Ābolkūka, kas pazūd no šķīvja vēl karsta. Bērnudārza pavāres Daigas īpašā recepte
"Neesam izšķērdīgi, apēdam visu,” savas ģimenes virtuves pieredzē dalās divu bērnu māmiņa Daiga Jurģe, kura ikdienā strādā par pavāri bērnudārzā.
Daiga iesaka, kā ar āboliem salikt kopā, piemēram, olas, kad iepakojumā to vēl daudz, derīguma termiņš jau klauvē pie durvīm, bet ceptas un vārītas olas un omletes ir apnikušas. Tāpat ar āboliem iespējams sakombinēt auzu pārslas, kad putrās tās vairs negribas ēst, bet iepakojums vēl nav iztukšots.
Abos gadījumos var cept ābolkūkas, kas Jurģu ģimenē labās garšas dēļ no galda pazūd vēl karstas.
Pirmajā kūkas variantā ābolus nomizo, izgriež serdi, ābolus sagriež šķēlēs un kārto uz apaļā kūkas veidnē ieklāta cepampapīra tā, lai starp šķēlītēm nepaliktu tukši robi.
Pagatavo biskvīta mīklu no piecām olām, piecām ēdamkarotēm miltu (bez kaudzes, bet nestrīķētām) un piecām strīķētām ēdamkarotēm cukura (ja veidne lielāka, var ņemt vairāk olu un attiecīgi tikpat vairāk karošu miltu un cukura). Svarīgi, lai visi produkti būtu istabas temperatūrā.
Uzmanīgi atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne kripatiņas no dzeltenuma. Lai olbaltums sakultos īpaši lielā apjomā, tam pievieno deserta karoti ūdens.
Olbaltumu kuļ tik ilgi, līdz veidojas stingras putas.
Tad pievieno apmēram trešo daļu cukura un turpina īsu brīdi kult, līdz putas kļūst stingas un spīdīgas.
Sakuļ dzeltenumus ar atlikušo cukuru un vaniļas cukuru gaišās un biezās putās (var uzreiz izmantot lāpstiņas, ar kurām tika kulti baltumi).
Baltumi un dzeltenumi jākuļ veikli viens aiz otra.
Kad dzeltenumi sakulti, tajos iecilā pusi no baltumiem.
Maisīt nedrīkst, jo citādi olbaltums zaudēs apjomu.
Vienlaikus, cilājot olu masu, pamazām iesijā miltus.
Miltiem var pievienot ēdamkaroti kartupeļu cietes, lai biskvīta masa būtu stingrāka, un pusi tējkarotes cepamā pulvera.
Kad milti iejaukti olā, iecilā atlikušos olbaltumus.
Gatavo mīklu pārlej cepamajā formā saliktajām ābolu šķēlītēm un liek karstā cepeškrāsnī 220 grādu karstumā.
Biskvīts jācep apmēram 15 minūtes. Cepšanas sākumā nekādā gadījumā nevajag virināt krāsns durvis.
Biskvīts ir gatavs, kad, to pataustot ar pirkstu, veidojas neliela bedrīte, kura uzreiz pēc tam izlīdzinās, iztaisnojas. Ja bedrīte neceļas atpakaļ, biskvītu jāturpina cept.
Kad kūka gatava, to apgāž otrādi uz paplātes vai liela šķīvja, lai āboli būtu virspusē. Karsto kūku uzreiz pārlej ar skābu krējumu (jo tas treknāks, jo būs garšīgāk), kas sakults ar divām ēdamkarotēm cukura.
Krējumu vajag aptuveni 300 gramu jeb glāzi. Pārkaisa kanēli.
Šāda kūka ir garda gan karsta, pa taisno krāsns, gan arī otrajā dienā.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām