Rekurzeme.lv ARHĪVS

Pašu āboli – pašu sula

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2018. gada 6. septembris 07:00

230
Pašu āboli – pašu sula

No augusta beigām pie Liepājas pilsētas un Nīcas novada robežas, benzīntanka “Latvijas nafta” teritorijā, savus pakalpojumus pirmo reizi piedāvā Lietuvas ābolu sulas ražotne “Ābolu mājas”. Aktīvākās darba dienas izvērtās aizvadītās nedēļas nogalē, kad ābolu sulas spiešanas pakalpojumu izmantoja vairāki desmiti iedzīvotāju, kuri vēlējās no saviem āboliem iegūt svaigi spiestu sulu glabāšanai.
Šis ir kārtīgs ābolu gads, reti kurš sūdzas par to trūkumu. “Šogad ābolu sezona sākās mēnesi ātrāk,” saka “Ābolu māju” īpašnieks Kestutis Fedirka. Otro gadu pēc kārtas Lietuvas sulas spiestuve ābolu sezonā darbojas arī Latvijā, bet pirmo reizi savus pakalpojumus piedāvā Liepājas pusē.
“Ražotnes darbības princips ir šāds – klients atved savus ābolus, mēs tos izkraujam, nomazgājam un liekam spiestuvē. Tad sulu uzkarsē un pilda iepakojumos,” skaidro īpašnieks. Minimālais ābolu daudzums, ko pieņem ražotnē, ir divi lielie maisi jeb aptuveni 60 kilogramu, no kuriem var iegūt ap 40 litriem sulas. Āboliem jābūt sulīgiem, no pārāk mīkstiem sulas būs maz vai nemaz.
Sula tiek uzkarsēta līdz 80 grādu temperatūrai, lai to varētu uzglabāt. Šajā temperatūrā sula saglabā savas labās īpašības, 100 grādos tā jau būtu “mirusi”, pastāsta īpašnieks. Pie āboliem iedzīvotāji var kombinēt klāt kādas citas garšas, piemēram, ingveru, burkānus, avenes, smiltsērkšķus, apelsīnus, citronus, bumbierus, ķirbjus, vīnogas, ananasus. “Katrs klients var būt savas sulas mākslinieks,” norāda ražotnes darbinieks Vitālijs Golubeckis.