Rekurzeme.lv ARHĪVS

Vai ir vērts ātrāk atgriezt kredītu mājokļa iegādei?

2019. gada 28. jūlijs 00:00

89
Vai ir vērts ātrāk atgriezt kredītu mājokļa iegādei?

Daudziem no mums, kam ir ilgtermiņa kredītsaistības, piemēram, mājokļa hipotekārais kredīts, agri vai vēlu rodas interesanta dilemma - vai ir vērts atgriezt kredītu mājokļa iegādei pirms termiņa? Iespējams jums ir labs darbs un pietiekami uzkrājumi, lai varētu atmaksāt kredītu pirms termiņa un būt brīvam no saistībām. Bet vai tā būtu labākā izvēle?

Matemātiski (un finansiāli) gandrīz vienmēr labākais variants ir turpināt kredīta atmaksu pēc plāna. No otras puses, daudzi cilvēki jūt psiholoģisku atvieglojumu tādēļ, ka viņiem nav nekādu finansiālo saistību. Vienu vārdu sakot, tā ir situācija, kad gudrs finansiāls lēmums un gudrs psiholoģisks lēmums ne vienmēr ir viens un tas pats.

Plusi un mīnusi, atmaksājot kredītu ātrāk

Šajā situācijā, kā parasti, abiem variantiem ir savi plusi un mīnusi.

Jums ir iemesls, kāpēc ir vērts pirms termiņa atmaksāt kredītu mājokļa iegādei:

  • Ir absolūts atvieglojuma brīdis, kad Jums vairs nav nekādu parādsaistību. Daudz kas var notikt – Jūs varat zaudēt darbu, var notikt ekonomiska krīze utt., bet Jums vismaz ir vieta, kur dzīvot.

Šeit ir daži iemesli, kāpēc varat izlemt atstāt kredītu:

  • Šajā gadījumā inflācija ir draudzīgs faktors, ja runa ir par kredītu mājokļa iegādei, īpaši, ja tas ir 30 gadus ilgs. Parasti inflācija ir ienaidnieks, bet šajā gadījumā tā ir draugs.
  • Ir vērts saglabāt kredītu, ja Jums ir svarīga likviditāte. Piemēram, ja Jums ir nepieciešama skaidra nauda kaut kādiem nolūkiem, tad ir vērts paturēt to.

Secinājums

Var strīdēties, vai ir izdevīgāk atmaksāt kredītu pirms termiņa, vai paturēt to. Matemātika rāda, ka tomēr ir izdevīgāk turpināt izmaksāt kredītu.

Šis lēmums ir saistīts vairāk ar katra atsevišķa cilvēka domāšanu, nevis ar matemātiku. Dažreiz arī matemātiski labāka izvēle būtu izmaksāt kredītu pirms termiņa.

  • Ja Jūsu kredīts ir smags phiholoģisks balasts, tad varbūt ir vērts no tā atbrīvoties. Kļūstot finansiāli brīvam, Jums atbrīvosies laiks un enerģija, ko tērējāt kredīta atmaksai.
  • Gadījumā, ja jūs nojaušat, ka tik un tā iztērēsiet naudu, vienkārši nopērkot kaut kādas preces, nevis produktīvi to izmantosiet, tādā gadījumā labāk ir atmaksāt kredītu pirms termiņa. Atstāt kredītu ir vērts tikai tādā gadījumā, kad Jūs varat to naudu kaut kur investēt, un tā strādās Jūsu labā!
  • Ja Jums ir atlikuši daži gadi līdz pensijai, ir vērts atmaksāt kredītu pirms termiņa. Jums, līdz ko kļūstat vecāks, jāsamazina risks. Un viens no veidiem, kā to var izdarīt ir atmaksāt kredītu pirms termiņa. 

Šajā situācijā nevar zaudēt, jo abas opcijas ir labas. Ja Jums ir paveicies un ir pietiekoši daudz līdzekļu, lai pirms termiņa atmaksātu kredītu mājokļa iegādei, un tas padarīs Jūs laimīgāku, tad tas ir jādara. Pretējā gadījumā paturiet kredītu un kaut kur investējiet šo naudu, lai tā strādātu Jūsu labā!