Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kariess un svarīgākais, kas par to būtu jāzina

2019. gada 8. jūnijs 00:00

101
Kariess un svarīgākais, kas par to būtu jāzina

Kariess jeb tā saucamais “caurums zobā” ir izplatītākais no daudziem zobu bojājumu veidiem. Tas parasti kalpo kā galvenais iemesls nopietnākām zobu saslimšanām vai sliktākajā gadījumā – zobu zaudēšanai. Tas rada lielu diskomfortu un nereti arī bojā zobu estētiku. Par laimi pateicoties savlaicīgai un mūsdienīgai ārstēšanai to diezgan viegli var novērst. Dr. Jūlijas Katkevičas diennakts zobārstniecība 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā piedāvā dažāda veida zobārstniecības pakalpojumus un veiksmīgi ārstē dažādu sarežģītības pakāpju zobu bojājumus.

Kas ir kariess?

Ar kariesu dzīves laikā ir saskāries gandrīz katrs cilvēks, bet ne katrs zina, kas tas tāds ir, kāpēc tas veidojas un kā to novērst. Kariess ir zoba cieto audu (zobu emaljas un dentīna) bojājums. Tā veidošanās ātrums katram cilvēkam ir individuāls un to nosaka vairāki faktori, piemēram, iedzimtība, ārējās vides ietekme, cilvēka ikdienas paradumi (pārtikas produktu lietošana, zobu higiēna), medikamentu lietošana, dažādas saslimšanas u.c.

Bieži vien kariess sākums stadijā ir pilnībā asimptomātisks. Pacients pat nenojauš, ka viņa zobu veselība ir apdraudēta, tāpēc savlaicīgi nedodas pie ārsta un par zobu bojājumu uzzina tikai tad, kad ir parādījies diskomforts, kas jau liecina par nopietnākām saslimšanām. Tāpēc ir ļoti būtiski ir uzsākt laicīgu karioza zoba ārstēšanu, pretējā gadījumā var rasties tādas nopietnas komplikācijas kā pulpīts (zoba nerva iekaisums), periodentīts (kaula iekaisums) vai abscess (kaula – mīksto audu iekaisums). Šādos gadījumos zobārstam vajag pielietot papildus zobu ārstēšanas paņēmienus un process paliek sarežģītāks.

Kā notiek karioza zoba ārstēšana?

Mūsu zobārstniecībā ir pieejamas mūsdienīgas un efektīvas tehnoloģijas, kuras kopā ar mūsu zobārstu pieredzi un nopietnu attieksmi pret savu darbu jums nodrošinās efektīvu un kvalitatīvu kariozu zobu ārstēšanu.

Sākumā pacientam, kuram ir aizdomas par kariesu, veic rūpīgu mutes dobuma apskati. Mūsu klīnikā ir pieejamas modernākās zobu izmeklēšanas metodes, kuras viegli palīdz ārstam diagnosticēt kariesu un citus zobu bojājumus jau sākuma stadijā.

Zobu plombēšana parasti tiek vieta zem vietējās anestēzijas. Kad tā ir iedarbojusies, zobārsts var ķerties klāt pie tā saucamās “zobu urbšanas” jeb kariozo audu izņemšanas. Tiek izurbti bojātie zoba audi, tad vieta tiek dezinficēta un aizpildīta ar plombējošo materiālu. Gadījumā, ja zoba bojājums ir skāris lielāku zoba daļu, ārsts var pielietot endodontiskas ārstēšanas vai protezēšanas metodes.

Pēc procedūras

Apmēram 2 stundas pēc zobu plombēšanas nav ieteicams ēst. Pēc gada būtu ieteicama profilaktiska apskate, bet gadījumā, ja kariozs bojājums bija skāris lielu zoba daļu, ir ieteicama zoba vitalitātes kontrole, kas palīdzētu novērst nerva iekaisuma risku.

Nobeigums

Lai novērstu nopietnākas zobu saslimšanas un atvieglotu zobu ārstēšanas procesu, ir būtiski vismaz reizi 6 mēnešos profilakses nolūkos apmeklēt zobārstu. Tas palīdz konstatēt zobu bojājumus jau agrīnajās stadijās. Svarīgi atcerēties, ka savlaicīga zobu izmeklēšana un to ārstēšana jums palīdzēs saglabāt skaistu un veselīgu smaidu.

Zobu sāpju gadījumā vēršaties pie mums Dr. Jūlijas Katkevičas diennakts zobārstniecībā.

Mūsu atsaucīgais un pieredzējušais personāls jums palīdzēs.