Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā saprast, ka uzņēmumam nepieciešams grāmatvedis?

2020. gada 4. jūlijs 00:00

59
Kā saprast, ka uzņēmumam nepieciešams grāmatvedis?

Būtībā grāmatvedību iespējams veikt arī pašam vadītājam, īpaši tas attiecas uz nelieliem uzņēmumiem, kuros ir neliels darbinieku skaits. Likumdošana to pieļauj. Teorētiski, pārzinot grāmatvedības pamatus, šis darbs prasa pacietību, zināšanas, taču ir paveicams arī pašu spēkiem. Praksē gan lielākoties tomēr uzņēmumu un iestāžu vadītāji izvēlas sadarboties ar grāmatvežiem. Kāpēc?

Jātaupa vadītāja laiks

Pat tad, ja jaunizveidotā uzņēmumā sākotnēji ir tikai viens darbinieks – pats vadītājs, viņam noteikti ir virkne ideju, kā attīstīt savu biznesu un ļoti daudz darāmo darbu. Grāmatvedības pakalpojumi ir tikai viens no pienākumiem. Pat pavisam mazā uzņēmumā grāmatvedības darbam būs jāvelta vairākas stundas nedēļā, fiksējot darījumus, gatavojot pamata atskaites utt. Vai vadītājs to var atļauties?

Jātaupa nauda

Iedomājieties klasisku jauna uzņēmuma vadītāju – viņam ir miljoniem ideju un milzīga enerģija, lai tās visas realizētu. Ir jāražo produkts vai jānodrošina pakalpojums, jāpiesaista klienti, jādomā par darāmā darba kvalitāti, jāplāno mārketinga aktivitātes, jārūpējas par peļņas gūšanu un jākaļ nākotnes plāni. Laiks ir nauda. Veltot šo enerģiju grāmatvedībai, tajā brīdī apstājas citi darbi, vai vadītājs to ilgtermiņā var atļauties?

Nemitīgi jāmācās

Grāmatvedis ir viena no profesijām, kuras pārstāvjiem ir jāmācās visu mūžu. Nemitīgi mainās likumdošana, rodas jaunas prasības, tāpēc regulāri nepieciešams apmeklēt atbilstošas apmācības, lasīt publikācijas par šo tēmu. Tā teikt, ir jābūt iekšā šajā jomā, lai pārzinātu aktuālākās tendences un nodrošinātu visefektīvākos grāmatvedības risinājumus. Vai vadītājam vai kāda cita amata zinātājam tam pietiks laika un intereses?

Nepieciešamas priekšzināšanas

Grūti pat iedomāties biznesu, kurā viss vienmēr notiktu pēc standarta plāna un nebūtu jāpiedzīvo dažādi izaicinājumi. Kāds darbinieks prasa algas pielikumu, jāsaprot, vai uzņēmums to maz var atļauties; atrodas kāds jauns sadarbības partneris ārvalstīs, tāpēc jādomā, kurā valstī būs jāpiemēro nodokļi; degvielas čeku ir piemirsies iegrāmatot vai varbūt gada pārskatā ir ieviesusies sīka neprecizitāte. Grāmatvedim ir jābūt universālam kareivim, kurš pratīs tikt galā ar dažādiem ikdienas izaicinājumiem. Vai citi tik labi pārzinās šos jautājumus?

Katram savi talanti

Mēs esam pārliecināti, ka katram ir jādara darbs, kas viņam padodas vislabāk. Vadītājam ir jāvada uzņēmums, bet grāmatvedības pakalpojumi jāatstāj grāmatveža pārziņā. Mēs taču nemēģinām paši labot sev zobus vai griezt matus! Tieši tāpēc dzīve un bizness ir tik interesanti – katram no mums ir savas stiprās puses, savi talanti, ko varam likt lietā.