Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā gudri veidot uzkrājumus?

monni.lv

2018. gada 22. septembris 00:00

105
Kā gudri veidot uzkrājumus?

Naudas krāšana, protams, nav tas vieglākais darbiņš, īpaši tādēļ, ka ikdienā bieži pamanām dažādas pievilcīgas preces un piedāvājumus, kas tā vien vilina iekrāto naudu tūlīt pat iztērēt. Tomēr teju katra cilvēka dzīvē ir lietas, bez kurām var iztikt, tādējādi ietaupīt naudu un veidot uzkrājumus kādam lielākam mērķim vai nebaltai dienai.

Izvairies no nevajadzīgiem maksājumiem un abonementiem

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku domā par savu ārējo izskatu un cenšas sportot vairāk. Liela daļa maksā par kādas sporta zāles ikmēneša abonementu, taču ne visi šo abonementu tik tiešām izmanto un attaisno iztērēto naudu. Liela daļa cilvēku uz sporta zāli dodas vien pāris reizes mēnesi, bet turpina maksāt par mēneša abonementu. Reizēm cilvēki domā, ka viņi noteikti atsāks doties uz sporta zāli regulārāk, tādēļ nav nekāda iemesla abonementu atcelt. Noteikti izvērtē, vai tu nevarētu ietaupīt naudu, atsakoties no sporta zāles abonementa. Ja tomēr vēlies sportot, noteikti vari doties skrējienā, soļot vai veikt vingrojumus mājās.

Tāpat noteikti izvērtē visus pārējos abonementus, par kuriem katru mēnesi maksā. Piemēram, Netflix, ViaPlay un citu video tiešsaistes pakalpojumu nodrošinātāju aplikācijas. Ar vien vairāk cilvēku iecienījuši arī tā saucamās “Subscription boxes”, jeb ikmēneša pakalpojumu, kura ietvaros katru mēnesi saņemsi kastīti ar sevis izvēlētajiem produktiem – sejas maskas, kosmētika, rakstāmpiederumi, kafija, saldumi, u.c.

 Krāj sīknaudu

Vēl viens lielisks veids, kā tik pie iekrājumiem, ir katras dienas/nedēļas beigās sīknaudu iemest burkā, kastītē vai īpašā krājkasītē. Ja katru dienu atbrīvosies no visām 1 un 2 centu monētām, naudas zudumu noteikti neizjutīsi. Šādu pat tehniku var piekopt arī ar lielāka nomināla naudas zīmi, piemēram, noliekot malā visas 1 vai 2 eiro monētas. Ļoti bieži gadījumos, kad konta atlikums ir neparasta summa, cilvēki sīknaudu nogulda arī krājkontā. Lai gan šada naudas krāšana var likties bezjēdzīga, tomēr nemaz nemanot īsā laikā vari iekrāt pieklājīgu naudas summu.

Uz veikalu dodies paēdis un ar sarakstu

Ļoti bieži cilvēki pat nemanot iztērē ļoti daudz naudas, dodoties uz veikalu izsalkuši un bez skaidras idejas, ko veikalā iegādāties. Vienmēr centies uz veikalu doties paēdis, tādējādi varēsi izvairīties no nevajadzīgu uzkodu un našķu pirkšanas un veiksmīgi ietaupīsi naudu. Ietaupīt izdosies arī tad, ja pirms došanās uz veikalu, pārbaudīsi savu ledusskapis un virtuves plauktiņus, izplānosi, ko vēlēsies ēst tuvākajās dienās, un sastādīsi sarakstu ar trūkstošajiem produktiem. Esot veikalā, atceries pieturēties pie šī saraksta un nepirkt neko lieku.

Plāno savus ikmēneša izdevumus

Pirms esi saņēmis algu, noteikti vari aprēķināt, cik daudz naudas nāksies atdot rēķinu apmaksai, tāpat vari izdomāt kādu summu atvēlēsi pārtikai un citiem pirkumiem, atlikušo summu, jau laicīgi noguldot krājkontā. Katru mēnesi atvēlot konkrētu summu pārtikai un citiem pirkumiem, tu ne tikai ietaupīsi, bet arī veiksmīgi iemācīsies plānot savus tēriņus – biežāk gatavot mājās, neiegādāties dažādas nevajadzīgas preces un izpētīt dažādu veikalu cenas un piedāvājumus.

Lai arī kāds ir tavs uzkrājumu veidošanas mērķis, ietaupot naudu, izvairoties no nevajadzīgiem tēriņiem, pavisam noteikti katru mēnesi izdosies daļu naudas noguldīt krājkontā, ielikt kastītē, burkā vai zeķē.

Svarīgi atcerēties, ka uzkrājumi ir vērtīgi ne tikai tam, lai iegātos kādu sen kārotu preci, dotos ceļojumā, vai izremontētu dzīvesvietu, bet arī negaidītiem izdevumiem, gadījumam, ja paliekat bez ikmēneša ienākumiem, vai jebkurām citām nestandarta situācijām. Ja nu Tev tomēr nav krājkonta ar uzkrājumu nebaltām dienām, bet ir sanācis nonākt situācijā, kur nepieciešams aizdevums – apskati Monni.lv. Plašs kredītu klāsts, ieskaitot ātros kredītus.