Rekurzeme.lv ARHĪVS

5 ekspertu padomi, lai tavs auto kalpotu ilgāk

2018. gada 8. septembris 00:00

134
5 ekspertu padomi, lai tavs auto kalpotu ilgāk

Nav šaubu, ka automašīna ir nozīmīgs finansiālais ieguldījums, tāpēc ir saprotams, ka gribam, lai tā kalpo pēc iespējas ilgāk un kļūst par uzticamu sabiedroto ikdienas gaitās. Piedāvājam iepazīties ar pieciem auto ekspertu padomiem, kuru ņemšana vērā palīdzēs pagarināt jūsu automašīnas mūžu.

Izvēlēties dzīvesveidam piemērotu auto

Pērkot auto, ir svarīgi saprast, kādas ir ikdienas vajadzības, pa kādiem ceļiem būs jābrauc, kas tiks pārvadāts. Kā piemērs, auto ar zemu klīrensu laukos un pa zemes ceļiem nespēs ilgi un labi kalpot.

Tāpat jāņem vērā savas finansiālās iespējas, jo automašīnām ir atšķirīgas ekspluatācijas izmaksas. Ir vērts noskaidrot, cik maksā biežāk nepieciešamās BMW detaļas vai kādas citas auto markas detaļas, pirms tiek pieņemts gala lēmums par konkrēta auto iegādi. Lai arī cik būtu labs šis auto pirkuma brīdī, tas nevarēs labi kalpot, ja nebūs finansiālo iespēju nodrošināt savlaicīgu remontu, rezerves daļu, eļlas vai riepu nomaiņu.

Savlaicīgi veikt eļļas un filtru nomaiņu


Viens no zelta likumiem, kas jāievēro, ir savlaicīga eļļas maiņa. Vieglajām automašīnām intervāls, pēc kura vajadzētu veikt eļļas maiņu ir starp 10 000 un 15 000 nobrauktiem kilometriem. Jo apgrūtinošāki auto darba apstākļi, jo biežāk eļļa jāmaina.

Mainot eļļu ir ieteicams mainīt arī eļļas filtru.

Regulāri veikt nozīmīgu auto detaļu pārbaudi

Būtiskas lietas, ko katrs autovadītājs pats var pārbaudīt, ir bremžu kluču un disku nodilums, motoreļļas līmenis, logu slotiņu stāvoklis, amortizatoru nolietojums un arī tāds svarīgs sīkums kā apgaismes ierīces.

Eļļas līmeņa pārbaudei jāizmanto mērstienis, kas atrodas motorā. Izņemot to, tas jānoslauka, pēc tam jāieliek atkal un jāizņem, lai varētu redzēt, cik daudz eļļas ir motorā. Motoreļļas līmenim visu laiku vajadzētu būt ¾ starp minimālo un maksimālo līmeni, citādi motoram var tikt nodarīti bojājumi.

Jāatceras, ka mērot eļļas līmeni, auto jāatrodas uz līdzenas virsmas ar izslēgtu dzinēju. Ir būtiski pagaidīt dažas minūtes, lai eļļa no dzinēja satecētu atpakaļ karterī.

Remontam izmantot tikai kvalitatīvas rezerves daļas

Lai auto ilgāk kalpotu, svarīgi iegādāties zināma ražotāja kvalitatīvas rezerves daļas pie uzticama pārdevēja. Ātri un nekļūdīgi detaļu iegādi var veikt interneta veikalos, kur, ievadot sava auto sērijas numuru, tiks atlasītas tieši konkrēta modeļa BMW detaļas, Volvo detaļas vai citas markas un modeļa detaļas.

Neatbilstošu vai nekvalitatīvu detaļu izmantošana gan mazina auto veikstpēju un drošību, gan var krietni saīsināt auto mūžu. Pirms detaļu iegādes, jāpārliecinās, kāda motoreļļa jāizmanto šim auto modelim, kādi ir ieteicamie riepu izmēri, akumulatora parametri un citas ražotāja rekomendācijas.

Pievērst uzmanību trokšņiem

Izmaiņas motora skanējumā, aizdomīga klaboņa vai kādi citi simptomi prasa pēc iespējas ātru reakciju, jo auto ķibelēm mēdz būt domino efekts — viena problēma izraisa nākamo. Neparasti trokšņi, izmaiņas vadāmībā var norādīt uz problēmām ritošajā daļā, kas ietekmē drošību. Auto vibrācija, vadāmības samazināšanās, čīkstēšana, bremzēšanas ceļa pagarināšanās liek domāt, ka kaut kas nav kārtībā ar bremžu sistēmu, var būt bremžu šķidruma noplūde, sasniegts kritisks bremžu kluču un disku nodilums. Visi šie simptomi prasa ātru reakciju.