Rekurzeme.lv ARHĪVS

Pēc remonta darbs virtuvē – vieglāks

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2020. gada 27. februāris 07:00

895
Pēc remonta darbs virtuvē – vieglāks

Nu jau gandrīz gadu Nīcas vidusskolas skolēni, skolotāji un tehniskie darbinieki ēdienreizes ietur izremontētās ēdnīcas telpās. Ēdiens top modernā virtuvē, kur ar pavāres un saimnieču gādīgajām rokām un mīlestību top pusdienu un launaga maltītes. Darbinieces atzīst, ka strādāt tagad ir tīrā bauda.

Tiek pie sava kabineta
Jau vēstījām, ka pagājušajā mācību gadā Nīcas vidusskolā vairākus mēnešus noritēja ēdnīcas un virtuves remontdarbi, ko veica uzņēmums “MK Būvniecība”.
“Visas jaunās iekārtas esam apguvušas,” teic Nīcas vidusskolas pavāre Tatjana Geslere, kura šajā darbavietā vada 30. gadu. T. Geslerei liels ieguvums ir arī pašai savs kabinets, kur veikt ikdienas darbus –pierakstus, aprēķinus, veidot nepieciešamo lietu un produktu sarakstus, pasūtījumus. “Tatjana savus darba pienākumus visus šos gadus veica, kur nu sanāca – visbiežāk piesēdās pie palodzes,” skaidro skolas direktore Lāsma Petermane.
Kad virtuve un ēdnīcas telpa bija remontā, skolas kolektīvs ieturēja pusdienas vienā laikā. Lēmuši arī turpmāk palikt pie šādas kārtības – pirmkārt, tā ir ērtāk un pareizāk, no darbu organizācijas viedokļa, otrkārt, skolas kolektīvs, sanākot kopā visiem reizi dienā, saliedējas.

Kā modernā kafejnīcā
T. Geslere secinājusi, ka jaunās darba telpas – virtuve, produktu glabātavas un citas palīgtelpas – tiešām darba ikdienu padarījušas ērtāku, sākot no produktu piegādes, beidzot ar ēdiena pasniegšanu uz šķīvjiem. “Ērtības uzreiz dod vēlmi – ļoti gribas strādāt,” smaidot saka pavāre, kuras uzdevums diendienā ir būt atbildīgai par četru veidu ēdienkaršu izstrādi, balstoties uz skolēnu “attiecībām” ar atsevišķiem produktiem un pasniegšanu galdā.
Darbinieces salīdzina, ka tagad strādāšana pielīdzināma darbam modernā kafejnīcā vai restorānā. “Te ir krāsnis un katli, kuriem daudzas funkcijas ir mehanizētas. Mums ir lielais mikseris-blenders, kas nozīmē, ka biezputras vairs nav jāmīca ar rokām. Strādāt ir tīrā bauda,” secina T. Geslere. Ar jaunajām krāsnīm strādāt apmācījis pavārs no Itālijas.
“Vai šo maz vairs var nosaukt par virtuvi!?” sajūsmā par sapņa piepildījumu ir L. Petermane.

Audzē un gatavo pašas
Ieguvums ir arī produktu uzglabāšanas un apstrādes telpas. “Mums ir gaļas cehs. Saldētavās varam glabāt pašu izaudzētos un savāktos zaļumus, ogas, rabarberus. Tā kā paši savā skolas dārzā audzējam gurķus, bietes un augļus, tos tagad varam daudz ērtāk un kvalitatīvāk sagatavot un glabāt uz vietas,” uzsver T. Geslere.
L. Petermane piebilst: “Meitenes ir sataisījušas vismaz kādas 700 burkas ar pašu gatavotiem marinējumiem, kompotiem un ievārījumiem.” Ir atsevišķa telpa – aukstuma kamera, kur turēt dārzeņus un augļus, lai tie ilgāk turētos svaigi.
“Beidzot mums viss ir super!” sajūsmināta ir T. Geslere.