Rekurzeme.lv ARHĪVS

Cik sarežģīti ir nomainīt jumtu?

2020. gada 14. novembris 00:00

45
Cik sarežģīti ir nomainīt jumtu?

Domājot par jumta nomaiņu, pirmajā mirklī šķiet, ka nekas pārlieku sarežģīts tas nevarētu būt – taisns jumts, lielas, taisnas plāksnes, atliek vien tās stiprināt pie jumta un darbs paveikts. Praksē gan tas ne tuvu nav tik vienkārši – jumta nomaiņa ir atbildīgs darbs, jo īpaši tad, ja nepieciešams novērst esošā jumta problēmas un panākt kvalitatīvu, ilgmūžīgu rezultātu.

Termiņi
Viens no pirmajiem jautājumiem, ko pasūtītāji parasti uzdod jumiķiem, ir par jumta nomaiņas ilgumu. Tas atkarīgs no daudziem faktoriem, tāpēc viennozīmīgi uz šo jautājumu atbildēt ir grūti. Būtiskākās tēmas, kas ietekmē atbildi, ir konkrētā jumta platība, esošā jumta stāvoklis, izvēlētais seguma veids un apakšklāja stāvoklis – ja nepieciešams atjaunot arī spāres, būs nepieciešams vairāk laika. Namdari.lv eksperti lēš, ka nelielai privātmājai ar klasisku jumtu tā seguma nomaiņu var veikt pat nedēļas laikā, taču sarežģītiem un kompleksiem jumtiem var būt nepieciešami arī vairāki mēneši laika.

Zināšanas
Kā jebkurā profesijā, arī jumiķiem ir nepieciešamas specifiskas zināšanas, lai kvalitatīvi uzklātu jumti. Jāpārzina gan jumta segumu materiālu īpašības, ieklāšanas specifika, gan jāpārzina jumta konstrukciju veidošanās pamati un jāprot aprēķināt nestpēja. Ja šādu zināšanu darbu veicējiem nav, viņi, iespējams, pratīs uzbūvēt jumtu suņu būdai, taču ne dzīvojamai ēkai.

Jumta pīrāgs
Lai jumts kalpotu ilgi un atbilstoši cerētajam, būtiska ir ne tikai atbilstoša seguma izvēle, bet arī tā saucamā jumta pīrāga jeb jumta uzbūves slāņu izbūve. Vispirms ir jānoņem esošais segums, visticamāk, arī latojums, ja būs nepieciešams mainīt apakšklāju. Ja tas ir nolietots vai bojāts, vēlams nomainīt uz jaunu. Tas ir būtiski, jo šis slānis neļaus mitrumam nonākt zem jumta seguma, iekļūt jumta konstrukcijā un nodrošinās vēja aizsardzību. Īpaši uzmanīgi jārīkojas, ja izvēlēts metāla jumts, jo uz tā veidojas kondensāts, kas var radīt virkni problēmu ekspluatācijas laikā.