Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ceļojums ar auto kopā ar zīdaini: padomi mazuļa komfortam, drošībai un ērtībām

2019. gada 21. jūlijs 00:00

263
Ceļojums ar auto kopā ar zīdaini: padomi mazuļa komfortam, drošībai un ērtībām

Vecākiem nav jāatsakās no saviem plāniem un interesēm tikai tāpēc, ka ģimeni papildinājis mazulis. Tagad arī viņš ir ģimenes loceklis, tāpēc jāiemācās organizēt savu ikdienu tā, lai apmierinātu visu vajadzības. Ja ģimene bieži ceļo vai arī tas ir nepieciešams, tad atliek pielāgot braucienu ar auto arī zīdaiņa vajadzībām un komfortam.

Skaidrs, ka šāds brauciens prasa vairāk spēka, plānošanas un pacietības, bet tas viss ir paveicams, ja ir padomāts par to, lai bērnam būtu droši un ērti. Uzziniet dažas būtiskas nianses, kā plānot ceļojumu ar auto, ja ņemat līdzi mazuli, kas vēl nestaigā, nerunā, ēd krūts pienu vai pudelīti.

Ceļojuma tempu noteiks mazuļa vajadzības

Plānojot ceļojumu ar auto, ja “uz borta” būs arī mazulis, jāsaprot, ka brauciena tempu un plānojumu lielā mērā noteikt tieši bērna vajadzības. Zīdainis, kurš atrodas autokrēsliņā, ir ik pēc dažām stundām no tā jāizņem, jāpabaro un jāpārtin, tāpēc uzreiz jau jāieplāno potenciālās pieturvietas un apskates objekti.

Savos pirmā ceļojuma plānos tomēr nevajadzētu būt pārāk ambicioziem un uzreiz doties braucienā pāri vairākām valstīm. Mazuļa labsajūta tomēr ir svarīgākā. Tāpat arī jāpadomā, kurā laikā labāk organizēt braucienu, lai laika apstākļi pārāk neietekmētu bērna pašsajūtu un spēju izturēt braucienu.

Zīdaiņa komforts automašīnā
To, cik labi bērns uzvedīsies automašīnā, noteiks tas, kā vecāki parūpējušies par viņa drošību un komfortu. Lūk, dažas būtiskas lietas.

  • Ērts autokrēsliņš. Plānojot braucienu, noteikti jāsagādā mazulim īpaši ērts autokrēsliņš, kas ļaus viņam ceļā justies komfortabli. Krēsliņam jābūt maksimāli drošam, ar mīkstu polsterējumu. Noteikti ir vērts sagādāt uzticama zīmola augstas kvalitātes krēsliņu. Ja nav iespējas tādu iegādāties, tad varbūt var uz ceļojuma laiku aizņemties.
  • Saules aizsargs logam. Lai mazuli netraucētu saules stari, jāpadomā, kā veiksmīgi noēnot logus. Ja automašīnai nav iestrādāta apēnošanas sistēma, tad var iegādāties speciālu saules aizsargu, ko piestiprināt pie stikla.
  • Kondicionieris. Dodoties ceļojumā gada siltajos mēnešos, īpaši jāpadomā par to, kā un cik aktīvi izmantojat auto kondicionieri. Jāpārliecinās, ka mazulim virsū nepūš, kā arī nedrīkst iestatīt zemāku temperatūru par 20 grādiem, jo tas var beigties ar nepatīkamām saslimšanām gan zīdainim, gan citiem pasažieriem.

Viss vajadzīgais jānoliek pa rokai
Kravājot mantas ceļojumam, jāatceras, ka viss, ko var steidzami ievajadzēties mazuļa aprūpei automašīnā un pieturvietās, ir jāsaliek atsevišķā somā un jātur rokas stiepiena attālumā. Jums nebūs laika rakties pa bagāžas nodalījumu, lai atrastu tīras autiņbiksītes, ūdens pudelīti vai iemīļotāko spēļmantiņu.

Auto salonā noteikti jābūt kādām mitrajām un sausajām salvetēm, ūdenim, uzkodām, jo tas var noderēt ne tikai mazulim, bet arī citiem ceļabiedriem.

Ko ņemt līdzi ceļojumā
Kravājot mantas, īpaši jāpadomā tieši par mazuļa vajadzībām. Skaidrs, ka apģērbs, higiēnas lietas un pārtika mazulim ir obligāta. Tomēr līdzi ņemamo mantu daudzums un veids atkarīgs arī no tā, kur braucat, kur nakšņojat un kur ēdat, bet, lūk, dažas lietas, kas ceļojumā ar mazuli var būt ļoti noderīgas. Tās sniegs komfortu un ērtības gan mazulim, gan vecākiem.

  • Ķengursoma. Tā ir ērta un patiesi noderīga, ja ar mazuli jādodas vietās, kur ar ratiņiem nav iespējams tikt. Ķergursoma arī nodrošinās brīvas rokas un ļaus ērti un ātri pārvietoties gandrīz jebkurā vidē. Ceļojumā tas var būt ļoti noderīgi. Jāatceras, ka jāizvēlas ergonomiska un funkcionāla ķengursoma, kas piemērota mazuļa vecumam un ļauj viņam justies komfortabli.
  • Ceļojuma gultiņa. Labs naktsmiers ceļojuma laikā ir svarīgs gan mazulim, gan vecākiem, tāpēc noderīga būs arī ceļojuma gultiņa. To var uzstādīt jebkurā vietā – viesnīcā, hostelī, arī tad, ja nakšņojat pie draugiem, paziņām. Nebūs jāsatraucas, kur bērns gulēs. Gultiņā viņam būs ērti un droši. Ceļojumu gultiņu var salikt ļoti kompaktu, tāpēc tā neaizņems daudz vietas auto bagāžas nodalījumā.
  • Pārtikas termoss. Ceļojumā vienmēr jādomā vairākas maltītes uz priekšu. It īpaši attiecībā uz mazuli. Labāk termosā turēt jau vienu vai divas maltītes, kuras var izmantot jebkurā brīdī, kad mazais ir izsalcis.
  • Ērta soma mazuļa aprūpes lietām. Ja līdzi ir zīdainis, tad ne soli nav iespējams spert, ja pa rokai nav visas aprūpes lietas, pudelītes, knupīši, salvetes, autiņi. Noderīga būs kompakta un ietilpīga soma mazuļa aprūpes lietām. Somu var turēt auto salonā, bet, izkāpjot no auto, ņemt visur līdzi.
  • Aptieciņa. Ceļojuma laikā var atgadīties jebkas, tāpēc labi, ja līdzi ir arī līdzekļi brūču apstrādei, plāksteri un biežāk nepieciešamie medikamenti, piemēram, pretsāpju, pret sliktu dūšu, alerģiskām reakcijām, vēdera problēmām u.c.
  • Sedziņa mazulim. Vienmēr noderēs arī lieka sedziņa, ko var izmantot dažādiem nolūkiem – apsegt mazuli, ielikt ceļojuma gultiņā, izmantot kā pagalvi, noklāt zemē,  lai ļautu bērnam izkustēties.