Rekurzeme.lv ARHĪVS

Cilvēka ar redzes traucējumiem problemātika jeb to nevar saprast ar prātu, bet tikai izjust

2019. gada 20. aprīlis 00:00

46
 Cilvēka ar redzes traucējumiem problemātika jeb to nevar saprast ar prātu, bet tikai izjust

Saskaņā ar Invaliditātes informatīvās sistēmas datiem 2016. gadā Latvijā bija reģistrēta 9191 persona ar redzes invaliditāti (pēc „Latvijas galvenie statistikas rādītāji 2018”). Latvijas Neredzīgo biedrības mājas lapā varam lasīt, ka Latvijā ir 12000 personas ar redzes invaliditāti.

Redzes traucējumi var būt ļoti dažādi. Par galvenajiem cēloņiem redzes traucējumiem un neredzībai gan bērniem, gan pieaugušajiem tiek uzskatītas traumas, dažādas infekcijas un iedzimtība. Mazsvarīgas nav problēmas, kas var rasties normālu acs pārmaiņu rezultātā, cilvēkam novecojot.

Liepājas Neredzīgo biedrība (LNB) sarunu par redzes traucējumu būtību un to veidiem rosina caur praktisku darbošanos. Valdes priekšsēdētājs Māris Ceirulis ir pārliecināts, ka empātijas treniņam nav labāka veida kā dažādas ekskursijas ar aizsietām acīm. Šīs ekskursijas tiek piedāvātas LNB telpās, Sociālās rehabilitācijas un izziņas centrā lauku vidē „ Dvēseles veldzes dārzs” Ziemupē izglītojošu semināru, ielu akciju, pieredzes apmaiņas  braucienu laikā u.c.

Emocijas ir dažādas, sākot no apmulsuma un noraidījuma, līdz pateicībai par citādu pieredzi. Vairums iespēju iejusties neredzīga cilvēka lomā dažādās vidēs vērtē kā emocionāli piepildītu pasākumu. Ir radītas modelētas situācijas apkārtējo pasauli sajust savādāk, koncentrētāk ar citu maņu palīdzību. Mainās skatījumus uz dzīves problēmām un vērtībām kopumā. Mācību ekskursiju laikā notiek saskare ar problēmsituācijām, kā orientēties apkārtējā vidē? Cilvēks daudz tiešāk sāk izmantot arī citas maņas – tausti, dzirdi, ožu. Apzinātāk cenšas ievērot dažādus orientierus – atšķirīgu ietves  segumu, līmeņa maiņu, saklausa citu akustiku, putnu balsis, mašīnu rūkoņu vai asāk sajūt dažādas smaržas. Varam praktiski izjust, cik patiesībā ir grūti, ja visu laiku acu priekšā ir tumsa. Savādāk reaģē viss ķermenis, dažam reibst galva, ir vājāka līdzsvara izjūta. Liekas, ka burtiski viss esi savilkts aizsardzībai no stresa, tiek patērēts daudz vairāk enerģijas, kaut kādā brīdī arī sajūtam bailes. Teorētiski apgūtās zināšanas par vides pieejamību vai redzes saslimšanām sāk darboties ar citu skatījumu. Sākam saprast, kāpēc vājredzīgiem cilvēkiem tik ļoti nepieciešami marķējumi, kontrasti u.c.

Savukārt par redzes saslimšanas veidiem LNB labprāt plašāku sabiedrību izglīto ar simulācijas brillēm. Pēc šo briļļu apskates bieži notiek nepareizu priekšstatu maiņa, piem., ka vāja redze nozīmē tikai divus pretstatus – gaisma vai tumsa. Redzes traucējumu spektrs ir daudzveidīgs un plašs. Skatoties caur šīm brillēm saprotam, ka ir svarīgi, piem., ārējās vai iekšējās vides iekārtošanā respektēt universālā dizaina principus vai nodrošināt dažādu pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Vērtīgi ar šāda veida informāciju ir iepazīties ne tikai dažādiem speciālistiem, bet arī plašākai auditorijai. Jaunajai paaudzei, lai atbildīgāk attiektos pret redzes veselību, protams atbalsta personālam, asistentiem un tuviniekiem, kas var būt nozīmīgs atbalsts nopietnu redzes invaliditātes gadījumā.
 
Publikāciju sagatavoja
Liepājas Neredzīgo biedrība

Publikācija sagatavota Kurzemes plānošanas reģiona īstenota projekta "Saredzi citādāk" LLI-212 Interreg V-A Latvijas-Lietuvas programmas 2014.-2020. gadam ietvaros.

"Šis dokuments ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī dokumenta saturu pilnībā atbild Kurzemes plānošanas reģions un tas nevar tikt uzskatīts par Eiropas Savienības oficiālo viedokli".