Rekurzeme.lv ARHĪVS

Par garšvielām atbild abi darbinieki

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2019. gada 17. oktobris 07:00

168
Par garšvielām atbild abi darbinieki

“Ar ko atšķiras pavārs no šefpavāra?” jautā lasītāja, kura nonākusi mulsinošā situācijā, apmeklējot kādu restorānu. “Gribēju izteikt pretenziju par ēdienam pievienotajām garšvielām šefpavāram, bet pasauca ne vien viņu, bet arī pavāru.”

Valsts izglītības attīstības aģentūras interneta vietnē “Profesijupasaule.lv” teikts, ka šefpavārs vada visu virtuves komandu, izstrādā jaunus ēdienus un ēdienkartes un ievieš uzņēmumā jaunas gatavošanas tehnoloģijas. Šefpavāra uzdevums ir ievadīt darbā jaunos darbiniekus, veidojot komandu. Šajā amatā strādājot, jārūpējas par produktu sagādi un jāaprēķina nepieciešamo produktu daudzums tā, lai nekad nekā netrūktu un lai arī nekas nepaliktu pāri, jāuzrauga ēdienu gatavošanas process un jāsniedz palīdzība pavāriem ēdienu gatavošanā un noformēšanā. Svarīgākā atbildība, ņemot vērā darba specifiku – ēdiena gatavošanu klientiem, ir sekošana līdzi higiēnas normu ievērošanai virtuvē. Šefpavāru vārdi dzirdami arī tad, ja jāizstrādā ēdienkarte īpašiem un augsta līmeņa pasākumiem, ja gatavo kādām konkrētām personām netradicionālus ēdienus.
Šefpavāra pienākumos ietilpst arī darbs ārpus virtuves – jākārto dokumentācija. Šefpavāram nepieciešamības gadījumā jāaizvieto jebkurš pavārs vai ēdināšanas uzņēmuma vadītājs. Katrā ēdināšanas uzņēmumā šefpavāra noslodze un pienākumi var būt atšķirīgi, bieži var būt situācijas, ka pats šefpavārs ir ēdināšanas iestādes īpašnieks un vadītājs vienlaikus.
Savukārt pavārs ēdināšanas uzņēmumā gatavo un sagatavo pasniegšanai visus nepieciešamos ēdienus un dzērienus, izstrādā jaunas receptes vai strādā pēc esošajām. Pavāra atbildībā ir nomērīt un sajaukt ēdienu sastāvdaļas, pievienot garšvielas, kā arī sadalīt ēdienu porcijās pēc noteiktajiem parametriem. Virtuvē šīs profesijas pārstāvim ir jāpārzina nepieciešamās izejvielas un tās jāpasūta, jānovērtē produktu kvalitāte un jāveic to pirmapstrāde, jāseko līdzi pareizai to glabāšanai. Pavāram ir pienākums tīrīt un sakopt virtuvi vai uzraudzīt šo procesu, kārtot ledusskapjus un pārbaudīt virtuves inventāra tīrību.
Ēdināšanas uzņēmumā var būt vairāki pavāri un viņiem papildus var būt piesaistīti palīgi. Pavāru palīgi veic pārtikas produktu pirmapstrādi – mazgā, tīra, mizo, griež, rīvē, maļ – un citus darbus, ko uzdod pārējie virtuves darbinieki, lai atvieglotu tiešo darba pienākumu pildīšanu. Pienākumos ietilpst veidot porciju sagataves, gatavot mazāk sarežģītos ēdienus un piedevas, ēdienu pusfabrikātus. Pavāra palīgs darba dienas beigās sakārto virtuvi un inventāru.