Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ar kādām problēmām sastopas mazie uzņēmumi, ņemot kredītus?

2020. gada 20. jūnijs 00:00

34
Ar kādām problēmām sastopas mazie uzņēmumi, ņemot kredītus?

Nereti mazajiem uzņēmumiem kļūst nepieciešams papildu finansējums, lai varētu veiksmīgi funkcionēt. Tiem, kas ir sākuši biznesu ar uzkrājumiem, tie ātri izkūst un rodas nepieciešamība aizņemties. Kamēr vieni meklē finansējumu starp draugiem un radiem, citi izvēlas uzticamāku aizņemšanās veidu un vēršas bankās vai citās finansēšanas organizācijās.

Kāpēc mazajiem uzņēmumiem ir grūti saņemt kredītu?

Uzņēmējs pēc finansējuma pieteikuma aizpildīšanas nereti saņem papildu jautājumus par savu īpašumu, saistībām un ikmēneša ieņēmumiem. Aizdevējam ir svarīgi, lai bizness būtu spējīgs atmaksāt kredītu un samaksāt procentus. Diemžēl mazajiem uzņēmumiem pietrūkst pierādījumu, vai arī tie nav pietiekami attīstījušies. Tad tiek piedāvāts ieķīlāt īpašumu un tā garantēt kredīta atmaksu, taču šajā gadījumā bizness riskē vairāk un neveiksmes gadījumā var zaudēt ne tikai biznesu, bet arī savu īpašumu.

Tomēr visbiežāk mazie uzņēmumi vēl nav uzkrājuši pietiekami lielu īpašumu vai nav sasnieguši pagrieziena punktu, kad darbība sāk nest pastāvīgu peļņu. Tāpēc lielākā daļa no mazo uzņēmumu kredīta pieteikumiem tiek noraidīti.

Taču mazajiem uzņēmumiem ir arī labās ziņas. Kredītus mazajiem uzņēmumiem var izsniegt ne tikai bankas, bet arī citi finansēšanas uzņēmumi, kas ir ievērojami draudzīgāki un var piedāvāt elastīgākus nosacījumus un pat kredītus bez ķīlas.

Svarīgi, lai būtu reālas cerības

Ja mazais uzņēmums, kas uzsācis darbību ne pārāk sen, nolemj, ka tā attīstībai ir nepieciešama liela naudas summa, tad ir maz ticams, ka kāds to izsniegs. Visiem uzņēmējiem ir bezgala lielas cerības, bet ir vērts neaizmirst tās reāli izvērtēt. Apsvērt savus ieņēmumus, iespējamus neparedzētos gadījumus vai ekonomisko ietekmi, kā arī jāņem vērā attīstības veidi. Varbūt ir vērts augt pakāpeniski un izvairīties no ļoti liela riska, lai attīstība būtu lēnāka, bet pārliecināta.

Aizdevums mazajiem uzņēmumiem bez ķīlas ir kā glābšanas riņķis, kas ne tika palīdz noturēties virs ūdens, bet arī virzīties augšup.