Rekurzeme.lv ARHĪVS

Apdrošinot īpašumu, nelaimes vai zādzības gadījumā, caurumu maciņā nejutīsi

2018. gada 23. decembris 00:00

15
Apdrošinot īpašumu, nelaimes vai zādzības gadījumā, caurumu maciņā nejutīsi

Neraugoties uz to, ka vasara mūs lutinājusi ar varen siltu laiku, arī rudens pagaidām, pēc sinoptiķu prognozēm, solās būt neierasti silts. Sagaidot rudens dzestros rītus, nereti cilvēki izvēlas savam īpašumam atstāt vaļā logus vēdināšanas režīmā, atvieglojot garnadžu piekļuvi savam īpašumam. Savukārt rudens mēnešos, gatavojoties aukstākam laikam, palielinās siltuma katlu pārkaršanas un aizdegšanās risks. AAS “BTA Baltic Insurance Company” (turpmāk - BTA) apkopotie dati liecina, ka šogad Īpašuma apdrošināšanā pieteikto atlīdzību skaits audzis par 40% un zaudējumu segšanai, atlīdzībās ir izmaksāti jau 2.3 milj. eiro.

Līdz šim par zādzību gadījumiem vasaras mēnešos saņemti 1040 atlīdzību pieteikumu un liela daļa pieteikumu saņemti tieši par zādzību gadījumiem Rīgā un Rīgas rajonā. Zagļi ne tikai apzog privātmājas, bet arī pamanās ielīst pa trešā stāva logiem vai vaļā atstātām lodžijām. Apdrošināšanas atlīdzību pieteikumos minēti gadījumi, kad notikusi ielaušanās īpašumā, vienlaikus ar vērtīgu mantu zādzībām sabojātas slēdzenes, durvis un logi. Zagļi no mājokļiem līdzi aiznesuši gan elektrotehniku, sadzīves priekšmetus, bankas kartes un dārglietas, gan arī darba instrumentus un divriteņus. Tiek apzagtas arī garāžas, pagrabi un šķūņi.

Tuvojoties vēsajiem rudens vakariem un apkures sezonai, īpašu uzmanību BTA aicina pievērst apkures sistēmas darbībai. Pagājušā gadā apkures sezona sākās 1. oktobrī un tās laikā BTA par uguns riska iestāšanās gadījumiem saņēma 76 pieteikumus un atlīdzības tika izmaksāti teju 202 tūkstoši eiro, kas bija uz pusi vairāk nekā 2016. gadā. Apkures sezonā nereti uguns risku iestāšanās gadījumi ir saistīti ar apkures katlu pārkaršanu vai aizdegšanos. Tāpat gada vēsajos mēnešos der padomāt par drošību, kad mājās tiek iededzinātas sveces. Pavisam nejauši un negaidīti, jauko atmosfēru, tās var pārvērst ugunsgrēkā.

BTA atzīmē pozitīvo tendenci, ka vairums privātpersonu vajadzību pēc īpašuma apdrošināšanas arvien biežāk uztver kā pašsaprotamu nepieciešamību. Bēdīgi gan, ka vairums izvēlas apdrošināt savu īpašumu tikai tad, kad vienreiz ir saskārušies ar apskādētu īpašumu. Neapdrošinot savu īpašumu un ciešot no zagļu, dabas stihiju, uguns vai, var nākties saskarties ar lieliem materiāliem zaudējumiem.

"Sev piederošais īpašums ir jāapdrošina, ja nevēlamies saskarties ar caurumu maciņā. Taču pirms tam nedrīkst arī aizmirst par preventīvajām darbībām, kas jāveic, lai izvairītos no nevēlamām situācijām. Lai arī vēl baudām rudens siltumu, pamazām sevi jāsāk sagatavot diennakts tumšajam laikam un apkures sezonai. Diennakts tumšais laiks ir pateicīgs zagļiem, kad, aiznesot mantas, var palikt nepamanīts, savukārt apkures sezonā iespējami negadījumi ar apkures katlu pārkaršanu un pat aizdegšanos. Īpašuma apdrošināšana, kā jebkurš cits apdrošināšanas veids, ir kā drošs garants nākotnei, ja notiek neparedzēts nelaimes gadījums. Tā noteikti ir drošības sajūta, ka pēc negadījuma bez atbalsta nepaliksi," norāda BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Par BTA
Apdrošināšanas akciju sabiedrība „BTA Baltic Insurance Company” ir viena no vadošajām apdrošināšanas sabiedrībām Baltijā, kas piedāvā plašāko nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumu klāstu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. BTA Baltijā nodarbina vairāk kā 1 000 darbiniekus. BTA lielākais akcionārs ir „Vienna Insurance Group AG” ar 200 gadu ilgu pieredzi apdrošināšanas nozarē. Šajā grupā ietilpst vairāk nekā 50 apdrošināšanas sabiedrības 25 valstīs, un tajā strādā vairāk nekā 25 000 darbinieku. „Vienna Insurance Group AG” ir izteikts līderis pārstāvētajos tirgos Eiropā ar augstu finansiālās stabilitātes novērtējumu — „Standard & Poor’s” A+ (stable outlook) —, kura akcijas tiek kotētas Vīnes un Prāgas biržā