Rekurzeme.lv ARHĪVS

Lielais loms – par godu mazmeitiņai

ReKurZeme, portāls

2012. gada 11. maijs 13:19

551
Lielais loms – par godu mazmeitiņai

Pāvilostnieks Varis Vīgants sākumā liedzas, kur noķēris lielo zivi – neatklāšot savas slepenās vietas. Pēcāk gan atzīstas, ka 10 kilogramīgā karpa noķerta pusceļā uz Aizputi – Apriķos.

"Šī ir lielākā zivs, ko esmu savā makšķernieka karjerā noķēris," teic V. Vīgants, kurš ir kaislīgs makšķernieks jau daudzu gadu garumā. Esot iemetis vienu makšķeri, otra nav pat īsti iemesta, kad lielā zivs pieķērusies – padevusies desmit minūšu laikā. "Ja man tāda milzene pieķertos, noteikti sēdētu krastā un raudātu, jo nezinātu, kā lai savaldu," smej kundze Inta Vīgante. Viņasprāt, nav viegli tādu zivi savaldīt un izvilkt.

Ēsmā karpai bijis kas līdzīgs "čupa čupam", smejas makšķernieks. I. Vīgante piebilst – ja mājās izbeidzas putraimi un līdzīgas lietas, skaidrs, ka taisīta ēsma zivīm.

Karpas mēdzot būt arī lielākas – pat 20 un 40 kilogrami, bet zivs garšu tas nemainot. "Vairāk garšu iespaido ūdenstilpnes tīrība," novērojis V. Vīgants – jo tīrāks ūdens, jo garšīgākas zivis. Arī šī tikšot pagatavota īpaši – par godu mazmeitiņas pirmajai dzimšanas dienai. "Nebūtu svētki, būtu laidis atpakaļ, lai aug vēl lielāka" teic pāvilostnieks. No zivs galvas un spurām tiks vārīta zupa, pārējo ceps cepeškrāsnī.

Vīgantu ģimene savu pusdienu galdu bez zivīm nemaz nevarot iedomāties. "Nav tā, ka katru dienu, bet katru otro noteikti ir," teic makšķernieks. Dienu pirms lielās zivs noķeršanas pusdienās bijušas svaigi kūpinātas reņģes, tikko no jūras, citreiz svaigu lasīti pagatavo. "Tā esam pieraduši un uzauguši, ka zivis ir mūsu galdā ikdienas," teic I. Vīgante. Vislabākās esot svaigas zivis – tikko no jūras, vakardienas zivis jau vairs neesot svaigas, teic pāvilostnieki.

Karpas zvīņas tiks izmantotas, lai Ziemassvētkos taptu dāvaniņas, ko ielikt makā – lai naudas netrūkst.