nelasīt gultā un nepiemērotā apgaismojumā

Lasot gultā, tiek sasprindzināti acs iekšējie muskuļi. Pārpūle ir arī acs ārējiem muskuļiem, kas kustina acs ābolu. Tas ilgstoši atrodas nepareizā leņķī, veicinot acu nogurumu, bet bērniem tas pat var izraisīt tuvredzību. Lasīšana gultā un vēl pie nepietiekama apgaismojuma ir kaitēšana savām acīm.

Labākais attālums no acīm līdz grāmatai ir 35-40 cm, kā arī vajadzētu būt aptuveni 40-60 vatu apgaismojuma. Lasot gultā un pie naktslampiņas, tas visbiežāk netiek ievērots.

Regulāri atpūtināt acis no ekrāniem, veikt acu vingrinājumus

“Vision Express” speciālisti arī atgādina ievērot piesardzību, lietojot dažādus ekrānus. Mūsdienās to ikdienā ir ļoti daudz — TV, dators, planšete, viedtālrunis. Jau no mazotnes bērni stundām katru dienu pavada pie šīm ierīcēm. Tāpat daudziem visa darba diena paiet pie ekrāniem, jo kurš gan vairs var iedomāties darbu bez interneta un datora. Bērniem jāievēro ekrānu lietošanas laika ierobežojumi. Vecākiem šajā jautājumā vajadzētu būt stingrākiem, ja grib pasargāt bērnu veselību, tajā skaitā arī redzi.

Lietojot datoru un citas ierīces, jāatceras regulāri atpūtināt acis, ņemt pauzes, kuru laikā novērsties no ierīces, varbūt izkustēties, padzerties, veikt kādus acu vingrinājumus. Acu vingrinājumu veikšana ir ļoti vēlama tiem, kuri regulāri strādā pie ekrāniem.

Uzņemt pietiekami daudz ūdens, ēst veselīgi

Acis ir daļa no ķermeņa, arī tās ietekmē uztura paradumi. Tāpēc vajadzētu domāt par veselīgu un sabalansētu uzturu, kurā ir daudz sezonālu produktu, augļu, ogu. Tāpat jāveicina paradums regulāri dzert daudz ūdens. Nepietiekama ūdens dzeršana var veicināt acu diskomfortu un sausumu, it īpaši, ja telpās jau ir sauss gaiss, ja diena paiet pie datora.

Saulainā laikā izmantot saulesbrilles ar UV aizsargfiltru

“Vision Express” optometristi arī atgādina, ka saulesbrilles nav tikai moderns aksesuārs. Patiesībā saulesbrilles ir neaizstājamas saulainā laikā, lai nodrošinātu acu aizsardzību no ultravioletā starojuma, arī apžilbšanas, kas ir ļoti svarīgi, esot pie auto stūres, arī sportojot uz ūdens un sniegā. Katram vajadzētu savā īpašumā būt vismaz vienām kvalitatīvām saulesbrillēm ar 95-100% UV aizsargfiltru.

“Vision Express” salonos pieejamas kvalitatīvas dažādu zīmolu saulesbrilles katrai gaumei.

Regulāri pārbaudīt redzi un acu veselību

Vecākiem jāatceras, ka bērnu redze un acu veselība ir regulāri jāpārbauda, lai laikus pamanītu vajadzību to koriģēt. Arī pieaugušajiem, pat tad, ja nav nekādu nopietnu sūdzību, vajadzētu regulāri pārbaudīt redzi un acis. Gadās, ka cilvēks pats pierod pie izmaiņām redzes kvalitātē, nepamanot, ka jau nepieciešami korekcijas līdzekļi.