Rekurzeme.lv ARHĪVS

Sēņošana – pa pirmo!

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2018. gada 20. septembris 07:00

214
Sēņošana – pa pirmo!

“Sēņojam piekto reizi šogad. Sēņu šajā reizē nav tik daudz, cik bija pirmajā dienā,” saka liepājnieces Gaļina un Tatjana, kuras “Kursas Laiks” sastop pie autobusu pieturas “Peši” Rucavas novadā.
Sievietes stāsta, ka sēņošana viņām ļoti patīk – tā ir aizraušanās. Pēc triju stundu sēņošanas viņām šoreiz ir baravikas, bekas un apšu bekas, vairumā arī celmenes. “Tās mēs esam iecienījušas tāpat kā pārējās sēnes. Taisīsim ziemai – sālīsim, marinēsim,” saka viena no sievietēm. “Sēņu nav tik daudz, cik stāsta, bet, vienalga, sēņošana šogad ir pa pirmo!” piebalso otra. Abas ar dienas guvumu ir apmierinātas. Sēnes lasījušas netālu no sava lauku īpašuma, kur viņas pavada nedēļas nogales. Tur sēnes arī tiek pārstrādātas ziemas krājumiem.
Uztura speciālisti vēsta, ka sēnes ir olbaltumvielām bagāts produkts, taču tieši šis apstāklis tās padara par grūti sagremojamu barību. Sēnes satur A, B, C, D un PP grupu vitamīnus, daudz kālija un fosfora. C vitamīna sēnēs ir maz, visvairāk tā ir baravikās un citās bekās, gailenēs un parastajās celmenēs. Sēņu ēdieni ir sātīgi, bet ne barojoši, tādēļ tās var ēst cilvēki ar lieko svaru. Veģetārieši sēnes izmanto kā dzīvnieku valsts olbaltumvielu aizstājēju.
Latvijas mežos katru gadu izaugot vairāk nekā desmit tūkstoš tonnu sēņu. Parasti sēņotāji vāc tikai pārdesmit zināmāko sugu sēnes.