Pēc liepājnieces Madaras Reines "Kārumnīcas" kūkām kāro pat rīdzinieki

Liepājniecei Madarai Reinei dažādu gardumu gatavošana un cepšana sākotnēji bijusi vien vēlme piepelnīt naudu ģimenes budžetam. Taču, sākot darboties, ēdēju interese par pašgatavotajiem kārumiem tikai augusi. Nu kārumu gatavošana kļuvusi par pilna laika nodarbi. Kūkas, eklēri, zefīri – to visu M. Reine gatavo savā “Kārumnīcā”.
Gads “Kārumnīcas” zīmē
Oficiāli M. Reines radītais zīmols “Kārumnīca” darbojas gadu – kopš pērnā maija, taču cept dažādus našķus viņai labpaticis arī iepriekš. Interese par gardumu pagatavošanu bijusi jau bērnībā, bet nopietnāk par to sākusi domāt, kad no prombūtnes Anglijā atgriezusies Latvijā. “Mēs ar vīru tur bijām sešus gadus. Kad gaidīju dēlu, nolēmām atgriezties mājās. Gribējām, lai bērni izaug Latvijā. Tad es uzcepu mazo siera kūku – tas bija tad, kad dēlam palika gadiņš. Pēc tam cepšana aizgāja.” Pēcāk M. Reine oficiāli reģistrējusies kā pašnodarbinātā un izveidojusi “Kārumnīcu”. Zinājusi, ka negrib savam ražojumam likt nosaukumu “Madaras kūkas” vai citus atvasinājumus ar savu vārdu, līdz ar vīru nonākuši pie domas par “Kārumnīcu”.
M. Reine reģistrējusies kā pašnodarbinātā un šobrīd gardumus cep savās mājās, tādēļ visa atbildība par produktu iegādi, to kvalitāti, sanitārajām normām un finanšu jautājumiem gulstas uz pašas pleciem. Izburties cauri nodokļu līkločiem nemaz neesot bijis tik sarežģīti, lieti noderējis grāmatvedības kursos apgūtais. Tomēr ne ar visu vienmēr jātiek galā vienai, nereti talkā nāk arī citi ģimenes locekļi. Liels palīgs ir vīrs Einārs, kurš sagādā vajadzīgās izejvielas, iepakojumus, rūpējas arī par gardumu piegādi.
Topā – burtu kūkas
Receptes un idejas M. Reinei rodas pašai. Ja nepieciešams, pēc padoma tiek meklēts internetā. Šobrīd populārākās no M. Reines piedāvāto gardumu klāsta ir mazās siera kūciņas. Gandrīz tikpat pieprasītas ir tā dēvētās burtu kūkas – kūkas, kas veidotas kāda burta formā. Šobrīd pēc tām ir ļoti liels pieprasījums. “Kārumnīcas” izveidotāja atklāj, ka šādas kūkas pagatavošana neprasa ļoti ilgu laiku, taču jārēķinās, ka izmaksas būs augstas. “Tur ir ļoti daudz krēmsiera, saldā krējuma, arī visi dekori. Tiek izmantoti zefīri un franču tradicionālie mandeļu cepumi – makarūni.”
Izejvielas kūku cepēja visbiežāk iegādājas vietējos veikalos. Lielu uzmanību M. Reine pievērš tam, lai viņas gatavotajā produkcijā klāt nebūtu mākslīgu piejaukumu un krāsvielu. Augļus un ogas gardumu rotāšanai izvēlas atkarībā no sezonas.
Tikai īstu krējumu
Galvenā visu kūku sastāvdaļa – krēmsiers. Tā patēriņš, pēc M. Reines teiktā, ir ļoti liels. Visās kūkās tiek izmantotas arī olas, savukārt dekorēšanā kūku cepēja priekšroku dod svaigām ogām. Putukrējuma vietā labprātāk izmanto olbaltuma krēmu. Iemesli tam ir divi – tas ir liesāks un ilgāk saglabā savu svaigo garšu un formu. M. Reine izmanto tikai īstu krējumu, olas un sviestu. Domu par margarīna izmantošanu viņa pilnībā izslēdz – tā visus darinājumus var tikai sabojāt.
Aizvien lielāks pieprasījums jūtams pēc veģetārām un vegānām kūkām. “Kaut kas ir taujāts, bet es vēl tik tālu neesmu tikusi. Esmu taisījusi kūkas bez miltiem, bez glutēna.”
Pieprasījums pārsteidz
Informāciju par savu darbošanos M. Reine izplata ar portālu “Facebook” un “Instagram” starpniecību, citas reklāmas “Kārumnīcai” nav bijis. Vislabākā reklāma ir cilvēku atsauksmes, kas nonākušas līdz dzirdīgām ausīm. Cepēja atzīst: tik lielu pieprasījumu pēc pašas gatavotajiem gardumiem nav gaidījusi. “Es esmu pati šokā par to, kā tas ir aizgājis.” Šobrīd pieprasījums ir tik liels, ka pasūtījums jāpiesaka vismaz divas nedēļas iepriekš.
Lai gan “Kārumnīcas” mītne ir Liepāja, pasūtījumi kūku pagatavošanai pienāk pat no Rīgas. Maijā vien pasūtījumi uz galvaspilsētu piegādāti četras reizes. M. Reine novērojusi, ka daudzi, ieraugot gardumu fotogrāfijas, nemaz neiedomājas apskatīties, kur tās tiek gatavotas. Kad gardumi jāved uz galvaspilsētu, tiek nokomplektēti vairāki pasūtījumi, lai brauciens atmaksātos. Kūkas uz tālākām vietām ceļo agrās rīta stundās, lai siltajā laikā tās glābtu no izkušanas un deformēšanās.
Dārgi un nepieejami
M. Reines vīrs lielākoties gādā par izejvielām, un viņam nereti nācies saskarties ar to nepieejamību vai zemo kvalitāti. Piemēram, svaigus augļus un ogas, izrādās, nopirkt nemaz nav tik viegli. Veikalos visbiežāk tie nonākot jau sabojājušies vai ir nesamērīgi dārgi. Šobrīd, vasaras periodā, ar dārza velšu iegādi gan ir vieglāk – tirgū to ir kā no pārpilnības raga un arī cena krietni vien pieejamāka. Dārgās izejvielas ir galvenais iemesls, kāpēc sadārdzinās arī produkta cena, tādēļ ģimene cītīgi seko līdzi dažādām akcijām un, piemēram, iepakojumu piedāvājumu pēta arī dažādos ārzemju portālos, jo tur to cena ir krietni zemāka. To ģimene novērojusi pēc dzīvošanas Anglijā – arī tur cenas lielai daļai preču ir krietni zemākas nekā Latvijā.
Meklē jaunas telpas
Pieaugot pasūtījumu apjomam, Reiņu ģimene domā arī par atsevišķas ceptuves nomu vai iegādi, taču ar piemērotu telpu atrašanu nesokas tik viegli. M. Reinei ir svarīgi, lai telpas atrastos pēc iespējas tuvāk pilsētas centram – vieglāk pašai un klientiem. Taču šajā gadījumā tas izmaksātu ļoti dārgi.
Par īpaši neizdevīgu Reiņu ģimene uzskata nomas variantu. “Izdevīgāk ņemt kredītu, nevis maksāt saimniekam. Pēc tam zini, ka telpas paliks pašiem,” spriež E. Reinis.
Raksts no laikraksta "Kursas Laiks" arhīva
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām