Rekurzeme.lv ARHĪVS

Vai arī jūsu bērni aizrāvušies ar dinozauriem?

2020. gada 14. marts 00:00

95
Vai arī jūsu bērni aizrāvušies ar dinozauriem?

Vairums vecāku, atceroties savu bērnu pirmsskolas un sākumskolas vecumu, var nosaukt periodus, kad viņi bijuši kā apmāti ar kādu konkrētu tēlu vai tēmu. Šajā periodā atvase vēlas skatīties multfilmas par šo tēmu, zīmē tikai šos tēlus, veikalā izvēlas rotaļlietas un grāmatas par šo tematiku.

Vieni no izplatītākajiem bērnu pastiprinātas intereses objektiem pirmsskolas vecumā ir automašīnas, vilcieni un dažādi multfilmu tēli, kas periodiski mainās. Tāpat populārāko interešu objektu sarakstā noteikti ir arī dinozauri. Par tiem lielu interesi kādā vecumā posmā izrādījuši gandrīz visi bērni. Droši vien arī jūsu mājā ir bijis vai tikai vēl būs dinozauru periods. Kāpēc bērnu vidū ir šāda aizraušanās tieši ar dinozauriem?

  • Dinozauri ir kaut kas noslēpumains no pagātnes

Dinozauri ir mūsu pasaules vēstures tālā un noslēpumainā daļa, par kuru mēs joprojām uzzinām kaut ko jaunu, jo tiek veikti atklājumi un izrakumi, zinātnieki izvirza jaunas teorijas. Bērnus piesaista šī noslēpumainības aura, dinozauri šķiet kaut kas liels, varens un spēcīgs. Iepazīstoties ar planētas vēsturi, dinozauri ir tēma, pie kuras bērni labprāt pakavējas, jo joprojām ir arī daudz neatbildētu jautājumu par šiem varenajiem milžiem.

  • Bērnus fascinē dinozauru daudzveidība un izskats

Skatoties uz mūsdienās sastopamajiem dzīvniekiem un salīdzinot tos ar dinozauriem, ir skaidrs, ka dinozauri ir kaut kas pilnīgi atšķirīgs. Dinozauru pasaule ir tik plaša un daudzveidīga, ka bērni aizraujas ar to izpēti, mācās to sarežģītos nosaukumus.

  • Dinozauri ir plaša tēma, ko var iepazīt ilgstoši

Tieši tāpēc, ka dinozauri joprojām tiek pētīti, ir ļoti daudz informācijas, ko atklāt. Ar dinozauriem nekad nav garlaicīgi, jo vienmēr var uzzināt kaut ko jaunu, iedziļināties kādā aspektā, atrast vēl kādu enciklopēdiju par šo tēmu.

  • Tā ir joma, kurā bērns var kļūt par ekspertu

Pieaugušie zina par dinozauriem, bet tā ļoti virspusēja informācija. Diezin vai vecāki var nosaukt vairāk par pāris dinozauru sugām, jo vienkārši nav vajadzības un vēlmes to apgūt. Bet bērniem tas interesē, viņi iedziļinās un mācās nosaukumus, apgūst dinozauru īpašības, zīmē tos. Viņiem patīk kļūt par dinozauru ekspertiem, jo tad viņi arī pieaugušajiem var pastāstīt to, ko viņi nezina. Un kuram gan bērnam negribētos vismaz kādā jomā būt gudrākiem par saviem vecākiem?

Kā iepriecināt mazos dinozauru fanus

Vecākiem, kuri grib ar saviem bērniem veidot ciešas un cieņpilnas attiecības, vajadzētu ņemt vērā šos interešu periodus, ko bērns piedzīvo. Ja bērnam tieši šobrīd ir aktuāli dinozauri, tad varat šo faktu izmantot dažādos veidos, lai iepriecinātu un attīstītu savu atvasi.
Lūk, daži piemēri, kā to izdarīt.

  • Izaudzējiet dinozaura olu. Ja neesat vēl pievērsuši tam uzmanību, tad darām jums zināmu, ka rotaļlietu veikalos atrodamas tādas dinozauru olas, kuras, turot īpašos apstākļos, izšķiļas. Tas būs aizraujošs process, ko novērot vairāku dienu vai pat nedēļu garumā.
  • Apmeklējiet Latvijas Dabas muzeju. Ja vēlaties iegūt plašāku ieskatu tajā, kur īsti ir dinozauru vieta planētās vēsture, varat kopā ar mazo ekspertu doties uz Latvijas Dabas muzeju. Tur ir daudz interesantu ekspozīciju, tajā skaitā arī par laika periodu, kad uz Zemes dzīvoja dinozauri.
  • Kopā noskatieties multfilmu par dinozauriem. Brīvdienu filmu vakaram varat izvēlēties multfilmu par dinozauru tematiku. Lieliska izvēle būs sirsnīgā multfilma “Labais dinozaurs”, kurā galvenais varonis ir labsirdīgais Arlo – dinozauru ģimenes atvase, kas baidās no plašās pasaules. Kad viņa tētis iet bojā, viņam nav izvēles, jo ir jāstājas pretī visam, no kā viņš baidās. Multfilma “Labais dinozaurs” ļauj ieskatīties ne tikai dinozauru pasaulē, bet arī sniedz daudzus tematus, ko pārrunāt ar bērnu. “Labais dinozaurs” varoņa Arlo rotaļlietu var iegādāties “XS Rotaļlietas” e-veikalā: https://www.xsrotallietas.lv/disney-plisa-rotallieta-labais-dinozaurs-arlo.html
  • Dodieties uz “Avārijas brigādes” izklaides parku. Parks ir lieliska vieta, kur izbaudīt dinozaurus gandrīz reālā veidā, jo tur izveidota Dinozauru taka, kas būs gan fascinējoša, gan nedaudz biedējoša, jo dinozauri aprīkoti ar kustībām un skaņu.
  • Kopīgi pētiet grāmatas par dinozauriem. Enciklopēdiju un citu izzinošo grāmatu klāsts par dinozauriem ir ļoti plašs, tāpēc varēsiet atrast kaut ko bērna vecumam un izpratnei piemērotu. Izpēties šīs grāmatas kopā ar bērnu!
  • Veidojiet dinozauru figūriņu kolekciju. Rotaļlietu ražotāji ļoti ātri reaģē uz bērnu interesēm, tāpēc veikalu plauktos atrodams plašs piedāvājums ar dažādām dinozauru figūriņām. Bērns noteikti priecāsies, ja varēs veidot savu figūriņu kolekciju, ar ko spēlēties. Tāpēc nav tālu jāmeklē idejas, ko šajā interešu periodā bērnam dāvināt.