Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Cīravas teritoriālās struktūrvienības audzēkņi praktisku pieredzi gūst Apvienotajā Karalistē, Portugālē un Vācijā

2020. gada 9. aprīlis 00:00

418
Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Cīravas teritoriālās struktūrvienības audzēkņi praktisku pieredzi gūst Apvienotajā Karalistē, Portugālē un Vācijā

Kandavas Lauksaimniecības tehnikumam šis mācību gads nav izpalicis bez jauniem piedzīvojumiem un gūtām zināšanām ārvalstīs. Jau ceturtais “Erasmus+” projekts ir veiksmīgi noslēdzies. Un vārds “veiksmīgi” jāizceļ īpaši koši. Tika gūta milzīga pieredze un piedzīvota veiksmīga atgriešanās pirms esošās pandēmijas.

Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma projektā Nr. 2019-1-LV01-KA102-060236 “Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma izglītojamo ārvalstu prakse profesionalitātes stiprināšanai apgūstamajā profesijā” pavisam kopā piedalījās 44 izglītojamie un 6 pavadošās personas no visām Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma struktūrvienībām (Kandava, Saulaine, Cīrava). Prakses vietas tika nodrošinātas 7 mācību programmās – lauksaimniecības tehnika un lauksaimniecība, autotransports, ēdināšanas pakalpojumi, viesnīcas pakalpojumi, enerģētika un elektronika, datorsistēmas, administratīvie un sekretāra pakalpojumi. Prakses vietas tika nodrošinātas 4 valstīs – Vācijā, Portugālē, Spānijā un Apvienotajā Karalistē.

Projekta mērķis ir topošo dažādu jomu speciālistu kompetenču stiprināšana, profesionalitātes un personības attīstība atbilstoši Eiropas darba tirgus prasībām, kas nodrošinās efektīvu integrēšanos sabiedrībā un konkurētspēju darba tirgū pēc skolas absolvēšanas. Projekta mērķa sasniegšanai tiek izvirzīti veicamie uzdevumi un sasniedzamie rezultāti, kas nodrošināja projekta mērķa sasniegšanu. Prakse ārzemēs ļāva risināt dažādus jautājumus dažādos līmeņos:

  • veicināt izglītojamo motivāciju un uzlabot zināšanu līmeni profesionālajos mācību priekšmetos;
  • nodrošināt izglītojamo nodarbinātības un karjeras iespēju uzlabošanos un iekļaušanos darba tirgū nākotnē;
  • veicināt uzņēmējdarbības gara uzlabošanos nākotnē;
  • uzlabot svešvalodas prasmes, kas veicinās integrēšanos un paplašinās dažādas iespējas internacionālā līmenī;
  • sniegt starpkultūru izpratni;
  • veicināt aktīvāku līdzdarbošanos sabiedrībā un izpratni par vērtībām un iespējām;
  • sniegt lielāku motivāciju tālākai sevis pilnveidošanai.

2. martā no prakses Vācijā atgriezās četri un 19. februārī divi Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Cīravas teritoriālās struktūrvienības audzēkņi, kuri praktizēja savu apgūstamo profesiju uzņēmumā. Jaunieši ar praksi bija ļoti apmierināti un kopumā sniedza pozitīvas atsauksmes.

Projekta noslēgumā bija plānota konference, kurā tiek apkopoti rezultāti, pasniegts Europass Mobility dokuments un kopīgi apspriests piedzīvotais mobilitātes laikā. Taču esošās situācijas dēļ tiek mainīta noslēguma konferences forma, un jebkuram interesentam būs iespējams noskatīties izveidotu video ar pieredzes stāstiem no projekta dalībniekiem. Video būs pieejams skolas mājaslapās: kandavastehnikums.lv. un ciravasskola.lv.

Kopumā projektam tika piešķirts 137 996,00 eiro finansējums, ko finansē Eiropas Savienība un kas ietver administratīvās izmaksas, individuālās izmaksas, transporta izmaksas, nodrošinot pilnīgu un kvalitatīvu projekta realizāciju.

Noslēgumā var piebilst to, ka projekts ir sasniedzis visus izvirzītos mērķus un katra mobilitāte ir liels ieguldījums topošo profesionāļu izaugsmē, paplašinot viņu iespējas nākotnē un palīdzot sabiedrības izaugsmes veicināšanā.

Jurģis Staņevičs,
projektu koordinators