Rekurzeme.lv ARHĪVS

Pavārs Kirils Jonovs atrod sevi jaunā ēdienkartē un grauj mītus par veģetāru un vegānisku uzturu

Pavārs Kirils Jonovs atrod sevi jaunā ēdienkartē un grauj mītus par veģetāru un vegānisku uzturu

Liepājnieks Kirils Jonovs jau atrodas Vācijā, kur kā pavārs pilnveidos interesi un prasmes ājurvēdiskas viesnīcas veģetārajā un vegānajā virtuvē. Kirils ir viens no retajiem Latvijas pavāriem, kurš pašmācības ceļā izglītojies veģetārajā un vegāniskajā ēdienkartē un nonācis pie secinājuma, ka liela daļa sabiedrības laika gaitā atzīs – jādomā par uzturu savas un pasaules veselības labā.

Kad Kirils mācījies Liepājas 2. vidusskolā, līdz pat 12. klasei nav zinājis, ko darīs nākotnē. “Ar draugiem smējāmies – vai nu būsim programmētāji, vai pavāri. Tolaik bija stilīgi doties mācīties uz Rīgu līdzīgi kā tagad atgriezties mazpilsētās. Uzzinājām, ka pusotra gada laikā kursos var apgūt pavāra profesiju. Aizdevos visiem līdzi.” Rīga viņu “iesūkusi” uz vairākiem gadiem, un tur, pieredzes rūdīts, sapratis, ko īsti vēlas no dzīves.

Kirils teic, ka Liepājā veģetārietim vai vegānam būt ir diezgan grūti. Paša ģimene arī nav veģetārieši, un tādēļ viņš zina, cik grūti ir salāgot ēdienkartes, kad ēdienreizēs tiek piedāvāta gaļa. Kirils stāsta, ka ikdienā patērē daudz graudaugu un dārzeņu. “Sasautēju tos vienā katlā, vienu ēdienu taisu uz divām dienām – un priecājos. Ēdu daudz salātu, jo tie ir svarīgi antioksidanti. Daudzi domā, ka ēst salātus ir tas pats, kas uzturā lietot zāli,” savu ēdienkarti īsumā raksturo pavārs. Sieva ēdot gaļu, bet parasti ārpus mājas, kur labprāt bauda Kirila gatavoto.

Plašāk sarunu ar Kirilu Jonovu lasiet "Kursas Laika" 21. februāra numurā!