Rekurzeme.lv ARHĪVS

Slavenību viesošanās atdzīvina Aizputes klusās ielas

LIENE ANDERSONE

2020. gada 20. augusts 07:00

1696
Slavenību viesošanās atdzīvina Aizputes klusās ielas

Uzņēmuma “Take the bake” saimnieki Dite Frīdenberga un Aivars Strautiņš, izveidojot Aizputes centrā brīvdabā atpūtas zonu ar iespēju baudīt īstas Neapoles picas, ikkatru sestdienas vakaru aicina aizputniekus un citus interesentus baudīt ne tikai uz vietas ceptus gardumus un malkot vīnu, bet arī zināmu mūziķu koncertus.

Itālis māca cept picas
Atpūtas vieta, ko paši uzņēmēji sauc par čillotavu ar nosaukumu “Neapoles dārzs”, 15. augusta vakarā Aizputē bija aicinājusi mūziķi un raidījumu vadītāju Roberto Meloni. Viņš demonstrēja, kā cept picas, kā arī salīdzināja Aizputē sestdienas vakarā jūtamo atmosfēru ar Itālijas pilsētiņu dzīvi.
“Kā gan mēs varētu uz “Take the bake” neuzaicināt kādu īstu itāli?” izziņojot kārtējās nedēļas nogales koncerta viesmākslinieku, sociālajos tīklos pauda “Neapoles dārza” saimnieki.
Roberto pēdējā laikā kļuvis par biežu viesi mūsu apkaimē, arvien biežāk viņa vadītajā kulinārijas raidījumā viesojas mūsu apkaimes ļaudis. No Aizputes novada līdz šim raidījumā viesojies vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Sants, taču šajā viesošanās reizē dziedātājs par savu nākamo raidījuma viešņu izvēlējās “Neapoles dārza” saimnieci D. Frīdenbergu.
Ciemojoties Aizputē, populārais itālis nebija paredzējis tik daudz dziedāt kā pievērsties savas valsts – Itālijas – ēdiena gatavošanas meistarklasei. Pastāstīt un parādīt, kā top pica, kas ir ne vien uzkoda no mīklas un savstarpēji saskanīgām un sātīgām piedevām. Taču dažas zināmas dziesmas itāļu mēlē tiek nodziedātas.
Roberto uzsvēra, ka tieši tādi sestdienu vakari kā Aizputē – iziešana ārpus mājas, ēdiena un vīna baudīšana, satikšanās ar citiem – viņa dzimtajā Itālijā ir ikdiena.

Top acu priekšā
“Neapoles dārza” virtuvē saimnieko gan paši saimnieki un viņu ģimene, gan arī aizputnieki, kuri ar picas cepšanu nodarbojas kā īsti profesionāļi – Aiva un Indars Brikmaņi. Aiva gatavo picas, bet Indars ar lizi šauj sagataves iekšā un ņem ārā no karstās krāsns, kas izgatavota un piegādāta tieši no Itālijas. Krāsns ievietota automašīnas piekabē, lai būtu pārvietojama. Turklāt jāņem vērā, ka tā ir ļoti smaga – ap pustonnu. Tā ir kurināma tikai ar malku.
Atpūtas vietas apmeklētāji var skatīties, kā uz vietas top viņu pasūtītais ēdiens – kā no iepakojumiem tiek izņemti svaigi produkti un kā picas  izcepas un tūlīt karstas ir gatavas ēšanai. Picu pasūtītājiem tiek izsniegti numuriņi. Kad ēdiens gatavs, par to cepējs paziņo, noliekot picu uz galda un pieliekot klāt attiecīgā pasūtījuma numuriņu. Lai arī rinda ar klientiem sastājas gara un pasūtījumu ir daudz, ilgi uz karstajiem kārumiem nav jāgaida – viss notiek raiti. Picas, ko pasūtītāji ēd uz vietas, pasniedz uz koka dēlīšu paplātēm, bet līdzi ņemšanai – ievietotas kastītē. Labprāt čillotavas apmeklētāji bauda gan vīnu un alu, gan arī itāļu kafiju.

“Slavenības nāk pie mums”
Gan dziedāšanā, gan picu cepšanas meistarklasē Roberto iesaista publiku. Pirmās picas tapšanā populārais itālis iesaista sākumskolnieku Kārli. “Par godu viņam pirmo manu tapušo picu šovakar nosaukšu par “Karlo”,” ar humoru uzsver kulinārijas raidījumu vadītājs. Roberto puikam uzdod jautājumus – vai viņš picas cep arī mājās, kas viņam garšo un negaršo, un tā dažu minūšu laikā top oriģinālā Kārļa pica. Pēc dažām minūtēm zēns ar speciāli viņam pagatavoto gardumu dodas pie Roberto fotografēties, un kopā ar draugiem pēcāk pica tiek ātri vien notiesāta vēl pavisam karsta.
Aizputniece Ilona Dziļuma, kura pati strādājusi par pavāri, ļoti iecienījusi gan Roberto vadīto kulinārijas raidījumu, gan viņu kā mūziķi, gan arī picērijas saimnieku rīkotos koncertus sestdienu vakaros Aizputes centrā. “Aizputē parasti ikdienā cilvēku ir ļoti maz jau pēc pulksten diviem pēcpusdienā. Tagad ir iemesls iznākt no mājas,” norāda I. Dziļuma. “Es labprāt un, ja būtu iespēja, noteikti dotos uz koncertiem arī citur, bet  jāizmanto izdevība – slavenības nāk pie mums. Tas ir lieliski,  ka vari ieraudzīt slavenus mūziķus tepat, acu priekšā. Esmu bijusi uz visiem mūziķu koncertiem šeit un esmu sajūsmā,” teic pasākuma apmeklētāja. “Manuprāt, vispār pasākumu jomā jāliek lielāks akcents uz nelielākiem pasākumiem, piemēram, šādiem koncertiem – cilvēks atnāk un bauda vakaru. Lielāki svētki ir vajadzīgi, taču bez daudz kā, kas ir pierasts un atkārtojas, var iztikt,” uzskatu pauž kultūras baudītāja.