Rekurzeme.lv ARHĪVS

Dzīvokļa remonts: ar ko sākt?

2020. gada 18. septembris 00:00

210
Dzīvokļa remonts: ar ko sākt?

Lai justos ērti savā mājoklī, nepieciešams to pielāgot savām vajadzībām un ērtībām, neaizmirstot arī par funcionalitāti, tāpēc ik pa laikam nepieciešams mazāks vai lielāks remonts.

Pakapēniski vai visu uzreiz?

Ja remonts ir plānots tikai vienā no dzīvokļa telpām, tad atbilde uz šo jautājumu ir gatava. Bet, kā rīkoties, ja remonts nepieciešams visā dzīvoklī? Ir divi veidi:

  • Veikt remontu uzreiz visās telpās;
  • Veikt pakāpenisku remontu ar pauzēm.


Otrs variants vienmēr ir vilinošāks, jo finanses ir galvenais noteicējs dzīvokļa remonta jautājumā. Remontējot telpas pa vienai, process var ieilgt, kā rezultātā var gadīties jau izremontētās telpas remontēt vēlreiz.

Prātīgāk būtu veikt remontu uzreiz visās dzīvokļa telpās vienlaicīgi. Var gadīties, ka šādam lēmumam nepietiek līdzekļu. Tad iespējams izvēlēties aizdevumu mājokļa remontam.

Veikt remontu pašam vai uzticēt to meistariem?

Nolemjot veikt remontu pašu spēkiem, ir jāatceras, ka visu paveikt pašam nebūs iespējams, ja vien nav iepriekšējas pieredzes. Vienkāršākos uzdevumus ir iespējams paveikt pašu spēkiem, bet lielākos remontdarba posmus jāatstāj profesionāļu ziņā. Šādi būs iespēja nedaudz ietaupīt, ja daļu no veicamajiem darbiem spēsi izdarīt pats.

Vai pietiek līdzekļi remontam?

Pirms uzsākt remontdarbus ir jāsastāda izmaksu saraksts, lai būtu iespējams saprast, cik daudz remonts izmaksās. Kad tiek sastādīts budžets dzīvokļa remontam, būtu prātīgi atvēlēt daļu naudas neparedzētiem izdevumiem. Neparedzēti izdevumi var gadīties bieži, it īpaši, ja meistari ir uzsākuši darbus un darba procesa laikā atklāj kādus iepriekš nepamanītus bojājumus, ko vajadzētu novērst. Bieži vien šādiem gadījumiem naudas nav, tāpēc nākas atteikties no citām remontā paredzētajām mājokļa izmaiņām.

Kādā secībā uzsākt darbus?

Vienmēr jāsāk ar apjomīgākajiem un netīrākajiem darbiem. Ja paredzēts nojaukt kādu no starpsienām, tad tas būtu jāpaveic uzreiz. Pēc tam var ķerties klāt kanalizācijas cauruļu nomaiņai, sienu un grīdas izlīdzināšanai, radiatoru maiņai un durvju/logu maiņai. Pēc šiem darbiem jāveic griestu sagatavošana un grīdas ieklāšana. Kad šie darbi ir paveikti, tad ir iespējams līmēt tapetes, sagatavot citus dažādus sīkumus un visbeidzot izvietot mēbeles.

Ja dzīvoklim ir pieejams balkons, tad to ir ieteicams izremontēt pēdējo, jo remonta laikā tas noder instrumentu novietošanai, vai citu ar remontu saistītu priekšmetu glabāšanai.

Izplatītākās kļūdas, veicot remontdarbus:

  • Kanalizācijas cauruļu uzstādīšana - pirms remonta veikšanas uzzīmējiet plānu, kur skaidri būtu izplānots ūdensvads, komunikāciju un elektrības vadi, lai nepieciešamības gadījumā tiem brīvi varētu piekļūt;
  • Elektrības vadi - rūpīgi izplānojiet kāda veida sadzīves tehnika un elektrotehnika atradīsies Jūsu mājvietā, lai būtu vieglāk izplānot elektrības vadu izvietojumu dzīvoklī;
  • Grīdas ieklāšana - izlejot grīdas pamatu, nākas saskarties ar dažāda veida kļūdām, ko pieļauj meistari. Grīdas nelīdzenums un augstuma atšķirība dažādās telpās, ir viena no kļūdām, ko var novērot ieklājot grīdas segumu katrā no telpām;
  • Griesti - ja remonts ir plānots pilnīgi jaunā mājā, tad griestu ieklāšanu ir ieteicams veikt pēc mājas pamatu nosēšanās, lai nerastos plaisas. Ja griestu apdarē ir izmantots ģipškartons, tad nebūtu ieteicams pie griestiem stiprināt smagus apgaismes objektus.

Veicot remontdarbus, vislabākā izvēle ir vērsties pie profesionāļiem, kuri paveiks darbu ātrāk un kvalitatīvāk. Bet, ja Jums ir iespēja sīkākos darbus veikt pašam, tad noteikti to dariet, tādā veidā ietaupot nedaudz līdzekļu, ko vēlāk varēsiet izmantot citām ar dzīvesvietu saistītām vajadzībām