Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kurš griezīs kūku?

ULDIS DOBELIS

2019. gada 12. decembris 07:00

19
Kurš griezīs kūku?

Liepājā kādā svinīgā ceremonijā viss ritēja pēc scenārija un nonāca līdz brīdim, kad bija jāķeras klāt kūkai. Pasākuma oficiālās personas bija tikai un vienīgi kungi, tāpēc uz mirkli radās neliels apjukums – ko darīt? Kurš griezīs skaisti izdekorēto gardumu? Kā sagriezt?

Uztic ministram
Bija jāpieņem zibenīgs lēmums, jo kaujas gatavībā ķert kadrus bija fotogrāfi un nevienam no pasākuma galvenajiem viesiem negribējās nonākt neveiklā situācijā, izgāžoties ar kūkas sadalīšanu.
Tika pieņemts lēmums, ka pirmais grieziens jāveic galvenajam viesim – satiksmes ministram Tālim Linkaitam. Pārējie kungi gan neskopojās ar padomiem, kā kūka būtu griežama. Redzot, ka ministrs tīri labi tiek galā ar negaidīto uzdevumu, arī pārējie negribēja palikt tikai statistu lomā, jo bildes droši vien nonāks gan masu medijos, gan sociālajos tīklos. Tad nu ikviens centās ar smaidu sejā pielikt savu roku, tā sakot – lai visi redzētu, ka arī es šo kūku griezu.

Der patrenēties
Uzdodot internetā jautājumu “Kurš svinībās griež kūku?”, atbilde ir – pirmo griezienu veic vakara saimnieks, kāzās – jaunais pāris, jubilejās – jubilārs, uzņēmumu pasākumos – uzņēmuma vadītājs. Kūku sagriezt un pasniegt palīdz viesmīļi. Lielos pasākumos, kuros ir vairāki simti viesu, bieži vien tiek pasūtītas divas kūkas: viena, kura simboliski tiek publiski prezentēta – ar logotipu, svecēm un pirmo griezienu, un otra, kuru viesmīļi laikus jau ir sagriezuši un ātri var servēt un pasniegt viesiem. Rezultātā ir skaidrs, ka pirms došanās uz kādu pasākumu der izsvērt, vai gadījumā nebūsi īpašais viesis un tieši tev netiks uzticēta kūkas sagriešana. Droši vien lieti noderēs kāds neliels treniņš ģimenes lokā, lai lielākā sarīkojumā roka netrīcētu. Der arī atcerēties, ka visvieglāk kūku var sagriezt ar sausu uzsildītu nazi.

Lai nezaudētu mitrumu
Cik nav redzēts, ka kūkas tiek grieztas, pa vidu uztaisot aplīti, un tad tam aplītim apkārt griež trijstūrīšus. Var griezt arī tā un var ļauties improvizācijai, taču speciālisti ir izpētījuši, kā kūku griezt, lai tā nezaudētu mitrumu. Tā jāsagriež četrās daļās. Tad nogriež no tās divus gabaliņus, griežot no vidus, pa līniju, kas jau izveidojusies, sagriežot kūku uz pusēm. Jāpaņem nogrieztie gabali un jāsabīda kūka atpakaļ kopā – tas arī palīdzēs tai nezaudēt mitrumu.