Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ģimenes ārsti noveco un dodas pensijā, bet vietā jaunus atrast grūti. Kā novados risina šo jautājumu?

Ģimenes ārsti noveco un dodas pensijā, bet vietā jaunus atrast grūti. Kā novados risina šo jautājumu?

Lielajās pilsētās un novadu centros iedzīvotāji par ģimenes ārstu pieejamību nesūdzas, savukārt atsevišķi pagasti saskārušies ar problēmu, ka grūti atrast mediķus, kuri lauku ļaudīm varētu sniegt pirmo palīdzību.

2018. gadā Aizputes novada Kazdangas pagasta pārvaldē kļuva skaidrs, ka ģimenes ārste Anita Feldmane, kura šeit pacientus pieņēma 18 gadus, dosies pensijā. Jau trīs mēnešus kazdandznieki iztiek bez ģimenes ārsta. Pagasta pārvaldnieks Juris Moisejs apstiprina, ka pacienti, kuri bija pierakstīti pie A. Feldmanes, tagad ir prakses pārņēmējas ģimenes ārstes Ievas Pūpolas aprūpē. Taču ārstes prakse atrodas Aizputē, un iedzīvotājiem pie viņas jādodas uz novada centru. Pagastā dzīvo 1200 cilvēku, viņiem ir pieejams sabiedriskais un pašvaldības transports.

“Līdz šim nav izdevies nevienu uz vietas piesaistīt. Uzzināju, ka daļa mediķu strādā pat pusotras slodzes, jo vienā vietā nevar nodrošināt atbilstošu darba samaksu. Par slodzi tie ir 650 eiro, bet, ja slodze ir nepilna, var parēķināt, cik viņš saņem. Vēl jāpierēķina, cik aiziet par transportu.” J. Moisejs cer, ka situācija mainīsies, kad būs lielāka skaidrība par mediķu algām. Patlaban Kazdangas poliklīnikā vienīgais pakalpojums, ko var saņemt četras reizes mēnesī, ir izbraukuma zobārstniecība.

Bez medicīnas darbinieka ir palikusi arī Lažas pagasta pārvalde. Atšķirībā no Kazdangas, tur vairs nav skolas, līdz ar to piedāvātā slodze bijusi pavisam niecīga – 0,2 likmes. Pārvaldnieks Andris Petrovics norāda, ka kandidātu nav varējuši atrast. Citviet bijušā Liepājas rajona teritorijā problēmu ar ģimenes ārstiem vai ārsta palīgu nodrošinājumu nav. 

Plašāk lasiet "Kursas Laika" 28. februāra numurā!