Rekurzeme.lv ARHĪVS

Elektromobiļi

2019. gada 20. decembris 00:00

61
Elektromobiļi

Elektromobiļus, kā norāda to nosaukums, darbina elektrodzinējs, kuram savukārt enerģiju piegādā uzlādējamas baterijas. Pirmie elektriskie transportlīdzekļi tika izgudroti 18. gadsimta 80. gados. Tomēr plaša elektromobiļu ražošana sākās galvenokārt pagājušā gadsimta 90. gados un 2000. gados.

Daudzi lieli autoražotāji auto izstādēs bieži prezentēja elektriskos konceptauto, taču tie galvenokārt tika izgatavoti, lai piesaistītu uzmanību konkrētai markai un pārbaudītu jauno tehnoloģiju iespējas. Bieži vien šādi prototipi tiek veidoti uz sērijveida ražošanas automašīnu platformām un tiek prezentēti kā tirgū jau esošo transportlīdzekļu modifikācijas.

Mūsdienās elektromobiļus ražo daudzas pazīstamas markas, tādas kā BMW, Volvo, Toyota, Honda, Chevrolet, Kia un citas. Turklāt tirgū ir markas, kas ražo vienīgi elektromobiļus, tādas kā, piemēram, Tesla.

Galvenais elektropiedziņas transportlīdzekļu izveides mērķis ir samazināt kaitīgo emisiju daudzumu atmosfērā, jo tie neizmanto ogļūdeņražus, tādējādi neizdalot degšanas produktus. Citas elektromobiļu priekšrocības ir trokšņa neesamība braukšanas laikā, jo elektrodzinējs ir gandrīz nedzirdams, ilgs apkalpošanas intervāls, augstāks lietderības koeficients un mazāks aerodinamiskās pretestības koeficients. Taču, neskatoties uz aizvien augstāko mūsdienu tehnoloģiju attīstību, joprojām pastāv daži galvenie elektromobiļu trūkumi:

Pārdošanas cena. Elektriskā transportlīdzekļa ražošanas izmaksas galvenokārt nosaka akumulatora baterija. Akumulators ar lielu uzlādes kapacitāti un nelieliem izmēriem ir diezgan dārgs.

Uzlādes laiks. Izmantojot standarta mājsaimniecības kontaktligzdu, uzlāde līdz 100% var aizņemt apmēram 5 stundas.

Pilntvertnes nobraukums. Mūsdienu elektromobiļi ar vienu uzlādi var veikt apmēram 100-150 jūdzes, kas var būt neērti, dodoties tālos braucienos.

Publiskās uzlādes stacijas. Dažās valstīs šo staciju tīkli joprojām nepietiekoši attīstīti.

Zems smaguma centrs, pateicoties lielajiem akumulatora izmēriem un tā novietojumam - virs automašīnas grīdas.

Naftas resursu izsīkums visā pasaulē, degvielas izmaksu pieaugums un vides apstākļu pasliktināšanās palielina pieprasījumu pēc elektromobiļiem. Balstoties uz to, autoražotāji un neatkarīgi analītiķi sagaida elektromobiļu pārdošanas apjomu pieaugumu jau līdz 2020. gadam.

Elektromobiļu rezerves daļas var atrast vietnē Rexbo.lv