Rekurzeme.lv ARHĪVS

Galveno balvu pasniedz Benitai Laumanei

ULDIS DOBELIS

2020. gada 24. septembris 07:00

49
Galveno balvu pasniedz Benitai Laumanei

Liepājā Dzejas dienās jau desmito reizi tika pasniegtas Egona Līva piemiņas balvas “Krasta ļaudis”, kur galvenā balva tika Benitai Laumanei.
Apbalvošanas ceremonija pagājušās nedēļas nogalē notika Liepājas galerijas “Romas dārzs” Berči zālē. Balvas pasniegšanas jubilejas gadā tika apbalvoti labākie oriģinālliteratūras prozas un jaunatnes literatūras darbi. Izvērtēta jaunākā latviešu literatūra, kas saistās ar jūras un piekrastes atspoguļojumu un izsaka latviskuma un patriotisma jēgu.

Novērtē autores vākumu
Žūrija galveno balvu un naudas prēmiju šogad piešķīra Benita Laumanei (600 eiro) par grāmatu “Zvejasrīku nosaukumi Latvijas piekrastē” un Jana Eglei (400 eiro) par grāmatu “Dzimšanas diena”, informē Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Katrīna Vectirāne.
B. Laumane sarakstījusi 507 lappuses, kurās aprakstījusi zvejniecības leksiku latviešu valodā, atsevišķas leksiski semantiskās grupas, kā jūras zveja un zvejasrīki, zvejas piederumi un zvejas apstrāde. Grāmatā apkopotās zvejniecības leksikas pamatavots ir autores valodas materiālu vākumi Latvijas piekrastē 20. gadsimta 60./70. gados.
Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja vietnieks Nauris Lazdāns atzina, ka visi iesniegtie darbi bija brīnišķīgi, bet žūrija bija vienisprātis, kuri darbi šogad pelnījuši balvas un naudas prēmijas.
Liepājas Rotari kluba specbalva piešķirta Rasai Bugavičutei-Pēcei par spilgtu literāru darbu sociāli jūtīgas tematikas virtuozā atainojumā no bērna pieredzes un skatu punkta grāmatā “Puika, kurš redzēja tumsā”. Neparasts stāsts, kas liek lasītājam ieraudzīt pretrunas, kas valda sabiedrībā attieksmē pret vājredzīgajiem.
Liepājas speciālās ekonomiskās zonas specbalva pasniegta Paulam Bankovskim, kurš, diemžēl, ir jau Aizsaulē, par savdabīgu, asprātīgu un intelektuālu vienkāršo krasta ļaužu skatījumu uz vēsturē, mūsdienās un nākotnē aktuāliem notikumiem, problēmām, kļūdām un visas pasaules civilizācijas virzību pa laika asi, spilgti iezīmējot lokālā un globālā simbiozi grāmatā “Pasaules vēsture”.

Žūrijai smagi jāpastrādā
Apbalvoti tika arī jaunie un talantīgie latviešu literatūras censoņi. Nominācijā “Par labāko skolu jaunatnes literāro darbu” prēmija 600 eiro apmērā sadalīta Ievai Kaneponei (pirmā vieta par darbu “Jūras balss”), Šarlotei Luīzei Odziņai (otrā vieta par darbu “Zaudēt un iegūt”) un Klintai Dzelmei Kolai (trešā vieta  par darbu “Erozija”).
Skolu jaunatnes darbu vērtētāja Linda Zulmane atzina, ka šogad darbu bija daudz vairāk un visi bija ļoti kvalitatīvi. “Bija ļoti grūti žūrijai izvērtēt, kuri būs paši labākie. Vērtēšana notiek trijās kārtās. Vispirms novērtējām visus, tad secinājām, ka lielākai daļai vienāds punktu skaits, bija jāpastrādā, lai tiktu pie pirmajām trim vietām. Visiem skolēniem gribu teikt, ka jūs esat vienkārši ļoti labi rakstnieki jau vidusskolā, esat visi pelnījuši atzinību un novērtējumu,” uzskata L. Zulmane.