Rekurzeme.lv ARHĪVS

Novadā ievieš brīvdabas grāmatu skapjus

ZANE GVOZDE

2020. gada 3. septembris 07:00

291
Novadā ievieš brīvdabas grāmatu skapjus

31. augustā Zentas Mauriņas Grobiņas novada vidusskolas pagalmā tika atklāts pirmais brīvdabas grāmatu skapis. Šādu grāmatu skapju izveide visā novadā ir viens no projektiem, kas tiek īstenots par daļu no 15 tūkstošiem eiro, kuri tika iegūti kā balva konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2019”.

Dalīšanās un lasīšanas priekam
Atklāšanas pasākumā Grobiņā sanākušie tika iepazīstināti ar projekta ideju un tās izpildījumu. Brīvdabas grāmatu skapis, kurā vienlaikus iespējams ievietot aptuveni 30 vienību, ir paredzēts grāmatu apmaiņai, sniedzot iespēju ne tikai citu lasīšanā nodot sev mīļu grāmatu, bet arī vietā paņemt kaut ko no pieejamā literatūras klāsta. Lasītāji pret grāmatām tiek aicināti izturēties saudzīgi un pēc izlasīšanas tās atkal ievietot skapī, lai notiktu nepārtraukta lasāmvielas rotācija.
Kā uzsvēra Grobiņas novada Attīstības un uzņēmējdarbības nodaļas projektu vadītāja Anna Freiberga, kura ir arī konkrētā projekta koordinētāja, grāmatu skapju moto ir: “Lasi ar prieku un atvērtu prātu!” Grāmatu skapis pieejams ne vien Grobiņā, bet arī Bārtā, Dubeņos, Medzē un Gaviezē.
Aptauju, kā pašvaldībai iztērēt balvā saņemtos 15 000 eiro, Grobiņas novada iedzīvotāji bija aicināti aizpildīt novada profilā“Facebook”. Aptaujā piedalījušies vairāk nekā 150 cilvēku un izkristalizējušās 14 idejas, no kurām realizētas tiks divas. Viena no tām – brīvdabas grāmatu skapju izveide. Otra, kuras galarezultāts būs redzams jau tuvākajā laikā – brīvdabas mūzikas instrumentu uzstādīšana Ālandes upes atpūtas parkā.

Idejas jālaiž gaisā
Ideju par grāmatu skapju izveidi aptaujā izteikusi grobiņniece Kristīne Liepa. Viņa pasākuma laikā atklāja, ka iedvesmojusies no redzētā Valmiermuižā. “Tur tā bija privāta iniciatīva. Valmiermuižas parkā bija novietots vecs grāmatu skapis, ieraudzīju to, roka slīdēja pāri grāmatu muguriņām, un izvēlējos grāmatu, ko tajā brīdī palasīt. Likās – cik tas ir jauki, ka tu vienkārši vari piestāt pie šī skapja, izņemt grāmatu un palasīt,” stāstīja K. Liepa.
Viņa neslēpa prieku, ka grāmatu skapji nu būs pieejami visā Grobiņas novadā. Grāmatu skapī K. Liepa ievietoja vienu no savām mīļākajām pusaudžu laika grāmatām – “Anna no “zaļajiem jumtiem”” – un labprāt visiem izlasīja arī kādu citātu no tās.
Aicinot citus būt sabiedriski aktīviem un iesaistīties savas vides veidošanā, K. Liepa mudināja: “Ar idejām vajag dalīties un laist tās gaisā, jo mēs nekad nezinām, kad tās piepildīsies.” Smejot viņa piebilda, ka par šo savu ideju viņa jau bija paspējusi piemirst.
Grāmatas pēc savas izvēles skapī steidza likt arī Grobiņas novada domes priekšsēdētājs Aivars Priedols, Zentas Mauriņas Grobiņas novada vidusskolas direktore Laila Urbāne, Grobiņas bibliotēkas vadītāja Irina Ernstsone, Grobiņas novada Izglītības, kultūras un sociālo pakalpojumu komitejas priekšsēdētāja Ginta Kampare. Viņu piemēram sekoja arī citi pasākuma apmeklētāji.
Ikviens klātesošais bija gandarīts, ka jau atklāšanas dienā grāmatu skapis strauji tika piepildīts ar dažāda veida literatūru visām paaudzēm un gaumēm, tādējādi attaisnojot savu mērķi.