Svaigu augļu uzglabāšanā bez zināšanām neiztikt

Augļu un dārzeņu uzglabāšana pēc iespējas ilgāk svaigā veidā ir aktuāla tieši tajās sezonās, kad raža bijusi ļoti dāsna. Šis ir viens no rudeņiem, kad ir tās pārbagātība. Lai svaigus augļus un dārzeņus varētu baudīt līdz jaunajam gadam vai pat līdz nākamajai ražai, vajadzīgas specifiskas zināšanas ne tikai par jauninājumiem un jaunām alternatīvām ilgtermiņa uzglabāšanai, bet arī tik pašsaprotamām un pārbaudītām lietām kā pagrabi.
Ņem vērā elpošanu
Pirmos zinātniskos pētījumus par augļu un dārzeņu uzglabāšanu, saskatot sakarības starp nogatavošanās procesu apturēšanu un uzglabāšanas laika pagarināšanu, veicis francūzis Žans Etjēns Berārs 19. gadsimta 20. gados. Viņš nonāca pie secinājuma, ka augļi elpojot patērē skābekli un izdala ogļskābo gāzi. Papildus ogļskābās gāzes izdalīšanās procesam augļi un dārzeņi vēl rada ūdens tvaikus, siltumu un etilēnu. Elpojot augļiem rodas masas jeb cukura, cietes un ūdens zudumi, veidojas nevēlamas piegaršas, auglis zaudē savu garšu, izmainās krāsas. “Augļiem notiek pūšanas process jeb audu bojāšanās, kas kopā ar iepriekš minētajiem apstākļiem rada kvalitātes pazemināšanos,” norāda Valsts dārzkopības institūta pētniece Dalija Segliņa.
Cenšoties panākt augļu un dārzeņu ilgstošāku uzglabāšanu svaigā veidā, jāņem vērā vairāki faktori. Pirmkārt, elpošanas ātrums ir atkarīgs no temperatūras. Otrkārt, paaugstinoties temperatūrai vai paaugstinot to ar cilvēka radītiem apstākļiem, par katriem desmit grādiem elpošanas ātrums pieaug divas trīs reizes. “Jo augstāka temperatūra, jo mazāks uzglabāšanas laiks,” skaidro D. Segliņa.
Pieradina pakāpeniski
Lai saglabātu svaigo augļu un dārzeņu ražu, līdz minimumam ir jāsamazina to elpošana, lai netiktu bojāti augļu audi jeb ēdamā daļa. Var izmantot vienkāršos uzglabāšanas veidus. “Tie ir pagrabi vai citas speciālās būves, kas aprīkotas ar dabisku vai iebūvētu ventilāciju, kā arī temperatūras uzglabāšanas iespējām,” atgādina pētniece. Šādās telpās veidosies dabiskā atmosfēras vide ar 21% skābekļa un 0,03% ogļskābās gāzes koncentrāciju. Jāņem vērā, ka uzglabājamie nedrīkst būt mitri, tie ir pakāpeniski jāpielāgo temperatūrai. Nesot iekšā pagrabā uz glabāšanu vai jebkurā gadalaikā nesot ārā, nozīmīgi ir ievērot pakāpenisku augļu vai dārzeņu pielāgošanu temperatūrai pagrabtelpās vai āra apstākļiem. “Temperatūra ir jāpazemina pakāpeniski, izmantojot dažu grādu amplitūdu. Piemēram, ja sala laikā nes ārā ābolus no pagraba uzreiz un strauji, tad jārēķinās, ka augļi paliks pleķaini, tirdzniecībai nepievilcīgi. Ļoti labs un ieteicams variants ir ābolus no uzglabāšanas telpas vispirms ienest priekštelpā, kur temperatūra ir zemāka. Augļi norasos. Tāpat ar nešanu iekšā pagrabā – no augstākas temperatūras uz zemāku. Tad ražai jāļauj vispirms nožūt, pamazām pierast pie izmaiņām,” padomus dod D. Segliņa.
Otrs variants ir intensīvie uzglabāšanas veidi. Piemēram, piespiedu dzesēšana ar aukstu gaisa plūsmu, pazemināta temperatūra jeb dzesēšanas kameras un regulējamu gāzu vide jeb kontrolēta atmosfēra ar noteiktu skābekļa, slāpekļa un ogļskābās gāzes koncentrāciju pazeminātā temperatūrā (no mīnus viena līdz plus četriem grādiem) ar salīdzinoši augstu gaisa mitrumu (līdz 98%). “Regulētā gāzu vide jeb kontrolētā atmosfēra palēnina elpošanu un nogatavināšanās procesus, aizkavē struktūras izmaiņas, pigmentu attīstību un nokrāsu veidošanos. Tas palīdz cīņā ar kaitēkļiem un mikroorganismu, kuri ir relatīvi izturīgi pret ogļskābo gāzi, attīstību,” par vēl vienu risinājumu stāsta D. Segliņa.
Regulē augšanas laikā
Preparāts “1-metilciklopropēns”, kas bloķē etilēna veidošanos augos un samazina elpošanas intensitāti, Latvijā gan vēl nav reģistrēts. Preparātu, kas pieder pie augu augšanas regulatora tipa, plāno Latvijā reģistrēt nākamruden, pavēsta D. Segliņa. Preparāts izgudrots 1990. gadā ASV, bet tā lietošana rūpnieciskos apjomos uzsākta 2005. gadā Vācijā. Pilnas preparāta lietošanas instrukcijas pieder uzņēmumam “Agrofresh”. Taču preparāts tiek gatavots arī Ķīnā, pieejams gan šķīduma, gan pulvera, mikrokapsulu un tablešu veidā. Pasūtot internetā, cena par vienu gramu esot dažāda, vidējā cena – pieci līdz 25 ASV dolāri jeb no četriem līdz 21 eiro par kilogramu.
Pētījumos secināts, ka ieguvumi no preparāta lietošanas būs fizioloģisko slimību samazināšanās, minimāli augļu svara zudumi uzglabāšanas laikā, maksimāli saglabāsies augļu kvalitāte – cietība, svaigums, sulīgums, uztura vērtība. Turklāt pēc uzglabāšanas augļi būs droši lietošanai uzturā, ilgāk saglabāsies veikalu plauktos un citās tirdzniecības vietās. Preparātu var lietot ne tikai āboliem, tomātiem, bet arī zaļumiem, grieztiem ziediem.
Taču preparātam esot arī trūkumi, kas ierobežo tā lietošanu. To var lietot tikai augstas kvalitātes augļiem, turklāt ar piemērotu gatavības pakāpi – kad augļos sāk veidoties etilēns. “Tādēļ precīzi jānosaka novākšanas un apstrādes laiks,” piebilst pētniece. Apstrādes telpai jābūt pilnīgi hermētiskai, jāievēro apstrādājamo augļu masas un telpas tilpuma attiecība. Tie ir no 250 līdz 280 kilogramiem uz kubikmetru. “Tāpat jāņem vērā, ka augļu iepakojuma materiāli – koks, finiera saplāksnis, kartons – absorbē metilciklopropēnu,” brīdina pētniece. Ieteicams un nepieciešams lietot polietilēna kastes vai konteinerus.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām