Rekurzeme.lv ARHĪVS

Neļauties viedokļa ietekmēšanai

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2018. gada 10. septembris 10:27

181
Neļauties viedokļa ietekmēšanai

Līdz 13. Saeimas vēlēšanām, ko dēvē par nozīmīgām un pat izšķirīgām mūsu valsts nākotnei, iedzīvotājiem jābūt gana modriem un kritiski jāuztver pieejamā informācija gan par priekšvēlēšanu notikumiem, gan rezultātu prognozēm. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), Valsts policija (VP), Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un citas ar valsts drošību saistītās institūcijas aicina iedzīvotājus sekot līdzi uzticamiem un kvalitatīviem medijiem un ziņām, cenšoties izvairīties no baumām un viltus ziņu portāliem internetā un sociālajos tīklos.

Svarīgākais – drošība
Līdz 13. Saeimas vēlēšanām palicis vien mēnesis laika, un Baltijas Mediju izcilības centra rīkotajā seminārā tika runāts par iespējamajiem apdraudējumiem to laikā. Ņemot vērā pašreiz notiekošās un konstatētās tendences un informatīvās iespējas internetā, īpaši sociālajos tīklos, noprotams, ka priekšvēlēšanu sacensību drudzī varam sagaidīt dažādus scenārijus un situācijas.

Vēlēšanas ir mūsu cilvēktiesības un pilsoņa pienākums, katram balsstiesīgajam atdodamā balss tajās ir tikai viena. Tādēļ ikvienam ir laikus jāgatavojas, lai izvairītos no baumām, meliem, safabricētas informācijas un manipulācijām, kas ietekmē sabiedrības un katra vēlētāja personīgo viedokli un ar ko dezinformācijas ierosinātāji cer panākt sev vai atbalstītajiem spēkiem vēlamo situāciju.
“Svarīgi, lai šīs būtu drošas vēlēšanas,” norāda CVK Informācijas nodaļas pārstāve Kristīne Bērziņa. “Tagad ir tāds pārmaiņu laiks un sociālie tīkli ieņem galveno vietu, kur cilvēki gūst informāciju. Iepriekšējās vēlēšanas ir pierādījušas, ka CVK ir laba sadarbība ar medijiem,” pauž vēlēšanu organizatoru pārstāve. CVK vērtējumā mediji savu darbu dara kvalitatīvi – ziņu veidošanā par vēlēšanām tie atsaucas uz CVK vai pašvaldību vēlēšanu komisijās sniegtajiem datiem vai arī pēc informācijas dodas klātienē uz vēlēšanu iecirkņiem. Kvalitatīvi un uzticami mediji ziņas tā veidos arī šajās vēlēšanās, un iedzīvotājiem ir jāizvēlas tie sabiedriskie mediji un raidkanāli, ar kuriem CVK sadarbojas jau gadiem un regulāri sniedz aktuālo informāciju par vēlēšanu norisi. Valstiskā līmenī tie, piemēram, ir Latvijas Televīzija un ziņu aģentūra LETA. Tās pirmās ziņos aktuālāko un svaigāko informāciju.

Jārēķinās, ka publiskajā vidē var nonākt safabricēta informācija, notikt sociālo tīklu izmantošana un pat kontu zagšana, lai kāds politisko spēku piekritējs varētu paust savu pārliecību un ietekmēt sabiedrības viedokli. Īpaši sociālie tīkli ir un būs viens no rīkiem, ko izmantot nesaskaņu radīšanā, brīdina Valsts kancelejas izveidotās vēlēšanu koordinācijas grupas vadītājs Kaspars Ozoliņš. Viņš norāda: “Iepriekšējos gados pierādījies, ka no ārpuses ir iespējams manipulēt ar vēlētāju viedokļiem, tādēļ šogad pirmo reizi ir izveidota vēlēšanu drošības darba grupa, lai darbotos pret negatīvas ārējās informācijas ietekmi. Grupa veiks arī preventīvās informatīvās aktivitātes.”

Aicina ziņot
VP sabiedrisko attiecību speciāliste Sigita Pildava uzsver, ka medijiem šajā laikā ir pēc iespējas aktīvāk un dažādos pieejamos veidos jākomunicē ar saviem lasītājiem, cenšoties sasniegt pēc iespējas lielāku auditoriju. Aktīviem ir jābūt arī sociālajos tīklos. Piemēram, ja cilvēki izlasījuši un izplata maldinošu, nepatiesu informāciju vai viltus ziņu, žurnālista vai cita mediju pārstāvja gan personiskais, gan profesionālais pienākums būtu šos cilvēkus brīdināt par viņu rīcību. Protams, svarīgi pašiem sniegt regulāru un pilnīgu informāciju.
“Policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vēlēšanu dienā strādās, koordinēs un regulāri informēs sabiedrību ar mediju starpniecību par situāciju vēlēšanu iecirkņos visā Latvijā,” uzsver S. Pildava. VP slavē, ka informācija, ko sniedz mediji par novēroto, ir ļoti noderīga.
Ja iedzīvotāji redz klajus pārkāpumus, policijai var to ziņot, piezvanot pa tālruni 110. Var ziņot arī policijas oficiālajā “Twitter” kontā.
Arī KNAB aicina iedzīvotājus neklusēt par aizdomīgiem gadījumiem, ja viņi redz pārkāpumus partiju un sarakstu priekšvēlēšanu aģitācijā. “KNAB seko līdzi, lai aģitācijā netiek izmantoti pašvaldību administratīvie resursi. Nepieciešams arī ziņot par iespējamu slēpto partiju aģitāciju,” uzsver biroja pārstāve Amīlija Raituma. Kontrolētas un pārbaudītas tiek maksas reklāmas, kas nedrīkst vairs parādīties dienu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā. Bezmaksas aģitācijas formas, izmantojot partijām pašām sev un personīgi katram kandidātam pieejamos resursus, būs atļauta visu laiku, arī vēlēšanu dienā. Tādēļ jārēķinās, ka iedzīvotāji savās elektroniskajās pastkastītēs, sociālajos tīklos vai citos saziņas rīkos var saņemt kādu komunikācijas formu ar aicinājumu balsot. Tad saņēmējam pašam jāizvēlas – reaģēt vai ignorēt.

Materiāls ir sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas Valsts budžeta līdzekļiem