Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ultrasonogrāfija un septiņas priekšrocības, ko tā sniedz

2018. gada 20. oktobris 00:00

128
Ultrasonogrāfija un septiņas priekšrocības, ko tā sniedz

Ultrasonogrāfiju (USG) medicīnā pazīst un aktīvi izmanto jau daudzas desmitgades. Mūsdienās bez tās nevar iedomāties pilnvērtīgu un efektīvu medicīnas aprūpi. Lai gan diagnostikas jomā iespēju un metožu ir daudz, arvien tiek kaut kas izdomāts un uzlabots, ultrasonogrāfija ir ieņēmusi ļoti nozīmīgu vietu uz palikšanu, jo spēj nodrošināt vairākas būtiskas priekšrocības.

•    Ultrasonogrāfija izmantojama jebkura vecuma un stāvokļa pacientiem

Ultrasonogrāfija ir viena no tām diagnostikas metodēm, kurai nav pacienta vecuma un arī veselības stāvokļa ierobežojumu. Izmeklēt var gan vēl nedzimušu mazuli, gan jaundzimušo, gan bērnus un pieaugušos jebkurā vecumā. Pacienta veselības stāvoklis neietekmē izmeklējumu. Tas ir ļoti svarīgi medicīnā, lai nodrošinātu aprūpi ikvienam pacientam. Piemēram, tādām diagnostikas metodēm kā datortomogrāfija un magnētiskā rezonanse ir ierobežojumi, ir pacientu grupas, kurām nevar veikt šos izmeklējumus.

•    USG ir nesāpīga un nekaitīga veselībai

Pacientiem ir būtiski apzināties, ka izmeklējums ir nesāpīgs, it īpaši tas attiecas uz bērniem, jo tas ļauj nodrošināt jaunākajai sabiedrības daļai kvalitatīvu medicīnas aprūpi. Pacienti arī satraucas par iekārtu ietekmi uz organismu. Ultrasonogrāfija ir tā, kuru ārsti pozicionē kā veselībai nekaitīgu. Piemēram, rentgens un datortomogrāfija organismam nodrošina zināmu devu jonizētā starojuma, kas tomēr nav tik nekaitīgs, tas var arī ilgtermiņā radīt kādas sekas.

•    USG var veikt bez īpašas sagatavošanās arī akūtās situācijās

Lai veiktu ultrasonogrāfiju, vairumā gadījumu nav nepieciešama īpaša sagatavošanās. Tas ir ļoti būtiski, lai operatīvi veiktu pacientu izmeklēšanu uzņemšanā, kur ieved arī pacientus ar traumām, akūtā stāvoklī.

•    Ultrasonogrāfijas veikšanas biežums nav ierobežots
Tā kā ultrasonogrāfija atzīta par veselībai nekaitīgu izmeklējumu, tad tās izmantošanai nav striktu ierobežojumu. USG var veikt pēc nepieciešamības gan tad, ja tā uzskata ārsts, gan tad, ja pacients rūpējas par savu veselības stāvokli un vēlas veikt profilaktiskus izmeklējumus.

Visu veidu ultrasonogrāfija ar jaunākās paaudzes aparatūru — I. Vasaraudzes privātklīnikā.

•    Izmeklējuma izmaksas ir zemākas, salīdzinot ar citām modernajam metodēm
Ieskatoties ikvienas ārstniecības iestādes cenrādī, ir skaidri redzams, ka ultrasonogrāfijas cenas ir zemākas nekā citiem izmeklējumiem, piemēram, datortomogrāfijai vai magnētiskajai rezonansei. Tas nozīmē, ka izmeklējums ir pieejamāks pacientiem.

•    USG nodrošina augstu izmeklējuma efektivitāti
Skenēšana ar ultrasonogrāfiju dod detalizētus mīksto audu attēlus, ko uzreiz var redzēt datora ekrānā. USG speciālists uzreiz var izvērtēt audu stāvokli, atpazīt novirzes no normas. Tas ir ļoti informatīvs izmeklējums, kas ļauj ātri un precīzi izvērtēt pacienta veselības stāvokli.

•    Ultrasonogrāfija ir neaizstājama grūtniecības uzraudzībā
Ultrasonogrāfija ir neaizstājama grūtniecības uzraudzībā, tā ļauj ne tikai apliecināt grūtniecības faktu, bet visu grūtniecības laiku sekot mazuļa veselības stāvoklim, agrīni noteikti iespējamos pataloģiju riskus. Mūsdienu ginekoloģija nav iedomājama bez ultrasonogrāfijas sniegtajām priekšrocībām, kas ļauj nodrošināt augstākās kvalitātes aprūpi topošajām māmiņām un kopumā uzlabot sabiedrības veselību, jo tā taču sākas jau mātes vēderā.