Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā mājas apstākļos no pārtikas produktiem var uztaisīt efektīvus tīrīšanas līdzekļus?

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2018. gada 27. oktobris 07:14

169
Kā mājas apstākļos no pārtikas produktiem var uztaisīt efektīvus tīrīšanas līdzekļus?

Pieaugot “zaļajam” dzīvesveidam un tā popularitātei, aktuāli kļuvuši jautājumi ne tikai par veselīgu uzturu, bet arī mājas uzkopšanu, neizmantojot ķīmiju. Daudzi tīrīšanas līdzekļi jau atrodami mājās pārtikas produktu vai piedevu veidā. Daudzus var pagatavot pašu spēkiem: ziepes, ūdens, soda, etiķis, citrona sula un rupjš sūklītis var palīdzēt veikt lielāko daļu mājas darbu.

Kalcinētā soda šķīdina taukus, iztīra vaska un lūpu krāsas traipus un neitralizē smakas tāpat kā dzeramā soda. Ar kalcinēto nevar tīrīt stiklšķiedru, alumīniju vai vaskotu grīdu, ja vien negrib noņemt no tās pašu vasku. Dzeramo sodu var ielikt ledusskapī un saldētavā, kur sakrājas nepatīkami aromāti dažādu pārtikas produktu dēļ. Smaku uzsūkšanai var izmantot arī citrona šķēli un maltu kafiju. Soda ir labs paklāju dezodorants.

Baltais etiķis un citrona sula, būdami skābi, neitralizē sārmainas vielas, tādas kā katlakmens. Skābie produkti izšķīdina arī sveķainus netīrumus, saēd sūbējumu un notīra netīrumus no koka virsmām. Etiķi var piejaukt ūdenim un ar to mazgāt logus, stiklu, galda virsmas un flīzes. Citrona sulu var lietot kā balinātāju, mazgājot veļu, un virtuves virsmu tīrīšanai, kā arī lai notīrītu nogulsnes uz vannasistabas krāniem. Sāli var lietot katlu un pannu tīrīšanai. Olīveļļu, sajauktu ar etiķi, var lietot koka mēbeļu spodrināšanai.

Savukārt aizsērējušām caurulēm, tualetes podu dzeltenīgajām nogulsnēm var pamēģināt caurulē iebērt ceturtdaļu glāzes sodas un tad uzliet pusglāzi etiķa. Pēc laika viss jāaizskalo ar verdošu ūdeni. Vienādās daļās etiķis ar ūdeni labi līdzēs stikla tīrīšanai, bet vārāmās sodas, sāls un karsta ūdens pasta ir labs plīts tīrīšanas līdzeklis.

Raksts no laikraksta "Kursas Laiks" arhīva